Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Popravak traktora
  • 15.08.2021. 18:00

Moderniji traktori češće se kvare? Istraživanje otkrilo pet najčešćih uzroka

Novo istraživanje provedeno od 2016. do 2020. godine identificiralo je pet glavnih uzroka kvarova na traktorima, analizirajući podatke o štetama iz 19.000 slučajeva

Foto: Martina Popić
  • 10.967
  • 1.031
  • 0

Istraživanje tvrtke Machine Guard analiziralo je opsežne podatke 19.000 popravaka traktora koji su prikupljeni tijekom pet godina, točnije od 2016. do 2020. kako bi otkrili kojih su pet glavnih uzroka kvarova.

Prema njima, na prvom mjestu je elektronika, drugom kvarovi na motorima, trećem hidraulika, četvrtom sustavi prijenosa i petom okruženje operatora odnosno komponente u kabini vozača.

"Suvremeni traktori složeniji su, a sofisticiranost može dovesti do kvarova na elektronici koji su na prvom mjestu naše liste", kazala je direktorica ove tvrtke, Holly Shepherd. Dodala je i da troškovi popravaka modernih strojeva mogu brzo eskalirati te da stoga ima smisla brinuti o srcu stroja, odnosno motoru. Važno je, kaže, održavati redovno i ostale dijelove kako ne bi došlo do ozbiljnijih problema.

Zimi spremnik goriva držati punim

Machine Guard objavio je savjete i preporuke za održavanje traktora u najboljem stanju. Napomenuli su da je najvažnije redovno servisiranje kako bi se vozilo održalo urednim, što kasnije omogućuje i njegovu lakšu prodaju. Također, to će pomoći otkriti i potencijalne kvarove prije nego što bude kasno a cifra popravka vrtoglavo naraste, upozorili su.

Bitno je, navode, provoditi vizualne preglede kako bi se uvjerili da nema žica ili komponenti koje mogu doći u dodir s vrućim dijelovima ili ispušnim sustavom. Električne komponente ne treba promatrati odvojeno, a važno je vozilo pratiti kao cjelinu. Kao primjer navode da ako poljoprivrednik ne zamijeni ulje i filtere, to može utjecati na druge sustave poljoprivrednih vozila. Preporučuju i korištenje originalnih dijelova koji su bitni za produljenje jamstva.

Za rad motora bitno je kvalitetno gorivo, a iz ove tvrtke napominju da je važno i njegovo pravilno skladištenje. U zimskom periodu savjetuju spremnik goriva napuniti do kraja, jer to smanjuje rizik od kondenzacije i nakupljanja vlage. Upozoravaju da je važno biti pažljiv prema turbini prilikom gašenja traktora, jer se smanjenjem s 40.000 okretaja na nulu mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja. Stoga preporučuju smanjiti brzinu i ostaviti motor u praznom hodu prije nego što se isključi.

Redovan servis i čišćenje sprječavaju veće troškove

Spor ili trom hidraulički sustav frustrira vozače, a u slučaju znakova kvara potrebno je reagirati što prije. Jer bi u suprotnom moglo doći do još većih propusta ili skraćivanja vijeka trajanja hidraulike i drugih povezanih komponenti. Važno je, napominju iz ove tvrtke, taj sustav održavati čistim. Unošenje prljavštine i čestica tla je lako, ali se može spriječiti uz malo pažnje. Čista tkanina kojom ćete brzo prebrisati komponente hidraulike oduzet će vam nekoliko sekundi i potencijalno uštedjeti troškove popravaka, savjetuju.

Važnost pridržavanja preporučenih servisnih usluga ne može se podcijeniti ni kada je u pitanju prijenos. Hidrostat koristi visokotlačni sustav i radi toga čistoća ulja mora biti 100 postotna. Ako se ulje i filteri ne mijenjaju redovno, može doći do veoma skupih popravaka, upozoravaju.

Bilo da se radi o sjedalu, prekidačima, kontroli klime ili svjetlima, dužnost je voditi brigu o tome kako bi se zaštitila sigurnost vozača. Treba redovito mijenjati filtere u kabini traktora na godišnjoj razini ili svakih 1.200 radnih sati. Kabinu treba održavati čistom, no iz ove tvrtke ne savjetuju često korištenje parnog čistača, jer može dovesti do prodiranja vode i oštetiti dijelove kabine. Napomenuli su i da je izuzetno važno da sva rasvjeta, stakla i retrovizori budu čisti i u ispravnom stanju, jer je to bitno za sigurnost onoga tko upravlja traktorom. 


Tagovi

Kvarovi Traktori Istraživanje Popravci Top 5


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.