Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zemljište
  • 20.01.2021. 10:40

Ministarstvo poljoprivrede osnovalo tijelo za analizu raspolaganja državnim zemljištem

Zadaća novoosnovane radne skupine, između ostalog, bit će analiza i praćenje izvršenja gospodarskih programa te kontrola njihove provedbe, odgovorili su Hini iz resornog ministarstva.

Foto: Renata Prusina
  • 1.197
  • 289
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede osnovalo je radnu skupinu koja bi u kratkom roku trebala analizirati stanje na terenu i predložiti unapređenja raspolaganja poljoprivrednim i šumskim zemljištem u vlasništvu države.

Cilj je što je moguće učinkovitije raspolagati tim zemljištem, rekli su Hini.

Radna skupina je odmah po osnivanju prošloga tjedna započela s radom, s temeljnim zadatkom da u kratkom roku, koliko će to dozvoljavati sveobuhvatnost materije, napravi pregled stanja na terenu i prijedloge za unapređenje raspolaganja poljoprivrednim i šumskim zemljištem u vlasništvu države. "Kao i da pomno analizira sve primjedbe pristigle u postupku e-savjetovanja za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu", odgovorili su na Hinin upit vezan uz medijske napise kako su sve češće indicije da se poljoprivrednici ne drže odredbi ugovora o zakupu zemljišta.

Naime, kako pišu mediji, ugovore o zakupu najčešće krše stočari pa tako primjerice neki umjesto uzgoja stoke, uzgajaju ratarske kulture čime krše ugovor, ali i nanose štetu državi zbog oskudnog stočnog fonda te uzimaju poticaje za ratarstvo koji im ne pripadaju.

Završeno je e-savjetovanje Zakona o poljoprivrednom zemljištu - koji su prijedlozi?

U Ministarstvu kažu kako će zadaće novoosnovane radne skupine biti "analiza provođenja održavanja i zaštite poljoprivrednog zemljišta, analiza i praćenje izvršenja gospodarskih programa te kontrola njihove provedbe, analiza i nastavak rada na prijedlozima unapređenja zakupa šumskog zemljišta u vlasništvu države, analiza provedbe Mjere 11 Ekološka poljoprivreda u cilju davanja prijedloga za daljnje poboljšanje itd."

Naglašavaju kako je temeljna zadaća radne skupine "argumentirano ocijeniti učinkovitost korištenja poljoprivrednog zemljišta i dati precizne preporuke za unapređenje, pri čemu kontrola nije cilj već jedno od sredstava".

Pored nadzora Državnog inspektorata, a sukladno revizorskim nalazima, potrebno je uspostaviti i druge mehanizme praćenja provedbe, kažu u resornom ministarstvu.

Ističu i kako je prije donošenja zaključaka te eventualnih postupanja potrebno provesti analize po svim segmentima, na kojima se počelo raditi odmah po osnivanju radne skupine.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Zakon o poljoprivrednom zemljištu Radna skupina Raspolaganje zemljištem Ministarstvo poljoprivrede

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Osijeku otvorena banka hrane

Danas je u Osijeku otvorena banka hrane. Osnovao ju je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, a čemu je prethodio projekt infrastrukturnog opremanja,...

Više [+]