Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najezda skakavaca
  • 22.05.2022. 18:00

Milijuni skakavaca pustoše Sardiniju - nema hrane za stoku

Poljoprivredni proizvođači su razočarani, jer nisu dobili ni jedan euro za naknadu prošlogodišnje štete

Foto: Depositphotos/Karenpoghosyan
  • 367
  • 30
  • 0

Talijanski otok Sardinija se suočava s invazijom skakavaca. Ove godine su se pojavili mjesec dana ranije i doslovno proždiru usjeve u pokrajini Nuoro gdje je uništeno 25.000 ha usjeva, a epicentar pojave je u susjednoj Ottani.

Coldiretti, udruženje poljoprivrednika, je zazvonio alarm na proliferaciju skakavaca koji pogađaju 25 tisuća hektara zemlje na Sardiniji. Budući da se radi o polifagnim štetnicima pogođeni su svi usjevi: vrtovi, povrtnjaci, voćnjaci. Iza njih ostaju opustošene površine, a višemjesečni rad poljoprivrednika nestaje. Načinjene štete su bacile na noge brojna gospodarstva, farme, proizvođače stočne hrane, a u svom napredovanju su izazvali pravu biološku katastrofu. Zbog njih stočari moraju kupovati skupu stočnu hranu, jer je sve što su posijali uništeno. 

Leonardo Salis, predsjednik Nuoro jedinice Coldiretti, rekao je za Guardian da su usjevi potpuno uništeni. Upozorio je da nakon tri godine upozoravanja, pritužbi i prijedloga vlastima da se bave insektima ništa nije učinjeno i još uvijek se govori o invaziji.

Ni eura za štetu

Poljoprivredni proizvođači su razočarani, jer nisu dobili ni jedan euro za naknadu prošlogodišnje štete.

Gabriella Murgia, otočna savjetnica za poljoprivredu, izjavila je da radna grupa za borbu protiv skakavaca zajedno sa šumarskim radnicima identificira najteže pogođena područja i ubrzava operacije njihove kontrole. Apelirala je na maksimalnu suradnju poljoprivrednika i drugih zainteresiranih strana.

Izazvali su pravu biološku katastrofu (Foto: R.Vojnović)

Christian Solinas, predsjednik Sardinije, rekao je da je najezda opustošila sela regije Nuora i istaknuo da je neophodna kompenzacija kako bi se poljoprivrednicima omogućilo da se izbore s naglim padom svojih prihoda.

Nova invazija se dogodila nekoliko dana nakon što su regionalne vlasti odobrile dva milijuna eura kao odštetu ratarima čiji su usjevi oštećeni od insekata 2021. godine.

Predložene mjere suzbijanja

Klimatski uvjeti su omogućili prenamnožavanje ovih kukaca. Blage zime i temperature za 0,5ºC više od prosjeka su pogodovale preživljavanju velikog broja ooteka, jajnih legala.

U borbi protiv ovih insekata najefikasnije su biološke metode. Udruženje poljoprivrednika je predložilo jesensko oranje koje bi uništilo veliki broj jajnih legala na neobrađenim površinama. Dodatni problem je veliki broj napuštenih imanja koja se ne obrađuju. Prirodni neprijatelji skakavaca mogu desetkovati njihovu brojnost. Najveću ulogu igraju ptice.


Tagovi

Sardinija Skakavci Invazija skakavaca Biološke metode Mjere suzbijanja Najezda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.