Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kina
  • 06.06.2019. 14:00
  • Ningbo, Kina

Ministar Tolušić u Kini, cilj osigurati izvoz hrvatskog mesa, ribe i meda

U gradu Ningbo održava se 4. Dijalog Kine i zemalja srednje i istočne Europe, a na sajmu "China – CEEC Expo“ predstavlja se 20-tak izlagača iz Hrvatske.

Foto: Pixabay/photosforyou
  • 305
  • 139
  • 0

Na 4. Dijalogu Kine i zemalja srednje i istočne Europe o carini, inspekciji i karanteni koji će se održati u gradu Ningbo od 6. do 8. lipnja 2019. godine, sudjeluje i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

"Dijalogom se promiče suradnja Kina „17+1“ i unaprjeđenje međunarodne trgovine sa zemljama srednjoistočne i istočne Europe (CEEC). Na Dijalogu će  se raspravljati o razvoju carinsko-poslovnog partnerstva, poboljšanju prekogranične trgovine, pojednostavljenju i usklađivanju procedura, a cilj ministrovog posjeta Kini je i ubrzanje procesa odobravanja uvoznih pošiljaka poljoprivrednih proizvoda – poglavito za meso, ribu i med.

Za vrijeme boravka u Kini ministar Tolušić će sudjelovati na Forumu Kine i zemalja srednje i istočne Europe, a susrest će se sa zamjenikom premijera Kine Huom Chunhuom i zamjenikom ministra nadležnog za carinska pitanja Wangom Linjuom. Posjetit će Centar carinske tehnologije te sajam „China – CEEC Expo“ na kojem se predstavlja 20-tak izlagača iz Hrvatske (vino, sir, riba, maslinova ulja, prirodna kozmetika, namještaj, i sl.)", navodi se u priopćenju. 

Hrvatsko mlijeko i mliječni proizvodi izvozit će se u Kinu, ogromno tržište otvara se i za tunu

Kako podsjećaju, kineska delegacija boravila je u Hrvatskoj u travnju ove godine kada je, između ostalog, potpisan i Protokol o suradnji kojim je hrvatskim proizvođačima mliječnih proizvoda otvoren pristup kineskom tržištu, nakon uspješno završene kineske inspekcije hrvatskih prerađivačkih pogona i sustava kontrole hrane. Ministar Tolušić je, pri potpisivanju Protokola, najavio da će se na kineskom tržištu uskoro naći i hrvatsko meso i riba. Naime, hrvatske kompanije zainteresirane su za izvoz mesa i proizvoda od mesa iz Hrvatske pa se radi na intenziviranju postupka za odobrenje izvoza u Kinu, za što postoji i veliki interes kineskih kompanija.

"Hrvatskim proizvođačima mesa i mesnih proizvoda te meda i mednih proizvoda zanimljivo je kinesko tržište, pa će ministar Tolušić na bilateralnim sastancima naglasiti važnost što skorijeg pozitivnog rješavanja naših zahtjeva za usklađivanjem i razmjenom certifikata za te skupine proizvoda. Iako Europska komisija u ime cijele Europske unije pregovara o trgovinskim odnosima, carinskom režimu i razmjeni certifikata za proizvode životinjskog podrijetla, velik broj zemalja članica istovremeno bilateralno pregovara s Kinom jer za Kinu Europska unija nije jedno tržište, već tržište 28 različitih zemalja. Kako bi zaštitila svoje interese i osigurala razvoj svih sektora prerađivačke i prehrambene industrije Hrvatska je samostalno krenula u pregovore", zaključuje se u priopćenju. 

Uzvratni posjet kineske delegacije na čelu s ministrom poljoprivrede i ruralnih poslova Han Changfu Hrvatskoj, najavljen je za idući tjedan.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Kina Suradnja Tomislav Tolušić Tržište


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]