Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 13.01.2022. 16:10

Ministarstvo poljoprivrede odobrilo proširenje registracije Mospilana za male namjene

Riječ je o proširenju primjene ovog sistemičnog insekticida na agrume, dinju, lubenicu i kupusnjače, a koje je zatražila Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež".

Foto: Depositphotos/Onuchcha
  • 629
  • 71
  • 2

Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je proširenje registracije sredstva za zaštitu bilja naziva Mospilan 20 SG za male namjene koje je zatražila Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" iz Opuzena.

Riječ je o proširenju primjene ovog sistemičnog insekticida na agrume, dinju, lubenicu i kupusnjače.

Kako stoji u odobrenju koje je zaprimila i poslala nam Udruga, na agrumima kao što su naranče, mandarine, grejp i limun te u njihovom rasadniku služi za suzbijanje lisnih uši i lisnog minera.

U nasadima se primjenjuje u količini od 0,25 kg/ha uz utrošak vode od 2.000 litara po hektaru. Prska se za vrijeme početka napada štetnika u proljeće i to od stadija bubrenja pupova pa sve do kraja cvatnje. Valja napomenuti da ga je dozvoljeno primijeniti najviše dva puta u vegetaciji s razmakom od najmanje 14 dana između primjena.

U rasadniku se koristi ista količina, ali uz utrošak vode od 600 do 1.000 litara po hektaru. Ondje se zaštitno sredstvo primjenjuje na početku napada spomenutih štetnika u ljetnom periodu i to na novo izraslim biljnim dijelovima. Može se prskati najviše dva puta u vegetaciji s razmakom od najmanje sedam dana.

Obratite pažnju na karencu

Na dinjama i lubenicama se pomoću ovog zaštitnog sredstva također suzbijaju lisne uši, ali i štitasti moljci. Dozvoljena doza je od 0,2 do 0,25 kg/ha uz utrošak vode od 500 do 600 l/ha. Sredstvo se primjenjuje na početku napada štetnika, a dozvoljene su najviše dvije primjene u vegetaciji s najmanjim razmakom od sedam dana između njih.

Na kupusu, cvjetači i brokuli u uzgoju na otvorenom služi za uništavanje kornjaša i lisnih uši i to u količini od 0,25 kg/ha i uz utrošak vode od 400 do 800 l/ha. Za suzbijanje lisnih uši primjenjuje se kod pojave prvih štetnika isto tako i za  kornjaše, ali od početka formiranja bočnih izboja do stadija potpuno formiranih glavica. Dozvoljene su najviše dvije primjene u vegetaciji s najmanjim razmakom od 14 dana između njih, odnosno sedam dana kod suzbijanja lisnih uši.

Karenca za kupusnjače iznosi 21 dana, 14 dana za agrume te sedam dana za dinju i lubenicu. Međutim, nije primjenjiva u slučaju agruma u rasadnicima.

Rješenje o odobrenju proširenja registracije sredstva za zaštitu bilja naziva Mospilan 20 SG za male namjene, pogledajte i u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Zaštita bilja Mospilan 20 SG Neretvanska mladež Ministarstvo poljoprivrede Proširenje SZB


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.