Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgriCon
  • 12.06.2021. 15:00

Marina i David Fruk izradili aplikaciju za dijeljenje poljoprivrednih strojeva i opreme

Na ideju smo došli tako što smo uvidjeli problem poljoprivredne proizvodnje, a to je nedostatak zadruga i strojnih prstenova, otkrili su brat i sestra čija je aplikacija osvojila treće mjesto na Student DIGI Award 2021. 

Foto: Lucija Bencarić
  • 703
  • 195
  • 0

OPG-ovi, obrti i male tvrtke koje nisu u financijskoj mogućnosti kupiti skupi stroj, uskoro će isti moći unajmiti. 

Naime, 20-godišnji David Fruk i njegova 18-godišnja sestra Marina izradili su aplikaciju za dijeljenje poljoprivrednih i građevinskih strojeva, uz naravno određenu novčanu naknadu. 

"AgriCon je projekt zamišljen na temelju ekonomije dijeljenja poljoprivredne i građevinske opreme, čime se promiče učinkovito korištenje imovine zajednice. Aplikacija povezuje korisnike, odnosno kroz nju se može naći odgovarajuća oprema", pojasnila je Marina o čemu se radi Osječkoj televiziji.

Također, ima i GPS praćenje iznajmljene opreme, mogućnost ostavljanja recenzije te komunikaciju među povezanim korisnicima putem poruka i telefona. Tu su još, ističe sugovornica i dodatna jamstva kao što je primjerice osiguranje strojeva, a zanimljivo je napomenuti kako sličan sustav ne postoji ne samo u Hrvatskoj nego i šire. 

Iako David studira na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti, a Marina je učenica Ekonomske škole, oboje se bave programiranjem, a njihova obitelj u poljoprivredi je duži niz godina i imaju svoj OPG.

"Na ideju smo došli tako što smo uvidjeli problem poljoprivredne proizvodnje, a to je nedostatak zadruga i strojnih prstenova. Većina malih gospodarstava nije konkurentna zbog toga što neučinkovito iskorištava poljoprivrednu opremu“, napominje David. 

Cilj im je, kažu, ovim projektom učinkovito djelovati na imovinu zajednice. Točnije, smanjiti onečišćenje okoliša jer će se koristiti suvremeni strojevi, povećati ekonomičnost i profitabilnost gospodarstva, poboljšati poljoprivredne i građevinske radove te potaknuti mlade da se bave jednom od ove dvije gospodarske grane. 

Istaknimo još kako je ova aplikacija osvojila treće mjesto na natjecaju za najbolje hrvatske mlade inovatore – Student DIGI Award 2021

Kako funkcionira aplikacija možete pogledati u videu:


Tagovi

Aplikacija Iznajmljivanje strojeva David Fruk Marina Fruk AgriCon


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.