Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državna revizija
  • 05.04.2022. 10:30

Ministarstvu poljoprivrede uvjetno mišljenje Državne revizije

Državni ured za reviziju imao je zamjerke te je Ministarstvo dobilo uvjetno mišljenje za financijske izvještaje i usklađenost poslovanja.

Foto: Depositphotos/Ratikova
  • 474
  • 122
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede jedno je od tri ministarstva na čiji je rad u 2020. Državni ured za reviziju imao zamjerke pa je dobilo uvjetno mišljenje za financijske izvještaje i usklađenost poslovanja, objavila je Hina.

Kako navode, zamjera mu se što nije pravodobno štitilo svoja prava u povratu sredstava iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo od 2014. do 2020.

Pišu i da je od 2019. do 2020. od fizičkih i pravnih osoba zatražilo povrat potpore od 3.4 milijuna kuna u okviru mjere Trajni prestanak ribolovnih aktivnosti, no korisnici nisu vratili sredstva u roku niti su ga obavijestili o obročnoj otplati duga pa nisu zaključene izvansudske nagodbe kojima bi se odredili rokovi i uvjeti povrata.

Između ostalog, stoji i da su od ukupnih potraživanja krajem 2020. u iznosu od 2.1 milijarde kuna dospjela iznosila oko 176 milijuna kuna, od čega 5.4 milijuna od korisnika Operativnog programa.

Podsjećamo, o nalazu smo pisali, a osim o potporama, Državna revizija dobar je dio izvješća posvetila poljoprivrednom zemljištu.

Državna revizija pročešljala je Ministarstvo poljoprivrede - što stoji u izvješću?

Kako su napisali, prema evidenciji njegove uporabe, u ARKOD sustav upisano je zemljište površine 1.148.613 ha, od čega je 866.233 ha u privatnom vlasništvu, 281.445 ha u državnom vlasništvu, a za 935 ha nema podataka o vlasništvu. Vrijednosno značajnije površine odnose se na oranice 856.829 ha, livade 102.968 ha i krške pašnjake 81.016 ha.

"U cilju onemogućavanja parcelacije poljoprivrednog zemljišta čija bi posljedica bilo usitnjavanje, preporučujemo propisati jasne kriterije za utvrđivanje minimalne i maksimalne površine poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH koja se daje u zakup radi poljoprivredne proizvodnje", stoji u nalazu uz preporuku i da se poduzmu aktivnosti za proširenje funkcija ARKOD sustava, kako bi bilo moguće dobiti podatke o poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu države po statusu korištenja i korisnicima.

Na objavu nalaza reagiralo je tad i Ministarstvo poljoprivrede te navelo da je samo prepoznalo potrebu za dubinskom analizom poslovanja u dijelu vezanom za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem.

"U tu svrhu i u cilju postizanja što kvalitetnijeg raspolaganja osnovalo Radnu skupinu za analizu postojećeg stanja i prijedloga daljnjih aktivnosti vezanih uz poljoprivredno i šumsko zemljište u vlasništvu RH", stajalo je u reagiranju. 


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Državna revizija Ministarstvo poljoprivrede Uvjetno mišljenje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.