Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabranjeni pesticidi
  • 26.02.2021. 12:00

Mankozeb se smije koristiti još ove godine, a koja mu je alternativa?

Koristit ćemo neke druge fungicide i herbicide ili primjenjivati alternative kao što su to u ekološkoj poljoprivredi žute ploče, objašnjava savjetnica. 

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 6.114
  • 400
  • 0

Kao dio obveze Europske unije da sustav hrane učini održivijim i zaštiti građane od štetnih tvari, Komisija je odlučila zabraniti određene pesticide, odnosno aktivne tvari koje su sadržane u njima, a koje su prema ispitivanjima štetne za čovjeka i okolinu. 

Tako se na listi početkom siječnja ove godine našao mankozeb, aktivna tvar u brojnim fungicidnim sredstvima, a s tržišta se odlučilo povući 28 pripravaka za zaštitu bilja koji ga sadrže.

"Jedan je od naših najvažnijih fungicida. Imao je jako široku primjenu u povrćarstvu, cvjećarstvu, ratarstvu i vinogradarstvu", kaže viša stručna savjetnica za zaštitu bilja Đurđica Kšenek dodajući kako se u poljoprivrednim ljekarnama mogao pronaći kao gotova mješavina, u kombinaciji sa sistemičnim fungicidima koji se koriste za bolesti u vinogradarstvu i povrtlarstvu te na bazi bakrenih aktivnih tvari i s fosetilom.

Ekološke metode jedne od alternativa

S obzirom na to da je puno toga izbačeno iz uporabe, a bolesti i štetnika ima sve više, važno je brzo pronaći alternativu. Kšenek kaže kako će se sada bazirati na aktivne tvari iz te skupine kao što su ditiokarbamati na bazi kaptana, metirama i cirama, ali problem je što se oni ne koriste u toliko širokoj primjeni kao mankozeb. "Upotrebljavat ćemo neke druge fungicide ili primjenjivati alternative kao što su to u ekološkoj poljoprivredi žute ploče, objašnjava za Poljoprivrednu televiziju savjetnica. 

Veliki problem su i voluharice i krtice kako u velikim poljima tako i u vrtovima. Zabrana sredstava za korištenje na otvorenom protiv ovih štetnika dovela je u velike probleme sve poljoprivrednike. Sugovornica ističe kako za to trenutno nemaju nekih značajnih rješenja, ali da bi se i ovdje trebalo bazirati na ekološkim metodama. 

Podsjećamo, prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha sredstva na bazi mankozeba dozvoljena je do 4. listopada 2021., a zbrinjavanje, skladištenje i primjena do 4. siječnja 2022. godine.

Osim njega na listi zabrane našli su se epoksikonazol, tiakloprid, bromoksinil, tiofanat-metil, a bit će ih sigurno još. 

Što je savjetnica Kšenek sve rekla na ovu temu pogledajte u videu:


Tagovi

Pesticidi Fungicidi Mankozeb Zabrana korištenja Ekološka aleternativa Đurđica Kšenek


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]