Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akademska mobilnost
  • 30.01.2021. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Mobilnost studenata povećava mogućnost zaposlenja - FAZOS bilježi napredak

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek bilježi uzlazni trend po pitanju studentskih odlaznih mobilnosti, neovisno o kojem programu se radi.

Foto: FAZOS arhiva
  • 656
  • 151
  • 1

Svake je godine sve više studenata s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, koji odabiru studentske mobilnosti i razmjene. Prošle je godine ovaj fakultet ostvario najveći broj mobilnosti u Hrvatskoj u programu CEEPUS dok je stranih Erasmus+ studenata bilo tijekom cijele akademske godine. Rugiyya Aziziova iz Azerbajdžana, Laura Panero iz Španjolske i Francesco Caruso iz Italije, studenti su na spomenutoj razmjeni.

U razgovoru sa Danielom Hamanom, mag. iur. iz Ureda za međunarodnu suradnju, ujedno i Erasmus koordinatorom, saznajemo kako zadnjih godina Fakultet bilježi uzlazni trend po pitanju studentskih odlaznih mobilnosti, neovisno o kojem programu se radi.. Također, zanimljivo je spomenuti da dugoročnih u pravilu nema puno, što je odraz više faktora - nastavne obveze, obitelj i prijatelj itd. No, važno je reći da se studenti sve više na njih odlučuju jer oni koji su ih iskusili imaju samo pozitivne i lijepe priče pa sam proces prijave postaje puno lakši.

"Fakultet je u zadnjih pet akademskih godina imao sveukupno 66 odlaznih studentskih mobilnosti, što možda ne zvuči puno, ali je svakako napredak od ranije", kaže nam Haman. Tako je Erasmus+ koristilo 24 studenta, CEEPUS 18, a njih 24 je bilo na ovoj vrsti programa kroz neke druge mogućnosti (projekti, bilateralni ugovori, stipendije i sl.).

Poželjna na tržištu rada

Postoji mnogo razina važnosti mobilnosti, od EU razine, do one osobne. Ako ćemo govoriti o važnosti individualne, najčešće se navodi kako iskustvo boravka u drugoj zemlji može povećati mogućnosti zaposlenja na domaćem, ali i međunarodnom tržištu rada, što je danas i više no poželjno i primamljivo. Ostali pozitivni rezultati baziraju se na osobnome doživljaju pojedinca, a to je prvenstveno upoznavanje i razumijevanje drugih kultura, običaja i jezika, čime se promiče razumijevanje, solidarnost i razmjena ideja.

Prilika za upoznavanje običaja drugih naroda

Haman navodi kako studentska mobilnost nudi doživljaj drukčije okoline i iskustva učenja, što potiče razvijanje novih kulturnih, društvenih i akademskih vrijednosti i omogućuje osobni razvoj. Osim koristi pojedinaca, ona izravno pridonosi razvoju visokog obrazovanja i društva u cjelini, budući da se omogućuje razmjena nastavnih i znanstvenih iskustava, čime se stvaraju okolnosti povoljne za razvoj inovacija te za uvođenje novih sadržaja i metoda u nastavni program i proces učenja.

Korona onemogućila praktičnu nastavu

Jedna od stranih studentica na Fakultetu je i Rugiyya Azizova iz Azerbajdžana koja je odlučila nakon 5 i pol godina rada kao geografkinja upisati diplomski studij Ekologije i prehrambeno-energetske ekonomije na talijanskom Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Milanu te je za pisanje diplomskog rada izabrala FAZOS i mentoricu prof.dr.sc. Irenu Jug s temom praćenja zemljišta/tla radi održivog razvoja i neutralnosti degradacije. Njezina je želja bila napisati diplomski rad iz područja agronomije, a osječki joj se fakultet učinio kao odličan izbor.

Priča nam kako je u njezinoj zemlji sustav obrazovanja u procesu tranzicije te se još uvijek, na žalost, osjeti snažan utjecaj iz doba Sovjetskog saveza. Tako Ekonomija Azerbajdžana ovisi o naftnom i plinskom sektoru – 90%, ali bez obzira na to, poljoprivreda i dalje eksponencijalno raste. Primarni  usjevi koji se ondje proizvode su grožđe, pamuk i duhan koji čine preko polovice prihoda od ukupne proizvodnje, dok agrumi i povrće čine ostalih 30-ak posto. "Stočarstvo, mliječni proizvodi, vino i likeri, također su važni poljoprivredni proizvodi", navodi. Zanimljivo je spomenuti kako ona dolazi iz grada Bilesuvara, s juga zemlje, poznatog po proizvodnji pamuka.

Na pitanje, koja su joj bila očekivanja od razmjene i samog Fakulteta, odgovara kako je očekivala više rada u laboratoriju i izleta, no zbog trenutne situacije to je nemoguće realizirati, ali s onime što joj je omogućeno je i više no zadovoljna. Rugiyya je uistinu ambiciozna djevojka te već sada traga za mogućnostima kvalitetnog zaposlenja nakon diplome - želja joj je raditi na projektima Ujedinjenih naroda specijaliziranim za ciljeve održivog razvoja.

Studentima nedostaje više praktične nastave

Također, kraću nam je izjavu dao i Francesco Caruso iz Palerma na Siciliji, student završne godine Poduzetništva i kvalitete agro-prehrambenom sektoru, koji navodi kako je u Hrvatskoj agronomsko obrazovanje svedeno na puno veću razinu u praktičnoj primjeni, nego što je to u Italiji te kako je pandemija ojačala svijest ljudi o važnosti primarnog sektora, a posebice poljoprivredne proizvodnje. Laura Panero iz Španjolske, studentica završne godine Agroinžinjeringa na UPNA (Public University of Navarre) također je razočarana što zbog pandemije nisu omogućene terenske vježbe, ali je fascinirana događanjima na 60-toj obljetnici Fakulteta – 3. sajmom OPG-a, Student wine festivalom i drugima – na kojima je i sama sudjelovala. Želja joj je raditi u području klimatskih promjena u agronomiji.

U konačnici, razdoblje studiranja provedeno negdje u inozemstvu je iskustvo koje se pamti i o čemu se priča cijeli život, složili su se svo troje.

Očekivanja od 2020./2021. 

Na pitanje Danielu Hamanu što očekuje po pitanju mobilnosti od aktualne akademske godine, odgovara kako je svjestan trenutne situacije te očekuje njezinu blagu stagnaciju zbog pandemije, ali da ona definitivno neće prestati. "Osim regularnih, planiramo ponoviti i međunarodnu ljetnu školu koju smo prvi puta putem programa CEEPUS organizirali u srpnju 2020. godine", kaže nam.

Razdoblje studiranja provedeno negdje u inozemstvu je iskustvo koje se pamti i o čemu se priča cijeli život.

Također, iz razgovora saznajemo da se veliki broj studenata Fakulteta prijavio i dobio Erasmus+ mobilnosti za ljetni semestar ove akademske godine, kao i da veliki broj stranih studenata planira doći na FAZOS.

Inače, od 2010/2011. godine Hrvatska je postala punopravna članica Erasmus programa akademske mobilnosti namijenjenog visokom obrazovanju kao i CEEPUS mreže (Central European Exchange Programme for University Studies) - programa akademske razmjene studenata i profesora srednje i istočne Europe.


Fotoprilog


Tagovi

FAZOS Mobilnost Mladi agronomi Erasmus+ CEEPUS


Autorica

Tea Januš

Više [+]

Studentica diplomskog studija Agroekonomika na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. U slobodno vrijeme piše vlastiti blog i volontira.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić