Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korovi
  • 19.08.2020. 07:30
  • Koruška, Austrija

Mještani se udružili i ručno čupaju korov kako bi zaštitili prirodu od glifosata

Svi koji žele sudjelovati provode dva sata ručno uklanjajući korov na dionici dugačkoj 32 kilometra uz željeznicu, a sve kako bi sebi, ali i budućim generacijama omogućili život bez kemikalija. 

Foto: Facebook/ Slow Food Alpe Adria
  • 292
  • 555
  • 0

U austrijskoj saveznoj državi Koruška, duž nekorištne željeznice izrasli su korovi koji strojovođama predstavljaju velik problem, a kao najbrže rješenje za njihovo uklanjanje našao se glifosat kojega su odobrile vlasti kao i uprave kolodvora. 

No, brojni stanovnici toga kraja oštro su osudili taj pothvat i pokrenuli inicijativu za ručno uklanjanje te tako pokazali kako se i na potpuno prirodan i ekološki način neželjene biljke mogu suzbiti. 

"Sve je više studija koje pokazuju kako glifosat ima štetan pa čak i smrtan utjecaj na pčele, a brojna istraživanja također su otkrila i kako je kancerogen za ljude. Naravno, on bi bio jeftino i brzo rješenje za uklanjanje korova na željeznici, ali pod koju cijenu? Riskirati rad stotina poljoprivrednika, proizvođača i pčelara koji godinama rade na pružanju kvalitetnih proizvoda lokalnoj zajednici?", istaknuo je jedan građanin Koruške.

Pokrenuli peticiju i dignuli medije na noge

Inače, 2016. godine zatvorena je željeznica na dionici između Hermagora i Kötchach-Moutena jer nije bila dovoljno profitabilna. Međutim, skupina mještana se usprotivila odluci, tvrdeći da bi ostavljanje tog područja bez željezničke veze duge 32 km, teško pogodilo turizam. Vlasti su ju ipak odlučile otvoriti, a prije toga morao se ukloniti korov koji je zakrčio put. 

Stanovnici tog dijela Koruške slučajno su otkrili da će se raslinje ukloniti glifosatima. Primjetili su u vagonima karnistere s nepoznatim sadržajem. Kada su upitali djelatnika željeznice o čemu je riječ, a on im otkrio, odgovor je ostavio gorak okus. 

Nakon što se vijest proširila među mještanima, brojni su se digli na noge i počeli osuđivati vlast, ponajviše jer je u tome području turizam jako razvijen. Aktivisti iz organizacija Slow Food Convivium-a i Alpe Adria Convivium počeli su tražiti alternativu te su razgovarali s udrugom željeznica Gail, no nažalost kompromis nije postignut. 

Njemačka će od kraja 2023. godine zabraniti upotrebu glifosata?

Tada su ljudi uzeli stvari u svoje ruke i organizirali peticiju, a u samo tri dana uspjeli su prikupiti gotovo 4.000 potpisa o čemu se pisalo i govorilo u svim lokalnim novinama i nacionalnoj televiziji. Nakon toga, zajednica koja uključuje lokalne pčelare, poljoprivrednike i vlasti dogovorila se kako se glifosat ipak neće koristiti, a djelatnici kolodvora prihvatili su inicijativu ručnog uklanjanja, pišu agronovinite.

Svi koji žele sudjelovati, provode dva sata na dionici dugačkoj 32 kilometra uz željeznicu, a sve kako bi sebi, ali i budućim generacijama omogućili život bez kemikalija. 


Tagovi

Koruška Korov Mještani Ručno uklanjanje Inicijativa Peticija Herbicidi Zabrana Željeznica Glifosat


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]