Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena energije
  • 26.08.2022. 18:00

Miloš Zeman: Predložit ćemo EU da ograniči cijene energenata

Češki predsjednik Miloš Zeman kritizira europski zeleni plan kojega naziva zeleni fanatizam, smatrajući da je značajan čimbenik rasta cijena energije

Foto: M.C.Celić/Depositphotos/yakub88
  • 247
  • 113
  • 0

Cijena energije premašila je najgora očekivanja, upozoravaju predsjednik Poljske Miloš Zeman i premijer Petr Fiala. Stoga smatraju da su potrebni koraci na europskoj i nacionalnoj razini kako bi se češkim tvrtkama i građanima osigurala energija po prihvatljivim cijenama, piše czechia.postsen.

"Pokušat ćemo inicirati neko zajedničko europsko rješenje, koje bi bilo najučinkovitije. Početkom sljedećeg tjedna o tome ću razgovarati s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom tijekom njegova posjeta Pragu i, naravno, s drugim predstavnicima europskih država", izjavio je Fiala.

Kriv je i "zeleni fanatizam"? 

Zeman je prilikom posjete poljoprivrednog sajma u Češkim Budějovicama zatražio da Europska unija odredi maksimalne cijene i tako zaustavi poskupljenje energije ili da to učini sama Češka jer je, tvrdi, opasno i štetno ne činiti ništa, pišu ceskenoviny.

Europske tvornice gnojiva smanjuju proizvodnju amonijaka zbog visokih cijena plina

Kritizirao je europski zeleni plan kojega naziva zeleni fanatizam, smatrajući da je značajan čimbenik rasta cijena energije, najmanje dvadeset posto. Spomenuo je zakon o cijenama, koji također uključuje mogućnost njihova reguliranja. "Zalažem se za gornje granice na paneuropskoj ili nacionalnoj razini", rekao je.

Čeka nas teška zima, a ni teško ljeto još nije završilo (Foto: Foto: Depositphotos/MariaiC)

Češki ministar industrije i trgovine Jozef Síkela zbog situacije razmatra sazivanje izvanrednog Europskog energetskog vijeća. Kaže, riječ je o paneuropskom problemu pa treba pronaći i paneuropsko rješenje. 

Norveška smanjuje isporuku električne energije? 

A da će cijene ići još gore, pokazuje situacija u Norveškoj. Naime, ova je zemlja ključni izvoznik električne energije u EU, no razmatra smanjenje kapaciteta isporuke putem interkonektora nakon što je sušno ljeto pogodilo njezinu proizvodnju koja se oslanja na hidroenergiju, piše euractiv

U slučaju da ograniče izvoz, to bi naštetilo energetskoj sigurnosti u nordijskim zemljama i umanjilo povjerenje u tržište, rekao je Teppo Säkkinen, savjetnik za industrijsku i klimatsku politiku u Finskoj gospodarskoj komori. 

"Europa će se morati suočiti s teškom zimom i zemlje bi trebale raditi zajedno kako bi ju prebrodile, a ne graditi protekcionističke tržišne intervencije", poručio je. 


Tagovi

Cijena energenata Električna energija Ograničenje cijena Miloš Zeman Uštede


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.