Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SUMP
  • 20.05.2018. 13:00

Mladi poljoprivrednici širom Evrope imaju iste probleme

"Mladi su u teškom položaju, jer iako su fleksibilni kao preduzetnici, jako su pogođeni raznim rizicima. Svi problemi koje vi imate su i problemi sa kojima se susreću mladi poljoprivrednici iz Evrope i važno je da se naš glas čuje kroz jake organizacije“, kaže predsednik Evropskog udruženja mladih poljoprivrednika (CEJA) Janes Maes.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 749
  • 34
  • 0

Na trećoj po redu Međunarodnoj konferenciji o mladim poljoprivrednicima u organizaciji Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika (SUMP), sinoć su se predstavili predsednici češkog, mađarskog i hrvatskog udruženja i tom prilikom govorili koji su najveći problemi sa kojima se suočavaju mladi poljoprivrednici širom Evrope.

"Mladi su u teškom položaju, jer iako su fleksibilni kao preduzetnici, jako su pogođeni raznim rizicima. Svi problemi koje vi imate su i problemi sa kojima se susreću mladi poljoprivrednici iz Evrope i važno je da se naš glas čuje kroz jake organizacije", kaže predsednik Evropskog udruženja mladih poljoprivrednika (CEJA) Janes Maes.

Janes Maes
Maes tvrdi da su mladi u teškom položaju

Borić: Težimo istim stvarima kao i organizacije u EU

Koliko je zato važna promocija mladih u poljoprivredi i povezivanje sa drugim organizacijama istih i sličnih ciljeva, govorio je predsednik SUMP-a Milan Borić.

"Želimo da promovišemo mlade poljoprivrednike i ojačamo vezu sa drugim udruženjima iz EU, kao i sa samom EU. SUMP je prva organizacija u Srbiji koja se bavi mladim poljoprivredncima i jedina koja teži da okupi mlade poljoprivrednike na način na koji se to sprovodi u EU, jer težimo istim stvarima", rekao je Borić.

Mladi u Hrvatskoj se okreću novim kulturama

Mladi u poljoprivrednoj proizvodnji u Srbiji i Evropi suočavaju se sa raznim problemima: od često niskih subvencija za poljoprivredu i započinjanje proizvodnje, do nekonkurentnosti na tržištu i nevidljivosti u medijima. Da bi promovisalo mlade i njihove proizvode, Hrvatsko udruženja mladih poljoprivrednika (HUMP) pre pet godina prvi put je organizovalo manifestaciju sa prehrambenim proizvodima, koji su potekli iz proizvodnje mladog poljoprivrednika.

Marić
Marić: Moramo se usmeravati više ka novijim kulturama

"Za organizovanje takve manifestacije u Zagrebu imali smo veliku podršku grada i ministarstva. Najviše smo radili na promociji i na razvijanju svesti samih kupaca. Takođe, okrenuli smo se i onlajn marketingu i direktnoj komunikaciji sa kupcima i slanjem na kućnu adresu, a to su sve neke stvari koje prate svetske trendove. Moramo se usmeravati više ka novijim kulturama. Na našoj farmi u Hrvatskoj krenuli smo sa proizvodnjom ljubičastog kromipra i već imamo dogovoren plasman tog proizvoda za jedan restoran, što znači da smo dobili krajnjeg direktnog kupca", objašnjava za Agroklub predstavnik hrvatskog udruženja Vedran Marić.

Konkurs za start up još u ponedeljak

Najveći problemi mladih poljoprivrednika iz Hrvatske jeste nedostatak finansiranja proizvodnje i dostupne zemlje za kupovinu. U Srbiji od prošle godine krenulo se sa programom subvencionisanih mera za mlade u poljoprivredi, a na tome rade resorno ministarstvo i Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu i ove godine.

"Najkonkretnije što smo uradili jeste kreiranje mere start-up odnosno podrška mladima u ruralnim područijima. Ideje te mere jeste da dobijemo novoangažovane mlade, koji dobijaju startnu finansijsku pomoć za svoju proizvodnju. I u 2018. godini stavljamo mlade u fokus, pa je budžet za meru start–up udvostručen i mladi mogu da apliciraju za ta sredstva još u ponedeljak, kada se završava konkurs", kaže Mladen Petković iz pokrajinskog sekreterijata.

SUMP
Okupljeni na konferenciji u Privrednoj komori Vojvodine

Ove godine i drugi Sajam mladih poljoprivrednika

Sam SUMP svojim zalaganjem za poboljšanje položaja mladih poljoprivrednika u Srbiji teži da unapredi poljoprivrednu proizvodnju po ugledu na evropsku, organizovanjem raznih seminara i konferenciji, poput ove, kao i ekskurzija po zemljama regiona i dalje kako bi mladi međusobno razmenili iskustva i upoznali se sa novim tehnologijama proizvodnje, a ove godine planiran je i drugi po redu sajam mladih poljoprivrednika u organizaciji SUMP-a.


Tagovi

SUMP HUMP Mladi poljoprivrednici Poljoprivredni sajam Janes Maes Milan Borić Vedran Marić Mladen Petković Sajam mladih poljoprivrednika


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

SUMP

Gagarinova 16A, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 64 5693 777, e-mail: info@sump.rs web: http://sump.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Vode Vojvodine" su zaračunale prvi kvartal naplate naknade za odvodnjavanje za 2024. godinu, javljaju nam čitaoci Agrokluba. Prema Zakonu donetim još u novembru, ova naknada je za 2023. umanjena 50 odsto, a ukida se od ove godine. Zato su... Više [+]