Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Makabi kapsula
  • 29.01.2021. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Marko Vinceković osmislio mikrokapsulu koja biljci daje sve što i kada joj treba

Primjenom kapsule nije potrebna upotreba gnojiva i pesticida, njome se smanjuje onečišćenje okoliša, ublažavaju klimatske promjene i povećava biopotencijal proizvedene hrane, priča nam ovaj mladi znanstvenik.

Foto: Filip Pomper
  • 1.832
  • 449
  • 0

Nakon što je završio diplomski studij na PMF-u u Zagrebu te se zaposlio na Agronomskom fakultetu, Marko Vinceković na godinu dana odlazi na postdoktorat u Meksiko gdje je stekao dragocjeno iskustvo. Po završetku se vraća u Lijepu našu jer, kako kaže ovaj danas izvanredni profesor i predstojnik Zavoda za kemiju pri AFZ, to mu je oduvijek bila jedina opcija. "Što god da napraviš vani, koliko god to značajno bilo i dalje ostaješ stranac u stranoj zemlji", priča za Agroklub.

Jedno od svojih najznačajnijih istraživanja u okviru start-up-a Makabi Agritech započinje 2015. godine. Riječ je o istoimenoj mikrokapsuli veličine od 160 mikrometra do 4 milimetra, a njezina je svrha pružiti biljci sve što joj je potrebno od klijanja do berbe, od zaštite do ishrane. "Pod hitno nam je potrebna revolucija u poljoprivredi. Hrana je sve lošija, a upotreba pesticida sve veća, što je na dugoročnoj razini neodrživo", naglašava.

Makabi agritech, više od projekta

Princip djelovanja kapsule temelji se na postupku otpuštanja inkapsulirane bioaktivne komponente u određenim vremenskim intervalima što je izuzetno bitno jer biljka treba mikro i makroelemente u točno određenim periodima kao što su razdoblja vegetacije, cvjetanja ili sazrijevanja ploda.

Izv.prof.dr.sc. Marko Vinceković

"Ono najvažnije, primjenom kapsule nije potrebna upotreba gnojiva i pesticida, njome se smanjuje onečišćenje okoliša, ublažavaju klimatske promjene i povećava biopotencijal proizvedene hrane", priča nam ovaj mladi znanstvenik dodajući da ona ima jedinstveno 3 u 1 djelovanje koje istovremenu štiti biljku i vrši ishranu, a sve u spomenutim vremenskim intervalima. Naravno, cijela je kapsula u potpunosti biorazgradiva.

Rezultati na testiranim kulturama

Ona je testirana na nizu kultura, a neke od njih su salata, rajčica, vinova loza i jagoda. "Primjenom Makabi formulacije rasla je količina sekundarnih biljnih metabolita. Kod salate i vinove loze povećala se razina klorofila za 96%, a kod rajčice je povećanje likopena iznosilo 36%. Također je rasla količina polifenola, ali i antioksidativna aktivnost", nabraja. Dakle, može se zaključiti kako je navedenim vrijednostima pripravljena zdravija i funkcionalnija hrana koja ima pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje.

Proces inkapsulacije je relativno nova tehnologija koja se sve više koristi u ishrani i zaštiti biljnih kultura. Sam proces proizvodnje je nešto složeniji i zahtjeva nešto veća ulaganja u postrojenja ako se žele proizvoditi veće količine. Stoga je potrebna suradnja s industrijskim partnerima. Vinceković kaže kako će cijena, naravno, ovisiti o tipu formulacije i o tome radi li se na većoj ili manjoj proizvodnji.

Kapsula primjenjena na salati (Foto: Arhiva Makabi Agritech)

Važno je napomenuti da se za svaku kulturu dizajnira posebna kapsula prilagođena točno njenoj ishrani i zaštiti.

Respektabilne suradnje

Troje najbližih suradnika profesora Vincekovića su doc.dr.sc. Luna Maslov Bandić, mag.nutr. Slaven Jurić te dr.sc. Kristina Vlahoviček-Kahlina, no tu je i cijeli tim koji je pokrivao razna područja bez kojih "sve ovo ne bi bilo moguće", napominje otkrivajući kako su i iza, ali i pred njima brojne suradnje. Jedna od najnovijih je s legendarnim Fraunhofer-Gesellschaftom, In silicom (Robert Keser), Wikki Ltd. i Ascaliom (Dejan Strbad) u optimizaciji procesa proizvodnje kapsula pod okvirom projekta Cloudi Facturing, sastavnog dijela znanstvene agende EU Horizon 2020. Tek nakon konkretnih dogovora može uslijediti i serijska proizvodnja. 

Za kraj poručuje kako je važno osvijestiti se te proizvoditi zdraviju i kvalitetniju hranu, koja ne samo da ima pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje, već se i samim pristupom uzgoja snizuje upotreba ostalih organskih kemikalija koje imaju negativan utjecaj na prirodu. "Sve to uzrokuje porast onečišćenja i ubrzavanje klimatskih promjena. Svi se moramo zapitati što jedemo i koliko je to kvalitetno", zaključuje.


Fotoprilog


Tagovi

Makabi Makabi Agritech Marko Vinceković Proces inkapsulacije Kapsula Ishrana bilja Mikrokapsula


Autor

Filip Pomper

Više [+]

Inženjer animalnih znanosti i student diplomskog studija genetike i oplemenjivanja životinja na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Pčelar hobist.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!