Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene otkupa
  • 16.11.2015. 11:55

Manje se prodaje kravlje mlijeko i žive svinje

Pala vrijednost prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda.

  • 559
  • 99
  • 0

Vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj je u drugom tromjesečju iznosila 1,3 milijarde kuna, što je 6,7% niže nego u istom razdoblju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Pritom je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata iznosila 906,6 milijuna kuna i manja je za 5,6%, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pala za 9%, na 423,9 milijuna kuna.

Manje prodane i otkupljene stoke

Na pad vrijednosti otkupa i prodaje većim dijelom su utjecali stoka i stočni proizvodi, gdje su zabilježene uglavnom i smanjene količine prodanih i otkupljenih proizvoda te cijene određenih proizvoda, objašnjavaju u DZS. Navode kako upravo skupine proizvoda koje čine najveći udio bilježe i pad cijena u usporedbi s drugim tromjesečjem lani (kravlje mlijeko za 10,2%i žive svinje za 15,1%).

Najviše se prodaju sirovo kravlje mlijeko i žive svinje

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda sirovo kravlje mlijeko ima udio od 24,2%. Vrijednost otkupa i prodaje sirovog kravljeg mlijeka iznosila je 322,6 milijuna kuna.

Slijede žive svinje s udjelom od 16%, ili vrijednošću otkupa i prodaje u iznosu od 213,5 milijuna kuna, te živa goveda s udjelom od 13,5%. Po udjelu u ukupnoj prodaji i otkupu poljoprivrednih proizvoda slijede žitarice s udjelom od 12%, živa perad s 9,4%, vino s 7,3%, ostalo povrće, svježe dinje i lubenice s 5,7%, kokošja jaja s 4,9 %, uljano sjemenje s 2,1%, i ostali proizvodi s 4,9%.

Prosječna cijena proizvodnje pšenice 1.200 kn/t

Prema podacima DZS-a, prosječna proizvođačka cijena (cijena u koju su uključeni porezi, osim PDV-a, a isključene subvencije) meke pšenice, ozime - merkantilne pšenice u drugom tromjesečju je iznosila 1.270,03 kune po toni, a kukuruza (merkantilnog) 915,15 kuna po toni. Prosječna proizvođačka cijena sirovog kravljeg mlijeka je iznosila 2,55 kuna po litri.

Foto. Rajko Polić


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Kravlje mlijeko Proizvođačke cijene Pšenica Kukuruz Proizvodnja žitarica DZS Goveda Svinje Cijena otkupa Cijena proizvodnje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]