Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razgovor s povodom
  • 10.04.2022. 09:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Ministar Begić: Gorivo za poljoprivrednike u TK do kraja sedmice, spremamo i nove programe

U kojem smjeru će dalje ići poljoprivreda najmnogoljudnijeg kantona u FBiH govorio je za Agroklub novi ministar poljoprivrede Tuzlanskog kantona Emir Begić

Foto: Renata Prusina
  • 431
  • 123
  • 0

Tuzlanski kanton raspolaže s više od 125.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, ona čine čak 47 posto njegove ukupne površine.  Stoga nije iznenađujući ni podatak da poljoprivreda spada u jednu od najvažnijih grana. Tek nešto više od mjesec dana, sektorom upravlja novi ministar Emir Begić

Preuzeo je funkciju, u nimalo zahvalnom periodu – u vremenu ogromnih poskupljenja, haosa na globalnom tržištu te odlučno stao pred poljoprivrednike ogorčene i zbog neisplaćenih poticaja. U kojem smjeru će dalje ići poljoprivreda najmnogoljudnijeg kantona u FBiH govorio je za Agroklub. 

Novčane podrške

Vlada TK je na posljednjoj sjednici izmijenila i dopunila Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini. Ovim dokumentom su planirana sredstva od 200,00 KM po muznom grlu. Kada proizvođači mlijeka mogu očekivati sredstva na svojim računima i po kojem osnovu su ona namijenjena baš njima?

Koko ste rekli usvojenom odlukom su planirana sredstva za muzna grla u iznosu od 200,00 KM/grlu. Molimo otkupljivače/prerađivače mlijeka da čim prije podnesu zahtjeve u ime poljoprivrednih proizvođača u nadležnim općinskih/gradskim službama za poljoprivredu kako bi nadležne službe donijele rješenja o ostvarivanju prava na novčanu podršku i iste dostavili Ministarstvu poljoprivrede, a mi nakon provjere iste dostavljamo Ministarstvu finansija radi isplate poljoprivrednim proizvođačima.

Praizvode i hranu za potrebe vlastitih farmi (Foto: Maja C.C.)

Svakako nam je cilj da ova sredstva budu što prije na računima poljoprivrednih proizvođača kako bi ista iskoristili u cilju povećanja sjetvenih površina u narednim danima, to jest u optimalnim sjetvenim rokovima. Sredstva su već operativna, ja očekujem da će realizacija biti u najkraćem roku. Svi koji se bave proizvodnjom mlijeka uglavnom praizvode i hranu za potrebe vlastitih farmi. Na ovaj način im želimo olakšati sjetvu, imajući u vidu poskupljenje đubriva.

Proizvodnja mlijeka

Upravo su proizvođači mlijeka pokrenuli inicijativu za podizanje otkupne cijene na 0,95 KM/l. Svjedočimo da nisu naišli na podršku ni kod otkupnih mljekara, niti kod predstavnika vlasti, iako je jasno da s trenutnom prosječnom cijenom od 0,60 KM/l ne mogu opstati. TK je drugi po proizvodnji mlijeka u BiH, s 30 miliona litara. Kako komentirate ovu situaciju?

Kada je riječ o sektoru proizvodnje mlijeka, još uvijek dobijamo različite informacije. Proizvođači navode jednu otkupnu cijenu, a mljekare drugu, sve zavisi o kojoj je riječ. Mislim da se trebaju udružiti i nedjelovati parcijalno. Smatram da ima prostora za dogovor da obje strane budu zadovoljne, a da to ne rezultira visokom cijenom za krajnje korisnike.

Profit u konačnici ostvare samo trgovački lanci (Foto: Depositphotos/p.thongdumhyu)

Treba voditi računa i da neko ne iskoristi ovu situaciju, kako se ne bi dogodilo da proizvođači i mljekare dobiju minimalno povećanje, a profit u konačnici ostvare samo trgovački lanci. Na to, nažalost, kao ministar ne mogu direktno utjecati, ali ću svakako sugerirati i posredovati u poduzimanju mjera, ukoliko bude potrebe. 

TK raspolaže s 32% ukupnog državnog poljoprivrednog zemljišta. Pokrenuli ste inicijativu da se poljoprivrednici oslobode plaćanja zakupa za godinu u kojoj je proizvodnja ugrožena prirodnim i drugim nesrećama, kao i tržišnim poremećajima. Šta Vas je ponukalo na to? 

Cijeneći novonastalu situaciju kada su u pitanju poskupljenja mineralnih đubriva, goriva, sjemenskog i sadnog materijala došao sam do zaključka da bi bilo dobro da se pokrene inicijativa za oslobađanje naknade za zakup zemljišta u vlasništvu države. Mišljenja sam da će ova mjera imati efekta i da omogućimo proizvođačima da ta sredstva koja su trebali uplatiti za zakup da iskoriste za nabavku đubriva, goriva itd., a u cilju ublažavanja povećanja cijena navedenog materijala.

Gorivo do kraja sedmice

Postoje li još neki planovi za olakšavanje ove, prema svemu sudeći, jedne od najskupljih godina za proizvođače? 

Postoji još nekoliko programa koje planiramo realizirati kroz rebalans budžeta. To se prije svega odnosi na sufinansiranje nabavke mineralnog đubriva i povećavanje sredstava kada su u pitanju novčane podrške po jedinici proizvoda ovisno koliko nam bude Rebalansom Budžeta odobreno dodatnih sredstava. Evo po našim informacijama Direkcija robnih rezervi Federacije BiH će do kraja sedmice početi dijeliti dizel gorivo poljoprivrednim proizvođačima, naš kanton je u prioritetu i nadam se da će distribucija biti završena do kraja iduće sedmice.

Poslije će biti kasno da se bilo šta poduzme (Foto: Bigstockphoto/vrstudio)

Potrudit ćemo se da realiziramo sve ono što je u našoj mogućnosti. Radimo ubrzano kako bismo završili ono s čime se kaskalo u proteklom period, jer poslije će biti kasno da se bilo šta poduzme. 

Prema usvojenom planu proljetne sjetve u TK planirano je manje površina, a više sredstava. Odnosno 92 miliona KM, što je za skoro 20 miliona više nego prethodne godine. Za koliko je ta površina manja, plaši li Vas da bi rezultat toga mogao doći na naplatu već sljedeće godine?

Planom proljetne sjetve u 2022. godini na području Tuzlanskog kantona je predviđeno da se žitaricama, povrtnim, industrijskim i krmnim biljem zasije površina od  47.184 ha što je manje za 3.944 ha u odnosu na proljetnu sjetvu u 2021. godini. Planom su predviđene ove površine, ali zbog cjelokupne situacije cijenimo da će biti zasijane veće površine u odnosu na plan.

Iako je došlo do poskupljenja đubriva, goriva i sjemena, nadam se da će ove mjere koje su planirane od strane Federalne vlade, odnosno Federalnog ministarstva poljoprivrede, kao i mjere koje će obezbijediti Vlada TK putem resornog ministarstva i podrške koje se obezbijede iz budžeta općina/gradova doprinijeti u nekoj mjeri da se zasiju veće površine nego što su predviđene Planom proljetne sjetve. 

Gljive iz Tuzle dominiraju tržištem u BiH - uvoz potisnuli u potpunosti

Tuzlanski kanton je vodeći proizvođač svježe gljive u Bosni i Hercegovini. Istovremeno, gljivari dominiraju na domaćem tržištu. Oni su i jedna od "najtiših zajednica", rijetko izlaze s nekim zahtjevima. Kako ih učiniti još uspješnijima?

Uzgoj šampinjona u Tuzlanskom kantonu je dobar primjer uspjeha. To je jedan zaokružen sistem u kojem nema otpada. Proizvod se plasira na tržište, a otpad dalje iskorištava. U potpunosti su potisnuli uvoz i to je jedan od najpozitivnijih primjera.

Pored poticaja proizvodnji gljiva i micelija potrebno je u narednom periodu posvetiti pažnju na izdvajanju sredstava  za kapitalne investicije u ovoj proizvodnji koja do sada nije bila predmetom novčanih podrški  kako bi bili konkurentniji u smislu kvaliteta i obima. I sigurno ćemo podržati njihove projekte kroz programe koje pripremamo. 


Tagovi

Emir Begić Ministar poljoprivrede TK Poljoprivrednici Poticaji


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete