Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emisije metana
  • 23.09.2021. 18:00

Metan: Poljoprivreda i uzrok i žrtva - sledi Globalni dogovor o smanjenju emisija

Prednost smanjenja emisija metana je i poljoprivredna produktivnost. Postigne li se cilj, do 2030. bi se sprečio gubitak od 20 miliona tona useva godišnje.

Foto: Depositphotos/dobrovizcki
  • 131
  • 15
  • 0

Evropska unija i Sjedinjene Države najavile su Globalni dogovor o smanjenju emisija metana što je inicijativa koja će biti pokrenuta na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promenama (COP 26) u novembru u Glazgovu.

Metan je snažan štetan gas i prema poslednjem izveštaju Međuvladinog panela o klimatskim promenama čini oko polovinu neto porasta globalne prosečne temperature od 1,0 stepena Celzijusa od predindustrijskog doba, stoji u saopštenju Evropske komisije. Glavni izvori emisija uključuju naftu i gas, ugljenik, odlagališta otpada, ali i poljoprivredu. 

Prema podacima iz 2017. energetski sektor činio je oko 16 odsto ukupne emisije, 28 odsto dolazi iz sektora otpada, a preostalih čak 54 odsto proizvodi poljoprivreda, posebno stočarstvo. Podrigivanje i nadimanje preživara čini oko 81 odsto, a upravljanje i korišćenje stajskog đubriva 17 odsto. 

Zemlje koje će se pridružiti ovom globalnom dogovoru, obavezaće se na zajednički cilj smanjenja emisija tog gasa do 2030. godine za najmanje 30 odsto u odnosu na nivo 2020. Na taj bi se način smanjilo zagrevanje za najmanje 0,2 stepena do 2050. 

Gubitak useva od 20 miliona tona 

Prednost smanjenja ovih emisija uz poboljšano javno zdravlje je i poljoprivredna produktivnost. Prema istraživanjima, postizanje ovoga cilja može sprečiti više od 200.000 preuranjenih smrti, stotine hiljada poseta hitnoj pomoći u vezi sa astmom, ali i gubitak od 20 miliona tona useva godišnje. Uzrok tih gubitaka je upravo zagađenje ozonskog omotača, za šta je delimično kriv i ovaj gas, a što posledično dovodi do klimatskih promena.

Evropska unija i osam zemalja već su izrazili podršku Globalnom dogovoru o metanu. Ove zemlje uključuju šest od 15 najvećih emitera tog štetnog gasa na svetu, a zajedno čine više od jedne petine globalnih emisija metana i gotovo polovinu globalnog broja gazdinstava.

Smanjenje njegovih emisija deo je Zelenog plana EK, a ove će godine to izvršno telo EU postaviti zakonodavstvo za merenje, izveštavanje i proveru emisija. Pored toga, Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) promoviše proizvodnju biometana iz otpada i ostataka u poljoprivredi, ali i skladištenje, odnosno proizvodnju ugljenika. 

Sjedinjene Države teže njegovom značajnom smanjenju na više frontova. Kada je reč o poljoprivredi, na podsticaj predsednika Džoa Bajdena i u partnerstvu sa tamošnjim poljoprivrednicima i stočarima, američko ministarstvo poljoprivrede radi na značajnom proširenju dobrovoljnog usvajanja poljoprivredno-klimatskih praksi koje će smanjiti emisije tog gasa iz ključnih poljoprivrednih izvora podsticanjem primene poboljšanih sistema upravljanja otpadom, anaerobnih digestora, nove stočne hrane, kompostiranja i drugih postupaka. 


Tagovi

Emisije metana Zagađenje Globalni dogovor Metan Poljoprivreda


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃