Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otvoreno pismo
  • 09.10.2020. 12:20
  • Dubrovačko-neretvanska, Ston

Miho Rozić: U ponedjeljak mi bageri ulaze u vinograd, čujte moj vapaj

Zbog gradnje pristupne ceste Pelješkom mostu, vinogradar i maslinar Miho Rozić ostaje bez 40.000 četvornih metara poljoprivrednog zemljišta. Otvoreno pismo poslao je predsjedniku Uprave Hrvatskih cesta.

Foto: Milan Sabic/PIXSELL (ilustracija)
  • 2.693
  • 157
  • 0

"Problem koji imam je meni velik kao Himalaja, a Vama minoran kao kamenčić u cipeli, stoga molim da odvojite malo vremena i pokušate sagledati ovu problematiku na objektivan način, uvažavajući poziciju malog čovjeka spram velikog državnog sustava", stoji u otvorenom pismu kojeg je Miho Rozić iz Stona poslao predsjedniku Uprave Hrvatskih cesta Josipu Škoriću zbog najave kako će u ponedjeljak, 12. listopada teška mehanizacija za izgradnju ceste ući u njegov obiteljski vinograd i maslinik.

Kako pojašnjava, stranka je u postupku izvlaštenja pred nadležnim uredom državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao vlasnik i posjednik nekretnina koje su prostornim planom obuhvaćene za izgradnju državne ceste DC 414, dionica Sparagovići-Doli– čvor Popratno, a kojim mu se oduzima nešto više od 40.000 m2 poljoprivrednog zemljišta koja se nalaze u katastarskim općinama k.o. Boljenovići i u k.o. Ston. 

Tražio nagodbu, no odgovora nema 

"Sada imam ukupno 22.000 korijena visokovrijednih autohtonih vrsta loze i 210 stabala maslina od čega mi se izgradnjom ove dionice državne ceste uništava 6.000 korijena loze u punom biološkom naponu (dakle, otprilike 35% nasada loze) te 23 stabala maslina (tj. nešto manje od 15% nasada maslina)", stoji u pismu kojeg je objavio dubrovniknet u kojemu dodaje da je pored svoga oca i sina, on četvrta generacija vinogradara i vinara koji žive od uzgoja visokovrijednih autohtonih vinograda i maslina i proizvodnje daleko poznatih vina po kvaliteti i nutritivnoj vrijednosti na ovom prostoru.

"Moja želja je da se izgradnja pristupne ceste za most Pelješac, kao projekt od državnog interesa odvija bez problema, uz napomenu da javni interes ne može biti ostvaren na način da se uništi domicilna obitelj. Da se na grubi način prekine jedna tradicija i način života i posebno da se razbije obitelj na način da joj se onemogući opstanak na svom ognjištu i da mladi otiđu u svijet, noseći u sebi pečat besćutnosti, bahatosti i nedostatka razumijevanja administracije s kojom sam se susreo u ovom postupku", piše ovaj poljoprivrednik koji je, objašnjava, tijekom postupka, što sam, a što preko svojih odvjetnika, od rujna 2019. do danas, tražio odštetu. 

Točnije, da mu se dio lokacije Mili, u naravi kamenito, nekultivirano brdo iznad uvale Prapratno, koje se proteže neposredno uz njegove vinograde, a nosi oznaku čest.zem.25/1 k.o. Boljenovići, dodijeli u postupku izvlaštenja kao oblik naknade po odredbama Zakona o izvlaštenju, za oduzetih mu 40000 m2, u površini od od 34.394 m2. Ondje bi imao mogućnosti nastaviti s gradnjom suhozida, obradom tla i sađenjem novih sadnica visokovrijedne autohtone vrste loze, čime bi se ostvarili uvjeti da njegov sin i obitelj mu nastavi živjeti na svom.

Molim nadležne da čuju moj vapaj 

Tekst nagodbe, dodaje, bio je dostavljen svim relevantnim sudionicima izvlaštenja. Bilo je izgledno da će ga ocijeniti prihvatljivim, ali je na žalost zbog COVID-a 19 postupak zamro, a nakon parlamentarnih izbora u srpnju nijedan prijedlog upućen Hrvatskim cestama, Ministarstvu poljoprivrede i DORH-u nije bio pozitivno riješen.

"Meni ostaje da se borim da na zakazanom ročištu za 12.10. 2020. u 8.30 sati kao očajnik te kao prokletnik i progonjenik vlastite države, za koju sam kao branitelj u Domovinskom ratu bio spreman položiti život, pokušam odgoditi ulazak bagera, rovokopača, minera i svake druge teške građevinske mehanizacije, koja će nepovratno uništiti stoljetne vizure vinograda, a sve u ime tzv. javnog interesa", ogorčen je. 

Namjera mu, naglašava, nije otežati ili na bilo koji način ometati izgradnju državne ceste preko Pelješca, već da mu se na temelju zakona i legalnim i legitimnim putem omogući nastavak života na ovom prostoru, uz iskrenu želju i nadu da će ovaj most kao i cesta preko Pelješca donijeti ovom kraju i cijeloj našoj lijepoj Hrvatskoj prosperitet i omogućiti da se naša mladost zadrži na ovim prostorima, jer bez toga nema budućnosti.

"Još jednom molim nadležne da moj vapaj čuju i napominjem da je dan prisilnog uvođenja u posjed izvođača radova točnije Hrvatskih cesta određen za ponedjeljak u 8.30 sati!", stoji u otvorenom pismu koje cjelovito možete pročitati u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Miho Rozić Izvlaštenje Pelješki most Otvoreno pismo Vrijedni vinograd i maslinik


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]