Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni tjedan
  • 21.01.2020. 11:15
  • Berlin, Njemačka

Ministrica Vučković u Berlinu održala sastanke s europskim ministrima poljoprivrede

Glavne teme susreta bile su jačanje gospodarske suradnje i prepoznatljivosti hrvatskih poljoprivredno – prehrambenih proizvoda na stranim tržištima te prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 217
  • 18
  • 0

Berlinski sajam osim što je jedan od najvećih poljoprivredno – prehrambenih sajmova u Europi je ujedno i mjesto od političkog značaja. Na sajmu su ove godine ukupno sudjelovala 72 ministra iz brojnih svjetskih zemalja. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i hrvatska delegacija održali su brojne bilateralne sastanke s ministrima poljoprivrede europskih zemalja s ciljem povećanja trgovinske razmjene, jačanje gospodarske suradnje te prepoznatljivosti Hrvatske i naših poljoprivredno – prehrambenih proizvoda, stoji u priopćenju resornog ministarstva. 

Tijekom sastanaka predstavljeni su i prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem EU kao što su važnost malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, razvoj pametnih sela, ali i donošenje prijelazne uredbe i općeg pristupa kako bi se osiguralo korištenje sredstava Programa ruralnog razvoja do usvajanja nove Zajedničke poljoprivredne politike.

Rekordna posjećenost Zelenog tjedna u Berlinu, odlična prilika za promociju naših proizvoda

Hrvatska delegacija na čelu s ministricom Vučković održala je sastanke s ministrom zaštite okoliša i potrošača Sarske Reinholdom Jostom, ministricom poljoprivrede, prirode i kvalitete hrane Kraljevine Nizozemske Carolom Schouten, ministrom ruralnog razvoja i zaštite potrošača Baden-Württemberga Peterom Haukom, ministrom poljoprivrede Estonije Martom Järvikom, ministricom poljoprivrede Republike Austrije Elisabethom Köstinger, ministar poljoprivrede Mađarske Istvanom Nagyem, ministrom poljoprivrede Republike Finske Jariem Leppom, ministricom ruralnog razvoja Kraljevine Švedske Jennie Nilsson, ministrom poljoprivrede i šumarstva Republike Turske dr. Bekirom Pakdemirli i ministricom poljoprivrede Bavarske Michaelom Kaniber, a susrela se i s generalnim direktorom Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Qu Dongyuom te predsjednikom Saveznog njemačkog udruženja poljoprivrednika Joachimom Rukwiedom.

Također, ministrica Vučković govorila je na Međunarodnoj konferenciji o afričkoj svinjskog kugi na kojoj su sudjelovali i povjerenici Europske komisije te na Berlinskoj konferenciji ministara poljoprivrede gdje se osvrnula na problematiku osiguravanja hrane za sve te poštenih trgovinskih pravila koja bi omogućila sigurnu, raznoliku i održivu prehranu svjetskog stanovništva.

Bilateralni susreti zaključeni su jučerašnjim posjetom njemačke ministrice poljoprivrede Julije Klöckner koja je tom prigodom čestitala i zahvalila Hrvatskoj na uspješnom predstavljanju na Zelenom tjednu u Berlinu koji ove godine broji rekordnu posjećenost.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zeleni tjedan Marija Vučković Sastanak Berlin Pametna sela OPG


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.