Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed u Berlinu
  • 21.01.2020. 18:00
  • Berlin, Njemačka

Masovni prosvjedi suprotstavljenih farmera - jedni žele radikalne promjene, drugi ne

"Siti smo svega" slogan je masovnog prosvjeda u Berlinu kojim se želi poboljšati stanje u poljoprivredi i ukinuti izravne isplate iz ZPP-a. Nekoliko dana prije toga prosvjedovali su oni koji su protiv strogih smjernica politike za zaštitu klime.

Foto: YouTube/screenshot
  • 605
  • 86
  • 0

U Berlinu su povodom Zelenog tjedna koji je započeo u petak, 17. siječnja, održani masovni prosvjedi pod sloganom "Siti smo svega" na kojima je sudjelovalo 27 tisuća ljudi. Pored poljoprivrednih udruga, udruženja za zaštitu okoliša, crkvenih organizacija, skup su podržali i Zeleni te stranka ljevice "Die Linke". Svi oni žele okončati masovno stočarstvo i korištenje pesticida  kao i održiviji pristup poljoprivredi te ukidanje izravnih isplata iz ZPP-a.

"Zahtijevamo da njemačka vlada svoj posao obavi kako treba u 2020. godini kada je u pitanju poljoprivredna reforma EU", izjavila je glasnogovornica događaja, Saskia Richartz.

Manje farme, organska poljoprivreda, dobrobit životinja

Kako piše DW, cijene uvezenih prehrambenih proizvoda u supermarketima su sve niže i kao takve interesantnije kupcima, a domaći poljoprivrednici im ne mogu konkurirati. Prodaja im je sve slabija zbog čega je više od polovice njemačkih poljoprivrednika u posljednjih nekoliko godina obustavilo posao.

Prosvjednici između ostalog traže da kriteriji pri dodjeli poljoprivrednih subvencija ne bude obradiva površina i količina prinosa nego odnos prema životinjama i pridržavanje odredbi za ispunjavanje klimatskih ciljeva. “Klimatska kriza, previše nitrita i izumiranje životinjskih vrsta jasno pokazuju da ovako više ne ide dalje”, rekao je jedan od organizatora Christian Rollmann.

Dvije suprotstavljene strane 

Ne treba zaboraviti kako su posljednjih mjeseci, čak i posljednjih dana, poljoprivrednici organizirali demonstracije velikih razmjera u nekoliko njemačkih gradova, a koje su imale potpuno drugačije zahtjeve od gore spomenutih. 

Berlin blokiran traktorima - farmeri poručuju: Umorni smo jer nas za sve krive

Primjerice, u petak je 500 traktora ušlo u Berlin kako bi prosvjedovalo protiv, kako smatraju, previše strogih smjernica politike za zaštitu klime i dobrobit životinja. Brojni poljoprivrednici prosvjeduju protiv smanjenja upotrebe gnojiva što ima za cilj smanjiti zagađenje u podezmnim vodama.

Kako je bilo na prosvjedu farmera koji podržavaju promjene za očuvanje klimatskih promjena, pogledajte u videu:


Tagovi

Prosvjed Berlin Zeleni Tjedan Cijene proizvoda Poljoprivrednci ZPP Klimatske promjene


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.