Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoske žene
  • 15.10.2021. 13:00

Međunarodni je dan seoskih žena - što bi se dogodilo da su ravnopravne muškarcima?

Žene i djevojke iz ruralnih područja igraju značajnu ulogu u poljoprivredi, sigurnosti hrane i prehrani, upravljanju zemljištem i prirodnim resursima.

Foto: Lucija Bencarić
  • 542
  • 522
  • 0

Bude se i prije pijetla, rade od jutra do mraka, skrbe o obitelji i brinu o domaćim životinjama, rade na farmi često i teške fizičke poslove, uzgajaju povrće, voće, a vrijednim rukama stvaraju zimnice, likere, pekmeze te razne ručne radove. Pogađate, riječ je o ženama sa sela. 

E pa današnji je dan posvećen upravo njima. Stoga Vam drage naše, želimo sretan Svjetski dan seoskih žena!

Naime, žene i djevojke iz ruralnih područja igraju značajnu ulogu u poljoprivredi, sigurnosti hrane i prehrani, upravljanju zemljištem i prirodnim resursima, a kako dobro znamo, pri tome vode svu brigu o svojem kućanstvu. Tako je ovogodišnja tema njhovog međunarodnog dana kojega je utemeljio UN - "Seoske žene proizvode dobru hranu za sve".

Prema podacima UN-a, ako im se pruže jednake mogućnosti kao muškarcima, poljoprivredna proizvodnja bi se mogla povećati za 2,5 do četiri posto u najsiromašnijim regijama. Dodatno, broj pothranjenih mogao bi se smanjiti i do 17 posto. Dakle, poboljšanje njihovog života ključno je u borbi protiv gladi, ali i siromaštva.

Kakve su mogućnosti za žene u poljoprivredi? 

Treba imati na umu kako žene i djevojke u ruralnim područjima nesrazmjerno pate od višedimenzionalnog siromaštva. Iako je ekstremno siromaštvo globalno opalo, milijarda ljudi na svijetu, koji i dalje žive u neprihvatljivim uvjetima, u velikoj je mjeri koncentrirana u ruralnim područjima.

Seoske žene čine četvrtinu svjetskog stanovništva. Rade kao poljoprivrednice, nadničarke, a neke od njih su i poduzetnice. Osim što pridonose svojim obiteljima, svoj značajan obol daju i u razvoju poljoprivrednih gospodarstava.

U prosjeku čine više od 40 posto poljoprivredne radne snage u zemljama u razvoju i to u rasponu od 20 posto u Latinskoj Americi te do 50 posto ili više u pojedinim dijelovima Afrike i Azije. Nažalost, mnoge od njih se susreću s diskriminacijom kada je u pitanju vlasništvo nad zemljom i stokom, ravnopravnost u plaćanju, sudjelovanje u donošenju odluka te pristup tržištu.

Žene poljoprivrednice mogu biti jednako produktivne kao i njihovi kolege muškog roda, no nažalost, imaju manje mogućnosti za doći do zemljišta, kredita, poljoprivrednih materijala i tržišta.

Dala otkaz, održala farmu muznih krava i postala najuzornija hrvatska seoska žena

Cilj obilježavanja ovoga dana je dugoročno osnažiti njihovu poziciju te ih informirati i ohrabriti da aktivnije sudjeluju u društvu i većoj mjeri preuzmu vodstva u svojim zajednicama kroz različite aktivnosti.

Važno je prepoznati rad ovih heroina u prehrambenim sustavima svijeta i pružiti im jednake mogućnosti kao i onima u urbanim sredinama, a u svojim pravima trebaju biti ravnopravne muškarcima. 


Tagovi

Seoska žena Međunarodni dan Ravnopravnost Diskriminacija Prava žena


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić