Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NHS
  • 31.01.2021. 15:00

Mato Mlinarić: Komore moraju ovisiti o članovima kako bi zastupale njihove interese

Obvezno članstvo u Komorama je kao da vam sud nametne da plaćate odvjetnika kojeg vam je izabralo tužiteljstvo – čisti apsurd, navodi predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
  • 1.040
  • 59
  • 0

Podršku Udruzi "Glas poduzetnika", čija je inicijativa o ukidanju obaveznih članarina, prije svega u Hrvatskoj gospodarskoj komori, završila i u Saboru, dao je ispred Udruge Nezavisnih hrvatskih seljaka, predsjednik Mato Mlinarić. NHS je, navodi, od početka sudjelovala u radu Hrvatske poljoprivredne komore i stava su da članstvo treba biti dobrovoljno.

"Iz našeg iskustva, najmlađe komore – Hrvatske poljoprivredne, čim se takva institucija počne zaista baviti svojim poslom, vlast joj zabranjuje rad i ukida apanaže", napominje. 

To se, naglašava, 2012. dogodilo i HPK-a kada je stala na stranu mljekara koji su prosvjedovali zbog niske cijene mlijeka. Iste je godine gotovo ugašena, oduzeta su joj i ta mala sredstva koja je imala (oko 8 milijuna kuna godišnje), a vodstvo i predsjednik su dali ostavke.

Prema njemu, danas je ona na državnim jaslama i novce ne dobiva od svojih članova – poljoprivrednika i zbog toga ne treba čuditi što štiti državne, a ne seljačke interese.

Ostale komore, dodaje, nikada ni nisu štitile svoje članove jer izvorište njihovih sredstava je u državnoj vlasti i zbog toga imamo situaciju da nitko ne želi plaćati članarinu. Komore se, podcrtava, moraju formirati na dobrovoljnoj bazi i ovisiti o svojim članovima kako bi uistinu zastupale njihove interese. 

"Obvezno članstvo u Komorama je kao da vam sud nametne da plaćate odvjetnika kojeg vam je izabralo tužiteljstvo – čisti apsurd", zaključuje prvi čovjek NHS-a. 


Tagovi

Mato Mlinarić Podrška UGP-u HPK Nezavisni hrvatski seljaci


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]