Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samoubistva poljoprivrednika
  • 09.03.2016. 18:00

Minut ćutanja za poljoprivrednike

Zbog katastrofalnog stanja u poljoprivredi, u Francuskoj je u poslednje vreme samoubistvo počinilo čak 600 poljoprivrednika, rekao je jedan francuski poslanik u Evropskom parlamentu.

Foto: Kattitude/bigstockphoto.com
  • 2.283
  • 461
  • 0

Čak 600 poljoprivrednika, u Francuskoj, počinilo je samoubistvo zbog katastrofalnog stanja u tom sektoru. Takav podatak je izneo jedan francuski poslanik tokom žustre rasprave članova Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta i komesara za poljoprivredu Fila Hogana o trenutnoj situaciji na poljoprivrednim tržištima.

Poslanici su se složili u vezi s tim da je u društvu nešto trulo ako su oni koji proizvode hranu toliko očajni da sebi oduzimaju život, pa su od komesara Hogana zatražili konkretne mere.

Pale cene mleka

Najviše poslanika je komesara Hogana ispitivalo o mlekarskom sektoru koji u poslednje vreme beleži velike neravnoteže uzrokovane ruskim embargom, ukidanjem mlečnih kvota, ali i nepoštenom trgovačkom praksom.

U susednoj Hrvatskoj, za godinu dana, 2.000 proizvođača mleka prestalo je da posluje, a većina njih još ima kredite. Dodatni problem im je i smanjenje cene mleka, čime je prosečna cena te namirnice smanjena, kako tvrde proizvođači, s 25 na 22 evrocenta. To ne može da pokrije ni osnovne troškove proizvodnje, dok se o zaradi ovde ne može govoriti. Velike količine uvoznog mleka rezultirale su izuzetno niskim maloprodajnim cenama u Hrvatskoj.

Od 19 mera koristi se samo sedam do osam

Dok je proizvodnja mleka u Evropskoj uniji porasla za 2%, u Hrvatskoj je u proteklih godinu dana pala za 5%. Tri milijarde litara novog mleka, nakon ruskog embarga, svoj prostor je našlo na najslabije zaštićenim tržištima, među koje spada i hrvatsko.

Hogan je podsetio na pojednostavljene procedure izmene Programa ruralnog razvoja da bi države članice mogle, u roku od šest sedmica, prebaciti novac iz jedne mere u drugu, a to omogućava da se pomogne onim sektorima koji imaju probleme. Hogan je, takođe, istakao da od 19 mera države članice koriste u proseku 8 mera.

Hogan za sledeću sednicu predlaže nove mere

Hogan je istakao da samo 10 od 28 država članica ima mere za ciljanu pomoć, u koje spada i iznos od 420 miliona evra koji je EU stavila na raspolaganje državama članicama u oktobru prošle godine. Međutim, ni taj novac nije stigao do poljoprivrednika.

Nabrajajući mere koje je, kao pomoć stabilizaciji tržišta, uveo u svom mandatu, Hogan je dodao i to da su ga rasprave poslanika podstakle da za sledeću sednicu predloži dodatne mere jer je neprihvatljivo da se smanjuje udeo novca, koji dobijaju poljoprivrednici, u okviru cene poljoprivrednog proizvoda. On je naveo da će o problemu rešavanja nepoštene trgovačke prakse razgovarati s komesarkom Bjenkovskom podržavajući stav poslanika da je potrebna evropska zakonodavna regulativa.

Foto: Kattitude/bigstockphoto.com


Tagovi

Cena Poljoprivreda Mleko Francuska Hrvatska Kredit Fil Hogan Ruski embargo Samoubistvo poljoprivrednika


Autorka

Ivana Barišić

Više [+]

Pre nego što je upisala studije prava, Ivana je počela da se bavi novinarstvom, pa je u ovom poslu i ostala. Pisala je za nekoliko dnevnih listova, a ima iskustva i sa televizijskim novinarstvom. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija.:)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu