Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 07.11.2017. 15:45

Ministarstvo poljoprivrede protiv produljenja dozvole za glifosat

Smatramo da, bez obzira na Zakon o održivoj uporabi pesticida, možemo bolje i kvalitetnije njima upravljati, te detaljnije provoditi inspekcije, rekao je Tolušić.

Foto: Bigstockphoto/Rasstock
  • 609
  • 35
  • 0

U radu Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije koje se održalo 6. studenog u Bruxellesu, sudjelovao je i ministar Tomislav Tolušić. Na sastanku je, navode iz ministarstva, predstavljeno nedavno objavljeno Izvješće Komisije o održivoj upotrebi pesticida.

Izvješćem se zaključuje da nacionalni akcijski planovi koje su države članice trebale izraditi temeljem Direktive o održivoj upotrebi pesticida predstavljaju značajan iskorak, ali da se konačna ocjena može donijeti tek nakon što bude završen proces njihove revizije, koji je u tijeku.

Smanjenje rizika za ljude, životinje i okoliš

Proteklih je godina na razini Europske komisije i EU Parlamenta u više navrata aktualizirana problematika uporabe pesticida zbog zahtjeva velikog broja skupina, nevladinih organizacija i pojedinaca koji traže odgovore od Komisije i država članica o ispunjavanju zahtjeva Uredbe 1107/2009 i Direktive 2009/128. Spomenuti propisi nalažu smanjenje rizika za ljude, životinje i okoliš od pesticida. Vlada Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva poljoprivrede usvojila je Nacionalni akcijski plan za postizanje održive uporabe pesticida za razdoblje 2013. - 2023. godine kojim je njihovu uporabu svela na minimum.

"Postoje ozbiljne indicije o tome da je glifosat štetan za ljudsko zdravlje. Stoga, Ministarstvo poljoprivrede ostaje pri svom stajalištu da smo protiv daljnjeg produljenja dozvole za upotrebu glifosata u Europskoj uniji“, izjavio je ministar Tolušić u Bruxellesu.

Ministar Tomislav Tolušić u raspravi je ukazao na nužnost edukacije poljoprivrednika o održivoj upotrebi pesticida, ali i kontrole u njihovoj primjeni, kao i na potrebu da se iz sredstava EU financiraju istraživanja o učincima sredstava za zaštitu bilja te da se osigura odgovarajuća potpora za poljoprivrednike koji bi prihvatili strože standarde u primjeni sredstava za zaštitu bilja.

"Hrvatska je zemlja bez GMO-a, želimo da ostane i bude zemlja zdravih poljoprivrednih proizvoda. Smatramo da, bez obzira na Zakon o održivoj uporabi pesticida, možemo bolje i kvalitetnije njima upravljati, te detaljnije provoditi inspekcije", rekao je Tolušić nakon Vijeća.

Održana je rasprava i razmjena mišljenja oko održivog upravljanja tlom. Predsjedništvo je izvijestilo o razvoju konferencije na visokoj razini "Tlo za održivu proizvodnju hrane i održivi ekosustav" koja se održala u Tallinnu u listopadu. Ministri su pozdravili inicijativu i raspravljali o tome kako održati trenutnu visoku razinu poljoprivredne proizvodnje osiguravajući da su poljoprivredna tla održiva te o mogućim strategijama za zaštitu vrijednih tala. Ministri su istakli specifičan problem gubljenja poljoprivrednog zemljišta potvrđujući da će rješenja najviše ovisiti o nacionalnim specifičnostima uz poticanje razmjene iskustava najboljih praksi.

Dvojne kvalitete proizvoda

Komisija je na sastanku izvijestila i o aktualnom stanju u međunarodnoj trgovini i trenutnom statusu pregovora za sklapanje međunarodnih trgovinskih sporazuma. Slovačka i Češka su zajednički predstavile rezultate nedavno održanog sastanka na vrhu na temu dvojne kvalitete proizvoda na jedinstvenom tržištu. Svi potrošači u EU trebaju biti jednako tretirani, te uz sigurnost proizvoda, treba osigurati i jednaku kvalitetu bez obzira u kojoj državi članici se određeni proizvod stavlja na tržište. Hrvatska se od početaka razmatranja problematike dvojne kvalitete pridružila skupini država članica koje zagovaraju jednaku kvalitetu za sve.

Ministar Tomislav Tolušić ponovio je stav da je predstojeći korak analiza i procjena postojećeg zakonodavnog okvira EU koji se odnosi na kvalitetu određenih kategorija prehrambenih proizvoda, zaključuju iz ministarstva.

Foto: Bigstockphoto/Rasstock


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Vijeće ministara EU Pesticidi Ministarstvo poljoprivrede Glifosat Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]