Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zanimljiv oglas
  • 09.06.2022. 12:00

Mijenja ovce za mehanizaciju - parkirana gvožđarija lakše čeka kupca

Da li je ovčarstvo postalo neisplativo zbog visokih cijena stočne hrane ili čega drugog, mnogi razmišljaju o napuštanju ove "djelatnosti".

Foto: Saša Miletić
  • 154
  • 18
  • 0

Saša Miletić iz sela Tijanje u opštini Lučani, kod Čačka nedavno je na našem KLUB-u u Srbiji postavio pomalo neobičan oglas. Zbog smanjenja stada i promjene djelatnosti, prodaje "priplodna grla ovaca različitih uzrasta i jaganjce rase Il de frans", napisao je na početku svog oglasa.

Kad smo ga pozvali i pitali za koju to "djelatnost" mijenja ovčarstvo, rekao nam je - za podizanje zasada voća, i to kruške.

"Zbog prirode svog posla ne mogu da se posvetim uzgoju drugog voća, a ova kruška - kiferov sjemenjak ne zahtijeva intenzivno 'voćarenje', a odlikuje se obilnim rodom. Pripada starim sortama koja nije podložna bolestima", kaže Miletić koji se inače bavi i trgovinom i zaštitom plodova od preranog zrenja, i za svoje već ima spremno tržište.

"Želim da proširim i da radim onoliko koliko mogu sam da njegujem."

Matematika uzgoja

A prodaje 60 umatičenih ovaca sa podmlatkom, dakle ima oko 100 grla koje nestrpljivo čekaju novog vlasnika. 

"Odgajivači ovaca su bili moji roditelji i ne želim više njih da opterećujem tim poslom jer polako ulaze u godine, a ja polako počinjem da se bavim voćarstvom. Ti nekadašnji pašnjaci u okviru okućnice su prerasli u voćnjake. Za sada je to dva hektara", kaže Miletić i dodaje da je njegov otac bio ozbiljan odgajivač 30 godina, koji se ovim bavio prije svega iz ljubavi, a koja je kasnije imalo i svoju korist.

Kaže da je "matematika uzgoja" bila jako isplativa do korone, ali je pandemija uzdrmala tržište.

"Matematika je postojala, postoji i sada, ali već sada je prevazišla cijena i koncentrata i pripreme hrane u odnosu na cijenu nafte. Sad je već postalo neisplativo."

"Gvožđarija lakše će čekati kupca"

A zašto baš pristaje na zamjenu stada za poljoprivrednu ili građevinsku mehanizaciju, automobil, kombi, kamion ili građevinski materijal, kaže da "bi ubrzao prodaju".

"Lako mi je neku gvožđariju parkirati u dvorište i čekati kupca na oglas, nego ovako gajiti stado, pa čekati kupca."


Tagovi

Ovce Il de frans Saša Miletić Prodaja stada Uzgoj kruške Kiferov sejanac


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...