Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 17.07.2015. 10:20

Mjera 4 promašit će cilj EU ruralne politike?!

Ukoliko se usvoji prijedlog Ministarstva, jednim natječajem će se potrošiti skoro dvogodišnja alokacija za cijelu Mjeru 4 koja iznosi 190,6 milijuna eura.

  • 1.676
  • 250
  • 0

"Ukoliko se usvoji prijedlog Ministarstva, jednim natječajem će se potrošiti skoro dvogodišnja alokacija za cijelu Mjeru 4 koja iznosi 190,6 milijuna eura - iako je predviđeno otvaranje natječaja samo za tri operacije (4.1.1., 4.1.2. i 4.2.1.). Postavlja se pitanje što je s ostalih šest operacija Mjere 4 koje su iznimno važne", stoji u otvorenom pismo Udruge Život.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede RH uputilo je članovima odbora za praćenje provedbe Programa ruralnog razvoja RH prijedlog o povećanju raspoloživih sredstava za operacije 4.1.1. i 4.2.1. Od članova odbora za praćenje traži se mišljenje koje nije obvezujuće. Prijedlog iz Ministarstva za operacije u sklopu Mjere 4 je neprihvatljiva za Udrugu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Život. U udruzi su u javnost izašli s otvorenim pismom kojeg potpisuju tajnik Udruge Miroslav Kovač i član izvršnog odbora Robert Hadžić.

Ministarstvo za povećanje sredstava, Život protiv

Prijedlog promjena Mjere 4 izazvao buru!

Zbog iznimnog interesa korisnika operacija 4.1.1. i 4.2.1. koji je rezultirao velikim brojem prijava, Ministarstvo poljoprivrede predlaže povećanje iznosa sredstava namijenjenih provedbi ovih operacija. Za provedbu operacije 4.1.1. predlaže se povećanje iznosa sa 370 milijuna kuna na 861,84 milijuna kuna, što predstavlja 50% ukupne programske alokacije za ovaj tip operacije, dok se za provedbu operacije 4.2.11. predlaže povećanje iznosa sa 140 milijuna kuna na 366 milijuna, što predstavlja 55,5% ukupne programske alokacije za ovaj tip operacije.

Za operacije u sklopu ove mjere, nakon prvog natječaja, prijavljeno je 1.280 projekata, od čega 1.107. u sklopu podmjere 4.1.1., 82 u sklopu podmjere 4.1.2. i 91 u sklopu podmjere 4.2.1. Podmjera 4.1. se odnosi na potporu za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, a 4.2. na potporu za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda. Najviše je projekata prijavljeno iz Osječko-baranjske županije, ukupno 187, od čega 167 za podmjeru 4.1.1. i po 10 za druge dvije podmjere. Najmanje je projekata prijavljeno iz Šibensko-kninske županije, svega 13.

Projekti kojima se ne stvara dodana vrijednost

Hoćemo li Mjerom 4 promašiti cilj EU ruralne politike?

Udruga OPGH Život upozorava na neprihvatljivost i negativne posljedice ovog prijedloga Ministarstva poljoprivrede. Već na prvoj sjednici Odbora za praćenje provedbe Programa ruralnog razvoja održanoj 2. srpnja 2015., Ministarstvo poljoprivrede predlaže povećanje te opravdava takav prijedlog velikim brojem prijava i iznosom traženih sredstava.

Zaprimljeno je ukupno 1.280 projekata s ukupnom vrijednošću tražene potpore od 2,7 milijardi kn, što je četiri puta više od sredstava predviđenih natječajem od 11.2.2015. Slijedom navedenog, u samom prijedlogu ne bi trebalo biti ništa neuobičajeno kada se ne bi otvarao niz pitanja kao što je činjenica da se tri četvrtine zaprimljenih prijava odnosi na mehanizaciju i opremu.

Nagomilavanje mehanizacije umjesto širenja proizvodnje

Udruga OPGH Život je još u veljači upozorila na nerazuman redoslijed odabira mjera od strane MP, a po tome i potencijalne opasnosti provedbe koje će dovesti do nedovoljnog stimuliranja projekata koji stvaraju dodanu vrijednost. Naime, kriteriji odabira uvelike ograničavaju ulaganja na mehanizaciju i opremu, događa se neselektivno gomilanje poljoprivrednih strojeva umjesto otvaranja i proširenja proizvodnih kapaciteta, dolazi do pogodovanja velikim sustavima i time smanjenja konkurentnosti malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača. Scenarij kakav nam je već poznat.

Zakinuti manji OPG-ovi i distributeri mehanizacije

Mjerom 4 nagomilat ćemo mehanizaciju i zakinuti malog proizvođača?

To ima za posljedicu udaljavanje od europske politike ruralnog razvoja čiji su glavni nositelji obiteljska poljoprivredna gospodarstva, što će prouzročiti daljnje opadanje broja aktivnih OPG-a, odlazak stanovništva iz ruralnih prostora, pogotovo mladih, te pad ukupne proizvodnje hrane, kao i povećanje vanjskotrgovinskog deficita, tvrde iz Udruge.

Informacije kojima Udruga raspolaže govore nam da će kriteriji odabira zakinuti mogućnost nabavke mehanizacije širokom krugu manjih OPG-a za širok spektar djelatnosti u poljoprivredi. U tom slučaju, istaknuli smo da probleme neće imati samo OPG-ovi, već svi koji se nalaze u bilo kojoj poziciji u lancu poljoprivredne proizvodnje, prerade i distribucije, ali i oni koji žive od distribucije (prodaje) same mehanizacije. Danas to traži ozbiljnu provjeru odluke Odbora za praćenje provedbe programa RR u RH treba znatno povećati sredstva u prvom natječajnom krugu.

Izostavljen srednji sloj OPG-a

Umjesto dodane vrijednosti i konkurentnosti malog proizvođača, profitirat će strani proizvođači i distributeri mehanizacije!

Ostale operacije Mjere 4 koje su izostavljene u ovom slučaju, doprinose okolišnim ciljevima, smanjenju troškova i podizanju produktivnosti poljoprivrednih gospodarstava na ruralnim prostorima. Postavlja se pitanje kada će biti raspisani natječaji za preostale operacije i na koji će se način one financirati ako se potroši dvogodišnja planirana alokacija samo za gore navedene operacije?

Također, ostaje otvoreno pitanje na koji način će se financirati povećanje raspoloživih sredstava s obzirom da se radi o budžetskim izdacima koji su planirani za svaku godinu provedbe Programa ruralnog razvoja. U opisu operacije 4.1.1. Programa ruralnog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede navodi - citiramo: "osigurati dostupnost sredstava za poljoprivredna gospodarstva s manjim proizvodnim kapacitetima (poljoprivredna gospodarstva srednje veličine čiji je SO od 15.000 do 100.000 €) tako da za velika poljoprivredna gospodarstva rezervira najviše 50% planiranih sredstava za ovaj tip operacije."

Prema posljednjim službenim podacima, svega 0,8% poljoprivrednih gospodarstava su velika (SO iznad € 100.000), a srednja čine 10,6%. Pitamo se, zašto su iz prioriteta izostavljena gospodarstva ekonomske veličine (SO) od € 8.000 do 15.000 koja čine 10,5% poljoprivrednih gospodarstava. Dodatnih 17,8% ukupnog broja čine gospodarstva veličine € 4.000 do 8.000.

Pogodovanje uvozu

"Hrvatska ima neznatan broj proizvođača mehanizacije i opreme. Forsiranom provedbom projekata iz gore navedenih operacija direktno će se utjecati na povećanje uvoza i narušavanje vanjskotrgovinske bilance, a proširenje i stvaranje nove poljoprivredne i prehrambene proizvodnje ostat će zapostavljeno u drugom planu. Novac koji će se izdvojiti za spomenute operacije završit će u drugim europskim zemljama na računima tamošnjih proizvođača i distributera mehanizacije i opreme. Je li to svrha i cilj politike ruralnog razvoja (ili uništenja) Republike Hrvatske? Na kraju postavlja se pitanje odgovornosti članova Odbora za praćenje koji bez analize, sagledavanja posljedica i konzultacija s krajnjim korisnicima donose ovakve prijedloge", kako stoji u otvorenom pismu javnosti kojeg šalje Udruga Život.


Tagovi

Mjera 4 Mjera 6 Program ruralnog razvoja Natječaji OBŽ ŠKŽ Projekti Nezaposlene osobe Predujam Bespovratna sredstva AGRONET APPRRR Zahtjev Stručna znanja Povećanje iznosa Prijave Miroslav Kovač Robert Hadžić Dodana vrijednost Ruralni ra


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]