Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće EU
  • 07.09.2015. 13:40

Ministre poljoprivrede dočekalo 2.000 traktora!

Vijeće EU ministara poljoprivrede dočekale su demonstracije šest tisuća poljoprivrednika i dvije tisuće traktora!

  • 520
  • 82
  • 0

Kada su se danas u Luksemburgu na sastanku Europskog vijeća našli EU ministri poljoprivrede, dočekalo ih je barem 6.000 demonstrirajućih seljaka i 2.000 traktora iz većine zemalja članica.

Na jednom od najvećih okupljanja seljačkih organizacija, aktualizira se pitanje političke odgovornosti za tešku krizu, posebice stočarstva i proizvodnje mlijeka, izazvanu padom cijena mliječnih proizvoda. Bilo je zamišljeno da će Vijeće u prvom redu raspravljati o tržištu mlijeka u prahu, ali je realno očekivati da će diskusija na zahtjev nekih država, prije svega Francuske, dobiti širi okvir.

Mjere za zaštitu proizvodnje

Udruga OPGH Život uključuje se, i obraćanjem u prilogu poruke daje svoj obol današnjim događanjima u Bruxellesu i Luxembourgu!

U mnogima od tih zemalja Vlade već poduzimaju posebne mjere kako bi zaštitile svoju proizvodnju pomoću kreditnih i poreznih olakšica, pokušaja dobrovoljnih dogovora kojima bi se maloprodajne mliječne cijene digle, a utržak solidarno proslijedio stočarima. Tako npr. francuska vlada vrlo aktivno radi na usmjeravanju kupnje mliječnih proizvoda u državnim ustanovama na bliske (domaće) dobavljače, što nije strano niti austrijskom modelu ponašanja unutar EU kako bi zaštitili domaće.

Udruga OPGH Život želi podsjetiti da se u našoj zemlji u svim tim pogledima nije učinilo gotovo ništa. Vlast je jedino inicirala dodjelu raspoloživog državnog poljoprivrednog zemljišta stočarima, ali pri tome nije željela uopće definirati koga smatra stočarom, što je omogućilo nastavak politike neprikladnog favoriziranja velikih poduzeća na industrijskoj osnovici. A upravo to je Hrvatsku i dovelo do ovisnosti o uvozu hrane.

Europska stočarska kriza

"Europska stočarska kriza koja trenutačno zaokuplja vlade Unije, tek je blijeda slika katastrofe kojoj je izloženo hrvatsko stočarstvo. Ekonomija je našeg seljaka na takvom minimumu da velik broj njih nema sredstava ni za najnužnije reproduktivne izdatke, otkupni sustavi ga još dodatno muzu nepravodobnim plaćanjem, a banke najčešće nemaju puno razumijevanja za njih. U Europi je ipak uglavnom riječ o smanjenoj profitabilnosti, a obiteljska gospodarstva su uglavnom mogla akumulirati određene rezerve koje im pomažu da prebrode ovako teška vremena.

Nadalje, kod nas nisu na udaru krize samo obiteljska gospodarstva nego se ogromnim uvozom bez ikakvih kriterija te maćehinskim odnosom prema vlastitom uzgoju cijela poljoprivreda dovodi u spiralu kvalitativnog nazadovanja. Ovdje kao primjer ističemo ogroman i nekontrolirani uvoz merkantilnih životinja za tov u govedarstvu i svinjogojstvu. Trenutačno tako uvozimo 2/3 kapaciteta za tov i to često vrlo upitne kakvoće. Time smo dovedeni u situaciju ovisnosti o uvoznoj hrani, između ostaloga, a selo obezglavili", navode iz te Udruge.

Definicija stočara

"Kako smo već istaknuli, ne smeta to naše politike, ali, niti je s druge strane društvena odgovornost uvoznika hrane prisutna, pa se taj spoj politike i uvoznog lobija pokazao kao dobitna kombinacija u devastaciji hrvatske poljoprivrede.

Ukazujemo na očitu nerazvijenost tržišne infrastrukture koja po svemu pogoduje kratkoročnim špekulacijama i špekulantima, a hrvatsko selo, seljaka i proizvodnju hrane dovodi do ruba preživljavanja. S ruba, a prema sigirnijem životu bi nas usmjerila već definicija stočara u Hrvatskoj (Udruga OPGH Život je već nekoliko puta podastirala svoj prijedlog tijelima vlasti), ali i implementacija EU Uredbe o uspostavljanu zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednim proizvodima. Eto i nas u Bruxellesu!"


Tagovi

Vijeće ministara Bruxelles Proizvodnja mlijeka Velika poduzeća Udruga OPGH Život Ministri poljoprivrede Kreditne olakšice Porezne olakšice Stočarstvo Profitabilnost Društvena odgovornost Bruxelles Tržišna infrastruktura Pad cijena


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]