Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mahunarke
  • 27.01.2018. 15:30

Marijana Petir: Kina ozbiljno može ugroziti našu opskrbu proteinima

Konferencija "Upravljanje znanjem u poljoprivredi" bila je posvećena mahunarkama, kako onima za ljudsku prehranu tako i krmnih mahunarki za stočnu ishranu.

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic Pixabay/HomeMaker
  • 658
  • 51
  • 0

Kako stvoriti dugoročno održivi sustav proizvodnje hrane u Hrvatskoj tema je panela održanog u Čakovcu u okviru treće poljoprivredne konferencije "Upravljanje znanjem u poljoprivredi" u organizaciji Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA.

Ovogodišnja konferencija, posvećena mahunarkama u promociji održive poljoprivrede i sigurnosti hrane, kako onih za ljudsku prehranu (grah, grašak, soja, bob, leća, slanutak itd.) tako i krmnih mahunarki za stočnu ishranu, okupila je više od 100 sudionika, predstavnika poljoprivredne i prehrambeno-prerađivačke industrije, resornih državnih i lokalnih institucija te znanstvene zajednice.

Mahunarke su stoljećima važan sastojak prehrane

Iskazavši zadovoljstvo jer su upravo mahunarke odabrane za ovogodišnju središnju temu, Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, kazala kako su one "stoljećima zbog svog nutritivnog bogatstva bile važan sastojak prehrane, a važnu ulogu imaju i u promociji održive poljoprivrede i sigurnosti hrane".

"Posljednjih godina važnost mahunarki u europskoj poljoprivredi, energetici, ali i prehrani dobiva sve više na važnosti. Stoga nije ni čudo da je Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda proglasila 2016. Međunarodnom godinom mahunarki te su pozvali na veće korištenje mahunarki u svakodnevnoj prehrani kod kuće, ali i u vrtićima, školama, restoranima...

Leća - uzgoj i hranjiva svojstva

Mahunarke imaju vrijedan nutritivni sastav i jedan su od najboljih biljnih izvora proteina, ali i dijetalnih vlakana, željeza, kalcija i magnezija i vitamina B skupine“, rekla je Petir.

Važne i u proizvodnji krme

Neosporne su prednosti korištenja mahunarki u proizvodnji krme jer imaju sposobnost vezanja dušika iz zraka što doprinosi ekonomiji dušika na travnjacima, tj. smanjenju korištenja mineralnih gnojiva, osobito u sustavima niskih ulaganja u stočarstvu i superiornoj hranidbenoj vrijednosti u odnosu na trave.

Stoljećima važan izvor vitamina

Petir se također osvrnula i na važnost uzgoja mahunarki u kontekstu Europske unije te je tako prisutne upoznala s iskustvima koja je Odboru poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta u kojem je članica predstavio Bernhard Schaefer, voditelj pokusne farme na Sveučilištu primijenjenih znanosti u Merklingsenu. On je, naime u pokusnoj proizvodnji mahunarki uspio smanjiti emisiju stakleničkih plinova, kao i upotrebu sredstava za zaštitu biljaka te izbjegavanje fenomena da uzročnici bolesti postanu otporni na ta sredstvo.

On tvrdi da se u razvijanju sustava plodoreda može postići povećanje prinosa i drugih kultura koje se sade na tim površinama. Mahunarke mogu doprinijeti održivosti poljoprivredne proizvodnje, te se kroz njihov uzgoj može smanjiti i pojava korova.

Soja i biogorivo

Eurozastupnica Petir je također napomenula i neizostavnu uloga mahunarki, osobito soje kao važnu temu u raspravi o budućnosti biogoriva uz izmjenu Direktive o promociji obnovljivih izvora energije.

"Naime, od početka povećanog interesa za ulaganje u biogoriva, početkom 2001., Europska unija je također povećala svoju proizvodnju hrane za životinje bogate proteinima sa samo 23% samodostatnosti na 35-40 % samodostatnosti u 2015. Proizvodnja biogoriva danas koristi svega 3-4% poljoprivrednog zemljišta u EU, a u posljednjih 10 godina uvoz bjelančevina smanjen je za 10% upravo zbog koprodukcije biogoriva s proteinima za hranu za životinje", naglasila je Petir.

Marijana Petir: Danas ovisimo o uvozu

Neosporne su prednosti korištenja mahunarki u proizvodnji krme jer imaju sposobnost vezanja dušika iz zraka.

Ona napominje kako je Europa i dalje deficitarna u proizvodnji proteina za hranu za životinje. "I danas ovisimo o uvozu te nemamo nikakvu strategiju za razliku od, primjerice, Kine koja je postala najveći svjetski uvoznik soje, razvila strategiju za sigurnost opskrbe i ozbiljno može ugroziti našu opskrbu proteinima", kazala je Petir.

"Zbog toga smo u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta otvorili raspravu o Europskoj strategiji za promicanje proteinskih usjeva - poticanje proizvodnje proteinskih kultura i mahunarki u europskom poljoprivrednom sektoru kako bismo utvrdili potrebne mehanizme za osiguravanje dovoljne količine proteinskih usjeva kroz vlastitu proizvodnju. U tom smislu već imamo pozitivan primjer provedbe projekta 'Dunav soja' kojoj je cilj proizvesti dovoljno domaće soje koja je GMO free", napominje hrvatska zastupnica Marijana Petir.

Staviti veći naglasak na domaću proizvodnju proteina

Ona se zalaže za preispitivanje odredbi kojima je uveden bescarinski uvoz proteina iz trećih zemalja te sporazuma kojim je dogovoreno ograničenje potpore za vlastitu domaću proizvodnju uljarica i proteina. Smatra da to treba promijeniti i da veći naglasak treba staviti na domaću proizvodnju proteina, stoga se zalaže da se u okviru Zajedničke poljoprivredne politike uvede izravna potpora za proteinske usjeve.

Uz hrvatsku zastupnicu u Europskom parlamentu Marijanu Petir na panelu su sudjelovali i Andrea Laklija, voditeljica službe za investicijske potpore u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, rukovoditelj podružnice Savjetodavne službe Međimurske županije Milorad Šubić, voditeljica udruge Biovrt - u skladu s prirodom Silvija Kolar-Fodor te Klaudija Carović Stanko s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic Pixabay/HomeMaker


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Mahunarke Soja Marijana Petir Konferencija Upravljanje znanjem u poljoprivredi REDEA


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]