Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medvjedi i ljudi
  • 22.11.2020. 18:00

Medvjedi izlaze iz divljine - u Japanu usjeve štite mehaničkim vukom

U Japanu je azijski crni medvjed između travnja i rujna ove godine primijećen 13.670 puta. Lokalne tvrtke traže rješenja kako ih držati što dalje od stambenih područja i usjeva. Jedno od njih je i Monster Wolf.

Foto: Depositphotos/STYLEPICS
  • 226
  • 157
  • 0

Medvjedi se iz šume spuštaju u gradove, haraju poljima, uništavaju usjeve, napadaju ljude - scenarij je koji se komotno može dogoditi i kod nas. No, ovoga puta riječ je o Japanu gdje su azijski crni medvjedi između travnja i rujna ove godine primijećeni 13.670 puta! 

Dolaze na gradilišta, ulaze u trgovačke centre, hodaju ulicama, izlaze na željezničke pruge, blokiraju prolazak vlakova, slade se u vinogradima, pustoše usjeve, piše South China Morning Post

Podaci ondašnjeg ministarstva zaštite okoliša pokazuju kako je to najveći broj u šestomjesečnom razdoblju u posljednjih pet godina. A razlozi? 

Od nedostatka žira do koronavirusa

Shinsuke Koike, izvanredni profesor ekologije na Sveučilištu za poljoprivredu i tehnologiju u Tokiju i članu Japanske mreže medvjeda koja provodi predavanja i studije o promicanju suživota ovih životinja i ljudi, kaže da je čimbenika više. 

Prvi je loš urod žira koji uzrokuje nedostatak hrane za medvjede koji se onda spuštaju u vrtove te pustoše voće i povrće. Tu je, naravno, i izbijanje koronavirusa jer je Japan proglasio nacionalnu blokadu od travnja do svibnja. Mnoge su trgovine i tvornice skratile radno vrijeme, a ljude se poticalo da ostanu kod kuće. 

Mrežasta stjenica, gljiva, a sad i korona virus ugrozili naše šume, najviše jasen

Medvjedima je to dalo slobodu pa je u jednom od pohoda nastradalo 40 kilograma jedne vrste skupocjenog muškata koju jedan od vinogradara uzgaja u prefekturi Yamagata. Osladivši se, načinili su mu štetu od 100.000 jena (preko 6.000 kuna). 

Mehanički vuk tjera medvjede? 

Lokalne tvrtke traže rješenja kako držati medvjede što dalje od stambenih poručja. Jedna od njih, sa sjedištem u Hokaidu, proizvela je mehanički "Monster-Wolf" koji emitira zavijanje i druge zvukove od 90 decibela pomičući vrat poput grabežljivca. Kažu da su u posljednje tri godine prodali 70 takvih robota poljoprivrednicima. 

Sastoji se od čupavog tijela na četiri noge, plave grive i sjajnih crvenih očiju. Kad se aktiviraju njegovi detektori pokreta, pomiče glavu, bljeska svjetlima i emitira 60 različitih zvukova, od vučjeg zavijanja do šumova strojeva.

Inače, pravi japanski vuk obitavao je u središnjim i sjevernim otocima zemlje, no prije više od jednog stoljeća izlovljen je do izumiranja.

Koze se spustile u grad - privukao ih mir, travnjaci i živica

A profesor Koike ima i savjet: "Važno je povući jasnu granicu između područja čovjeka i medvjeda košnjom trave i uklanjanjem onoga što im je atraktivno, uključujući neobrano voće ili otpad od hrane. Tako će lakše razlikovati svoj dom od tuđeg i neće pogreškom ući tamo gdje žive ljudi."

Kako izgleda "Monster Wolf", pogledajte u videu ispod teksta: 


Tagovi

Napad medvjeda Medvjedi Broj Japan Azijski crni medvjed Obrana Mehanički vuk


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]