Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Martinje
  • 11.11.2021. 10:25

Martinje 2021: Krstite mošt u vino, pijte pametno i izbjegnite policiju

Danas se obilježava Martinje, a proslave će se protegnuti i na vikend. I u policiji su najavili pojačan nadzor sve do ponedjeljka. Zato, pametno s krštenjem mošta u mlado vino.

Foto: Depositphotos/Elchoclo
  • 585
  • 64
  • 2

Sveti Martin – krmak na klin, kaže stara narodna izreka. No, znamo dobro koji je običaj vezan u ovoga sveca čiji spomendan obilježavamo danas, 11. studenog - krštenje vina.

Ovaj tradicionalni pučki običaj simboličkog prevođenja mošta u mlado vino (krščenje mošta) predstavlja blagoslov i vina i vinograda. U mjestima koja ovoga sveca štuju kao zaštitnika priređuju se tradicionalne glazbene i folklorne zabave na gradskim trgovima, vinogradima, kletima. 

Posebno velika slavlja su u Svetom Martinu na Muri, Požegi, Kutjevu, Velikoj Gorici, Dugom Selu, Sv. Ivanu Zelini, ali sve češće i na istoku Hrvatske, u Istri i Dalmaciji. 

Veselo u Zagorju i Dalmaciji

U Zagorju će, čini se, biti najveselije. Martinjske špelancije ove će se subote održati u vinariji Vuglec breg, a vodit će ih biškup Cesargradski. Ceremoniju krštenja mošta u Mariji Bistrici, također u subotu će pak voditi Biškupi Štefek i Ivek uz glazbenu pratnju Slembera, a proslava će biti održana na Trgu pape Ivana Pavla II s početkom već u 11 sati. 

Martinje na međimurskoj vinskoj cesti slavi se po međimurskim bregima i vinskim kućama cijeli studeni pa koju god da vinariju posjetili, sigurno nećete pogriješiti. 

U Šibensko-kninskoj županiji očekuje se bogat program gdje će se od danas, 11. do subote, 13. studenog održati jesensko izdanje Dana otvorenih kušaonica u kojoj sudjeluje pet vinarija - Prgin, Testament, Vinoplod Šibenik, Baraka te Sladić. 

Podloga vinu prema starom receptu su guska i mlinci, no sigurni smo da oni koji će proslaviti današnji dan, a koji bi se mogao protegnuti i na sutrašnji te vikend, imaju i druge dobre recepte za jela uz koja će se moći dobro popiti. 

Policija će alkotestirati sve zaustavljene

U svakom slučaju, dobro jedite, ne sjedajte za volan pod utjecajem vina ili bilo kojeg drugog alkohola. Ne samo zato što na taj način prvenstveno ugrožavate svoj i druge živote nego jer ćete vrlo lako ostati bez vozačke dozvole. Naime, u policiji su najavili kako će njihovi službenici pojačano nadzirati i sankcionirati prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola i droga te prekoračenja brzine. 

Dakle, na čitavom području Hrvatske policija će do ponedjeljka, 15. studenog 2021. godine pojačano postupati u prometu s ciljem sprječavanja i sankcioniranja činjenja najtežih prometnih prekršaja.

Sve će zaustavljene vozače alkostestirati te nadzirati brzinu kretanja vozila, korištenje sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima, korištenje dječje sjedalice te nepropisna uporaba mobitela u vožnji.


Tagovi

Martinje Krštenje mošta Mlado vino Običaji Policija Nadzor Vozačka dozvola Alkotest


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer