Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća poljoprivreda
  • 24.09.2021. 14:00

Marković: Naš poljoprivrednik u startu nije konkurentan, kako to promijeniti?

Na početku godine zadesili su nas mrazevi, a kasnije suša. Naši proizvođači moraju shvatiti da domaća poljoprivreda mora da se modernizuje.

Foto: Bigstockphoto/pictureserver
  • 122
  • 30
  • 0

Na 88. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu tradicionalno je učestvovala i Privredna komora Republike Srpske, Područna privredna komora Bijeljina, a prema riječima direktorice te ustanove, Zorice Marković, za njih je održavanje poljoprivrednog sajma veoma značajno, imajući u vidu prošlogodišnju situaciju sa pandemijom, ali i samu blizinu ova dva grada. 

"Svakako je jedan veliki uspjeh vidjeti da je toliko izlagača prisutno na ovoj manifestaciji. Mogu da primjetim da u vrijeme kada se teško šta održava, organizovao se jedan ovakav događaj što je nesumnjivo izuzetno važno za oporavak ekonomije", rekla nam je Marković, dodajući da su ljudi željni okupljanja i sajmova.

"Proizvođači koji su danas tu žele vidjeti nakon svega što se izdešavalo sa pandemijom, koja su to nova dostignuća u tehnologiji. Takođe, žele se sresti i razmjeniti iskustva sa kolegama iz drugih država", ukazuje naša sagovornica, podsjećajući kako je svima nama ključno u ovom periodu staviti fokus na to kako organizovati dalje posao. 

Uskoro još jedna poljoprivredna manifestacija

"Mi ćemo zajedno sa Privrednom komorom Vojvodine takođe organizovati sajam poljoprivrede, u Bijeljini i ovim putem to ekskluzivno najavljujem. Plan je da se održi od 07. do 09. oktobra", otkrila nam je. Privredna komora Vojvodine je partner predstojećeg događaja, čiji termin održavanja je usklađen sa održavanjem ovogodišnjeg poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, a svi zainteresovani su dobrodošli da učestvuju na njemu. 

U najavi još jedan sajam poljoprivrede, ali kod nas (Foto: I. Živanić)

Ako govorimo o domaćoj poljoprivredi, tu mnogo faktora utiče na postojeće stanje. 

"Kod nas je sada u toku žetva kukuruza, zatim žetva soje, a na ostvarene prinose u velikoj mjeri uticale su vremenske prilike, koje su nas pratile od početka godine", napominje direktorica Komore. 

Kako kaže, nedavno se susrela sa pitanjem da li ćemo u Bosni i Hercegovini u nekom skorijem periodu biti gladni, zato što su poljoprivrednici ove godine pogođeni sušom ? Mi moramo biti svjesni da kada je riječ o cijenama pšenice, soje, kukuruza, da je to berzanska roba i da mi te usjeve kod nas ne možemo proizvoditi u dovoljnim količinama da podmirimo sopstvene potrebe nego smo zavisni od uvoza, ističe.  

Pšenica skuplja sada nego što je bila u junu

"Nama je važno da budemo u toku sa aktuelnim informacijama koliko ta roba košta u Srbiji, Mađarskoj, Ukrajini, odnosno, tamo gdje se te cijene i formiraju".  

Zanimljivo je spomenuti i jedan paradoks. Naime, kada je bila žetva pšenice svi smo bili svjedoci da je dobro rodila i pored toga što su vremenski uslovi bili promjenljivi.

"Zrno se dobro nalilo i prinosi su zaista kvalitetni, međutim situacija je takva da je sada cijena pšenice veća nego što je to bila u junu. Znači, ova žitarica poskupljuje bez obzira što smo imali dobar rod", komentariše naša sagovornica. 

Nadovezujući se na pitanje o mogućoj gladi, zaključuje da to sve ukazuje da mi ne proizvodimo dovoljno hrane. 

"Svi smo vidjeli da je ova godina bila strašna što se tiče poljoprivrede. To se konkretno odnosi na ekstremne vremenske prilike. Na početku godine zadesili su nas mrazevi, a kasnije suša. Naši proizvođači moraju shvatiti da domaća poljoprivreda mora da se modernizuje", ističe ona.

Modernizacija domaće poljoprivrede kao neminovnost

To u praksi znači, kada se govorio različitim kultutrama, da je za povrtlarstvo riješenje plastenička proizvodnja, znači zaštićeni uzgoj je nešto što je neminovno u predstojećem periodu. Što se tiče ratarskih kultura, tu se mora razmišljati o navodnjavanju sve većih površina. 

Podsjeća da u Semberiji postoji jedan takav projekat koji se zaista pokazao kao kapitalna investicija koji će u godinama koje dolaze imati ogroman značaj tako da se više neće pričati o problemu suše. 

Navodnjavanje: Ako su oko usjeva barice, zalijevate prekomjereno - koja je prava mjera?

"Ovaj sajam je prilika da vidimo kako to zemlje sa razvijenom poljoprivredom rade, kako štite svoje proizvodnje. Intenzivna poljoprivreda je sad postala nešto što je obavezno, a prije recimo pet godina i nije postojala velika potreba da se tako uzgaja", napominje Marković.

I u budećem razdoblju provodiće se navodnjavanje tako da nećemo zavisiti od vremenskih prilika u tolikoj mjeri, a da bi se sve to moglo ostvariti, veoma su bitni podsticaji minstarstva poljoprivrede jer da bi naši farmeri bili konkurentni moraju imati bar približno slične subvencije. U zemljama EU potpore su puno veće, što znači da naš poljoprivrednik u startu tu ne može parirati evropskim farmerima. 


Tagovi

Zorica Marković Poljoprivredni sajam Poljoprivredna proizvodnja Navodnjavanje Cijena pšenice Konkurentnost Žetva kukuruza Uvoz Kvalitetni prinosi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.


Partner

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete