Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • APPRRR
  • 08.12.2020. 12:15

Matilda Copić ne želi drugi mandat na čelu APPRRR

Došlo je vrijeme za nove životne izazove, kaže na Facebooku u emotivnoj objavi ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
  • 4.735
  • 441
  • 0

Poljoprivrednu javnost iznenadila je vijest koju je Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, danas objavila na svom Facebook profilu. U objavi koju prenosimo, navodi da je došlo vrijeme za nove životne izazove te da ne želi još jedan mandat na čelu APPRRR.

Karijeru u EU fondovima, započela je 2008. godine kao financijski specijalist u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje, nakon čega je sedam godina radila u Agenciji za regionalni razvoj Hrvatske gdje je napredovala do mjesta ravnateljice. Kormilo APPRRR-a Matilda Copić preuzela je u siječnju 2017. godine, u mandatu tadašnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

Njezin mandat obilježila je agilnija obrada projekata pristiglih na natječajima za EU fondove, što je rezultiralo zamahom u korištenju tog novca među malim i mladim poljoprivrednicima, ali i među jedinicama lokalne samouprave koje infrastrukturnim projektima podupiru ruralni razvoj. Uspostavljen je i kontinuitet isplate poticaja, a napravljen je i određeni iskorak u transparentnosti, slanjem izračuna potpora poljoprivrednicima na kućne adrese i putem AGRONET-a.

Ime ravnateljice Copić spominjalo se i u kontekstu navodnih nepravilnosti zbog potpore za osnivanje vlastitog OPG-a, koju je dobila prije nego je stupila na dužnost. Isti je iznos novca kasnije vratila usprkos utvrđenom nepostojanju sukoba interesa. Neki smatraju spornima činjenicu da njezin otac i brat dobivaju poticaje koje dodjeljuje institucija kojoj je ona na čelu, iako i sama dolazi sa sela, iz obitelji koja se generacijama bavi poljoprivredom.

No, upravo se oni, znala je istaknuti Copić, za vrijeme njenog mandata, na natječaje Agencije nisu niti javljali.

Predstoji vidjeti reakcije njenih kolega, suradnika i sektora na ovu novost, a i doznati tko će postati novi ravnatelj APPRRR.


Tagovi

Matilda Copić Ravnateljica APPRRR


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]