Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Marija Vučković
  • 15.10.2020. 11:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Čazma

Ministrica Vučković: Nakon izgradnje farme idući logički korak je bioplinsko postrojenje

Koncept bioplinskih postrojenja nalazi svoje mjesto u okviru strategije Europski zeleni plan u kojoj je jedan od glavnih ciljeva smanjenje fosilnih gnojiva i prelazak na obnovljive izvore energije, rekla je ministrica.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede/poljoprivreda.gov.hr
  • 723
  • 111
  • 0

Postrojenje Bioel u Đulovcu, farmu muznih krava kao i bioplinsko postrojenje u Čazmi obišla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković prilikom svog posjeta Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Na području Čazme, naime, djeluju dva bioplinska postrojenja – Bojana i Bojana 2 u sklopu tvrtke Moslavina proizvodi d.o.o. te jedno na području općine Đulovec – Bioel d.o.o. Postrojenja proizvode električnu i toplinsku energiju iz nusproizvoda životinjskog podrijetla 2 i 3 kategorije, biorazgradivog otpada te energetskih biljaka poput kukuruza, sirka, raži i šećerne repe, a uz vlastitu sirovinu nabavljaju sirovinu i od drugih poljoprivrednih proizvođača. Električnu energiju otkupljuje HROTE d.o.o., dok se toplinska energija koristi za sušare.  

Usred pandemije proizveli i na tržište plasirali Ecodig - domaće ekološko gnojivo

"Koncept bioplinskih postrojenja nalazi svoje mjesto u okviru strategije Europski zeleni plan u kojoj je jedan od strateških ciljeva smanjenje fosilnih gnojiva i prelazak na obnovljive izvore energije. Možemo reći da je njegova izgradnja idući logičan korak nakon izgradnje farme, jer se upravo tako zbrinjavanju nusproizvodi poljoprivredne proizvodnje, dobiva se električna i toplinska energija te digestat“, izjavila je ministrica prilikom obilaska farme muznih krava i bioplinskog postrojenja u vlasništvu poduzeća BIK d.o.o, jednog od najvećih poljoprivrednih proizvođača na čazmanskom području koje se bavi stočarstvom, uzgojem krava i tovom junadi. 

Podsjećamo, iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja odobreno je 37,2 milijuna kuna za rekonstrukciju i dogradnju farme te nešto više od 7 milijuna kuna za nabavu dodatnih strojeva.

Potpisani novi ugovori iz mjere 4 vrijedni 127 milijuna kuna

Svoj posjet ministrica je zaokružila otvaranjem dječjeg vrtića "Tratinčica“ i posjetom Poduzetničkog inkubatora u Grubiškom polju.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Marija Vučković Posjet Bioplinsko postrojenje Farma muznih krava Bjelovarsko-bilogorska županija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!