Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarne nepogode
  • 13.10.2017. 16:30

Manje kuna za ručkove, više za odštete od nepogoda

Neka svako ministarstvo uštedi milijun kuna na reprezentaciji i ručkovima i doći ćemo do 50 milijuna kuna za naknadu šteta od elementarnih nepogoda. To naši poljoprivredni proizvođači zaslužuju, rekao je saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović.

Foto: Pixsell/Patrik Macek
  • 884
  • 161
  • 0

"Svega 20 milijuna kuna u Državnom proračunu za naknadu šteta od elementarnih nepogoda je premalo. Predlažemo da se taj iznos poveća na 50 milijuna kuna. Neka svako ministarstvo uštedi milijun kuna na reprezentaciji i ručkovima i doći ćemo do tog iznosa. To naši poljoprivredni proizvođači zaslužuju", rekao je saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović nakon što je zatražio stanku u Hrvatskom saboru kako bi progovorio o problemima poljoprivrede i poljoprivrednika koje su prouzrokovale elementarne nepogode.

Podsjetio je, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić obećao je rješenje problema kroz Mjeru 5.2. za koju je osigurano 150 milijuna kuna te poručio osigurajte svoja gospodarstva.

"Od toga ništa. Osiguravajuće kuće rijetko osiguravaju usjeve, nasade ili stoku od suše. Iskreni i pošteni osiguravatelji odgovarali su poljoprivredne proizvođače od takvog osiguranja jer je dodatni trošak, a teško je u slučaju nastanka štete realizirati obeštećenje. Zašto? Za kulture čije je vrijeme žetve potkraj proljeća i početkom ljeta, promatra se vrijednost odstupanja količine oborina u odnosu na dugogodišnji prosjek oborina za predmetnu mjernu postaju, za razdoblje od 1. travnja do 1. lipnja, a za kulture čije je vrijeme žetve krajem ljeta i početkom jeseni od 15. svibnja do 15. kolovoza.

Štete samo u slavonskim županijama 500 milijuna kuna

To za poljoprivrednike može značiti da je poplava bila krajem svibnja (kao u Slavoniji 2014.) i do polovine rujna nije palo niti kap oborina, neće biti meteorološke suše jer je prosječna količina oborina u prosijeku ili veća od prosječne, a poljoprivredne kulture i stoka su pretrpjele štete. Osiguravatelj u tom slučaju neće obeštetiti osiguranika", naglasio je Vlaović.

Upitao je i jesu li poljoprivredni proizvođači prihvatljiv trošak ovoj Vladi?

"Trebali bi biti, jer ako im sada ne pomognemo nestati će poljoprivredna proizvodnja, već je nestalo 65% stočara, proizvođača mlijeka nestalo je 20.000 poljoprivrednih gospodarstava u Upisniku, nestalo je preko 100.000 mladih iz Slavonije i Baranje. Ovo će biti zadnji okidač za zaustavljanje razvoja poljoprivrede, onda nam neće trebati Ministarstvo poljoprivrede i ministar pa će i ministar postati neprihvatljiv trošak!", zaključio je Vlaović.

Samo u pet slavonskih županija, rekao je, prijavljene su štete u iznosu preko 500 milijuna kuna, a slično je i u ostalim kontinentalnim županijama.

"Ako je suša uništila poljoprivredne usjeve, Vlada i ministar moraju pronaći načine pomoći. Izrečene brojke ukazuju baš na to, ako je smanjen urod kukuruza za više od 60%, ako su soja i šećerna repa pretrpjele štete veće od 50%, lucerna preko 80%, sjemenske kulture, posebice sjemenski kukuruz ima štete veće od 90%. Štete nisu samo na ratarskim kulturama nego i u stočarstvu: stoka nema dovoljno hrane, stočari će morati kupovati dodatne količine hrane, smanjena je mliječnost goveda, smanjena je količina proteina u mlijeku što se odražava na prihod gospodarstva", kazao je.

Foto: Pixsell/Patrik Macek


Tagovi

Elementarna nepogoda Štete Obeštećenja Davor Vlaović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).