Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi Farmeri, Austro Diesel
  • 08.05.2018. 12:00

Mladi Farmeri prvi u svijetu imali priliku vidjeti kako se proizvodi kombajn Massey Ferguson IDEAL!

Mladi Farmeri koji su odigrali nagradnu igru i osvojili putovanje u tvornicu Massey Ferguson kombajna u Breganzi u Italiji zasigurno će pamtiti tjedan koji je iza nas.

Foto: Agroklub
  • 3.914
  • 292
  • 0

Mladi Farmeri koji su odigrali nagradnu igru i osvojili putovanje u tvornicu Massey Ferguson kombajna u Breganzi u Italiji zasigurno će pamtiti tjedan koji je iza nas. Projekt Mladi Farmeri ima za cilj okupiti mlade poljoprivrednike i ljubitelje Massey Ferguson mehanizacije te ih kroz razne aktivnosti okupiti kako bi razmjenjivali iskustva, družili se te pratili novosti iz MF svijeta.

Tako su četiri izvučena dobitnika: Borna Kadoić (koji je bio spriječen ići na putovanje), Denis Poljan, Lovro Špoljarić i Zlatko Krajinović s Agroklub ekipom i pod vodstvom Nenada Stepanića iz tvrtke Austro Diesel posjetili tvornicu Massey Ferguson kombajna u Breganzi.

Došavši na odredište u četvrtak, 03.05. u večernjim satima, dočekao nas je Giacomo Loro, manager Massey Fergusona za središnju Europu koji nas je počastio ukusnim talijanskim specijalitetima i upoznao nas s mjestom u koje smo došli. Iduće jutro krenuli smo put Breganze, 20-ak kilometara od hotela u kojem smo odsjeli.

U čast dolaska vijorila i hrvatska zastava!

Zapanjujuć prizor. To je jedino čime bi mogli opisati veličinu tvornice (ukupno 25 hektara, natkriveno 7 hektara) i stotine novih adaptera na parkiralištu, a u dvorištu AGCO tvornice je, osim talijanske i zastave EU, vijorila i hrvatska zastava - samo u čast našeg dolaska!

sc
Hrvatska zastava u AGCO tvornici kombajna

Giacomo nam je održao prezentaciju o tvornici rekavši kako se cijeli kompleks sastoji od nekoliko jedinica (AgriDome, proizvodnja kombajna, lakirnica, Dyna testiranje, ...). AGCO korporacija u Italiji već više od 50 godina proizvodi kombajne, a danas je jedna od najmodernijih i najučinkovitih tvornica u Europi za proizvodnju strojeva za berbu. Tvornica broji 660 zaposlenika. U tvornici se dnevno napravi 5-6 kombajna.

Do sada je najveći Massey Ferguson kombajn bio Delta, a zamijenio ga je IDEAL, kojeg će i tvrtka Austro Diesel ove godine testirati. Iz razgovora smo saznali da je MF 7344 najprodavaniji kombajn na našem području.

cwew
Predavanje o tvornici i novom kombajnu MF IDEAL

Kako je sve počelo?

Daniel Massey 1847. godine otvorio je trgovinu s poljoprivrednim uređajima u Ontariju, a 10 godina kasnije Alanson Harris ljevaonicu. 1938. predstavljen je prvi samohodni kombajn naziva MH No. 20. Nakon 15 godina tvrtka Massey Harris spaja se s Harry Fergusonom te postaje Massey-Harris-Ferguson, a samo četiri godine iza toga predstavljaju i svoj logo s tri trokuta. Godinu dana kasnije službeno nastaje naziv tvrtke Massey Ferguson. 1972. godine na tržište stavljaju najveći kombajn za žetvu u cijeloj sjevernoj Americi, zvan MF 760. Godine 1991. predstavljaju sustav za mapiranje prinosa za MF kombajne. Službeno spajanje AGCO korporaciji dogodilo se 1994. godine.

U tvornici sve teče "kao po loju", bez buke i galame

Priopćili su nam i da smo prvi koji su došli u tvornicu vidjeti kako se proizvodi kombajn MF IDEAL, čija proizvodnja je krenula prije desetak dana! Serija donosi tri modela (451-647 KS), a kombajn ima najučinkovitiji procesor koji je AGCO ikada izradio!

U tvornici vlada visoka razina organizacije, svaki radnik na svom mjestu, nema buke i galame. Sve teče "kao po loju". Kretali smo se stazom za pješake kako ne bi smetali radnicima i viličarima koji su prevozili određene dijelove kombajna. Traka na kojoj slažu kombajn ne teče automatski, već ju radnici sami pokrenu kada završe s određenim dijelom. 

U lakirnici imaju novi sustav bojanja dijelova, ogromne tankove s bojama u koje se dijelovi uranjaju, prvo u temeljnu sivu boju, zatim u boju kombajna, nakon čega slijedi sušenje i "pečenje" boje.

ce
Mladi Farmeri oduševljeni su izvedbom i dizajnom kombajna

Sve u znaku crne boje

Trenutno su svi pogoni u tvornici usmjereni na proizvodnju IDEAL-a, i to 70 komada koji će biti za potrebe testiranja. 

Nakon što se stroj složi, postoji nekoliko točaka kontrole, prvo se kombajn puni tekućinama kako bi provjerili da li koji dio nije dobro spojen. Nakon tri sata testiranja u pogonu, popravi se ako nešto nije u redu, zatim kombajn odlazi u Dyna tunel gdje se rade statička i dinamička testiranja stroja, odnosno na licu mjesta se izvrše sve moguće simulacije prije prodaje. Rade se maksimalna opterećenja rada kombajna, hedera, slamotresa i svih ostalih dijelova. U slučaju da kombajn ima i Paraleveling (sustav rada na nagibima), postoji softver koji simulira određene nagibe da vide kako kombajn radi.

Mladi Farmeri oduševljeni izvedbom i dizajnom kombajna te radom u tvornici

"Vidjeli smo proizvodnju novog kombajna IDEAL-a, ali zamišljao sam da sve teče po trakama i da se one same pokreću, ali ovdje je drugačiji sustav i sviđa mi se. Ovaj kombajn mogu zamisliti samo kod velikih proizvođača od po tisuću hektara površina, a za moje potrebe odličan bi bio MF 7345", rekao je dobitnik putovanja Zlatko Krajinović.

Denis Poljan iz Bjelovara rekao nam je i svoje dojmove: "Kombajn je lijepe crne boje, vrlo upečatljiv. Fasciniran sam dizajnom IDEALA, "svemirski" je. Fascinira me organizacija rada u tvornici, vidi se da su radnici zadovoljni s time što rade, samim time što je čisto, nema buke. Radnik nije pod pritiskom i on slobodnije radi, a samim time i sigurnije. U tvornici daju svakome pažnju, zahvalni smo što smo imali priliku ovako što vidjeti i što su nas lijepo počastili. Za moje gospodarstvo idealan bi bio Beta u najjačoj verziji, ili Activa u nekoj slabijoj verziji."

"Vrlo ugodno iskustvo, vidi se da nema opterećenja u poslu. Nisam još posjetio nijednu tvornicu, ovo mi je prvo iskustvo. Kad bi mi se pružila prilika, sigurno bih uzeo neki Massey Ferguson kombajn, kao primjerice Beta", rekao je Lovro Špoljarić iz Suhopolja.

cec
Lovro Špoljarić i Zlatko Krajinović u MF IDEAL-u

Više fotografija s posjeta tvornici Massey Ferguson kombajna u Italiji pogledajte u galeriji ispod teksta!

Želiš postati član kluba Mladi Farmeri?

Prijavite se svojim podacima u formi ispod i postanite dio MF svijeta mehanizacije kroz projekt Mladi farmeri.


Fotoprilog


Tagovi

Mladi Farmeri Austro Diesel Massey Ferguson Kombajn IDEAL Tvornica Kombajna Breganze Italija Nagradna igra


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Mladi Farmeri, Austro Diesel

Concorde Business Park 3/2, Schwechat, Austrija
tel: +385 99 229 8415, e-mail: mf@mladi-farmeri.com web: http://www.mladi-farmeri.com