Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Olujno nevrijeme
  • 26.05.2022. 13:15
  • Varaždinska, Veliki Bukovec

Ministrica obišla općinu stradalu u nevremenu: Nevjerojatna je sreća da nije bilo ozlijeđenih

Kolika je šteta od nevremena koje je jučer protutnjalo ovim krajem, jasno pokazuju u potpunosti uništeni staklenici i plastenici na nekoliko OPG-a. Ministrica je obećala pomoć.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
  • 1.039
  • 272
  • 0

"Nevjerojatna je sreća da nije bilo ozlijeđenih", komentirala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković nakon što je danas tijekom jutra obišla OPG-ove u općini Veliki Bukovec u Varaždinskoj županiji, koja je teško stradala u jučerašnjem nevremenu praćenom tučom.

Kako je naglasila, poljoprivredna gospodarstva obnovit će se putem posebne mjere Programa ruralnog razvoja i u suradnji sa županijama i jedinicama lokalne samouprave, a s obzirom na specifičan trenutak, razmotrit će i druge mehanizme pomoći koji se odnose na izgubljeni prihod te u najkraćem mogućem roku pomoći svim pogođenim poljoprivrednicima i omogućiti im nastavak poslovanja.

Kolika je šteta od nevremena koje je jučer protutnjalo ovim krajem, jasno pokazuju u potpunosti uništeni staklenici i plastenici na nekoliko OPG-a.

"Ovi proizvođači čine 50 posto hrvatske cvjećarske proizvodnje", rekla je za Hinu i istaknula da vjeruje da je dobar dio stradalih usjeva osiguran. 

Jako nevrijeme s tučom poharalo usjeve i nasade diljem zemlje

Varaždinski župan Anđelko Stričak najavio je hitni postupak utvrđivanja štete i proglašenje elementarne nepogode. Procjena bi mogla biti gotova za dva do tri dana. I sam župan naglasio je da je sreća što u staklenicima za vrijeme tuče nije bilo nikoga "jer bismo danas razgovarali o ozlijeđenima ili čak i mrtvima".

Načelnik općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić rekao je za Hinu i kako šteta na samo jednom OPG-u najvjerojatnije premašuje iznos od tri općinska proračuna te da u općini, koja broji 600-tinjak domaćinstva, nema objekta koji nije oštećen.

Jutros sam s državnim tajnikom Zdravko Tušek, županom Varaždinska županija Anđelko Stričak, načelnikom Općine Veliki...

Objavljuje Marija VučkovićČetvrtak, 26. svibnja 2022.

Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Nevrijeme Štete Veliki Bukovec Marija Vučković Anđelko Stričak Franjo Vrbanić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.