Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 11.12.2020. 15:00
  • Splitsko-dalmatinska, Vrgorac

Ministrica obišla poplavljeno područje: Pomoći ćemo poljoprivrednicima

Pogođenima će biti omogućena sredstva koja će se moći koristiti za sanaciju poljoprivrednog zemljišta, popravak ili nabavu strojeva i opreme, kupnju i sadnju sadnica i drugo, najavila je Marija Vučković tijekom obilaska vrgoračkog područja.

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
  • 261
  • 81
  • 0

U razmjere poplave i štete koje je dosad napravila na vrgoračkom području, uvjerila se danas i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

"Riječ je o zaista velikoj nepogodi, koja se u ovom kraju nije dogodila 50 godina. U ime Vlade mogu ustvrditi da ćemo napraviti sve što je u našoj moći da pomognemo", obećala je prilikom obilaska stradalog područja. Do poplave je, podsjećaju iz Ministarstva, došlo zbog podizanja podzemnih voda uslijed velikih oborina, a zahvatila je rubne dijelove polja Bunine i Jezera u koja se zbog velikih količina kiše izlila voda iz izvora Žiljina. Najpogođenije je selo Kokorići. 

Poljoprivrednicima financijska pomoć za izgubljeni proizvodni potencijal 

U prvom redu, naglasila je, država će sudjelovati u saniranju štete na obiteljskim kućama. "Također, omogućit ćemo poljoprivrednicima na ovom području financijsku pomoć za izgubljeni proizvodni potencijal za lukovičastu i plasteničku proizvodnju", najavila je.

Premda se još uvijek ne zna što je s trajnim nasadima, naglasila je i da će se osigurati sva pomoć koja bude potrebna. Prema njoj, izuzetno je važno prevenirati u budućnosti ovakve situacije, a konkretne poteze i ključne projekte poput projekta odvodnje na području Vrbovskog polja i Rastoka definirali su na sastanku. 

Vodostaj i dalje raste, poplavljeni voćnjaci i vinogradi u vrgoračkom polju

Kako stoji u priopćenju, poljoprivrednici će moći ostvariti potporu za obnovu proizvodnog potencijala kroz operaciju 5.2.1. Obnove poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala. Pogođenima će biti omogućena sredstva koja će se moći koristiti za investicije povezane sa sanacijom poljoprivrednog zemljišta, popravak ili nabavu strojeva i opreme, kupnju i sadnju sadnica i drugo. 

Na vrgoračkom području, podsjećaju, najrazvijenija je proizvodnja jagoda, breskvi, nektarina, stolnog grožđa, mladog krumpira te češnjaka. Procjenjuje se da je ondje posađeno između 1,2 milijuna i 1,4 milijuna sadnica jagoda, a urod se, ovisno o godini i vremenskim prilikama, kreće od 600 tisuća do 800 tisuća kilograma. Udruga ‘Vrgoračke jagode’ okuplja 41 proizvođača iz tri tamošnja polja, Rastoka, Jezera i Bunine.

Cijena sata u berbi jagoda nikad veća - u poljima turistički radnici

Također, Grad Vrgorac je definirao vlastitu oznaku kvalitete poljoprivrednih proizvoda "Vrgorac Quality", s ciljem povećanja vrijednosti tih proizvoda stvaranjem prepoznatljivog brenda. 

Grad Vrgorac izradio trogodišnji program pomoći 

Zaključno, navode, izradili su i trogodišnji program pomoći za razdoblje od 2021. – 2023. godine, definiran kroz sedam raznih mjera u cilju pomoći svojim poljoprivrednicima, a  jedna od mjera odnosi se na potporu za ulaganja u povrtlarsku proizvodnju, sadnju jagoda te podizanje novih višegodišnjih nasada.

"U prvoj godini predviđa se iznos potpora u ukupnoj vrijednosti od 300.000 kuna. Nakon podrške Gradskog vijeća, program je dobio potrebnu suglasnost Ministarstva poljoprivrede, pa se prvi javni pozivi mogu očekivati početkom 2021. godine", stoji u objavi. 

Inače, ministrica Vučković je stradalo područje obišla u društvu izaslanika predsjednika Vlade RH Damira Krstičevića te ostalih predstavnika regionalne i lokalne vlasti.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Poplave Vrgoračko polje Štete Obnova Pomoć Ministrica Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer