Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veto
  • 30.11.2020. 09:00

Morawiecki i Orban ne odustaju od namjere stavljanja veta na EU proračun

Naše je stajalište čvrsto, njihovo je samo politička volja. Njihovo se može promijeniti, naše ne može. Ne želim kompromis, izjavio je premijer Mađarske, Viktor Orban.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi
  • 354
  • 121
  • 0

Više od tjedan dana prošlo je kako su Mađarska i Poljska odlučile staviti veto na plan proračuna unije za 2021. - 2027. i propise potrebne za oporavak fonda kao odgovor na pandemiju koronavirusa. Ova je odluka šokirala dužnosnike EU te ostalih država članica.

Podsjetimo, razlog zbog kojega su se ove dvije zemlje odlučile na tako drastičan korak je što su pod istragom EU zbog kompromitiranja neovisnosti sudova, medija i nevladinih organizacija. 

Na posljednjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, poručila je neka pravdu traže na Europskom sudu, ali da pritom ne ucjenjuju građane EU koji hitno trebaju pomoć fonda za oporavak. 

EK Mađarskoj i Poljskoj: Europljani hitno trebaju pomoć, žalite se sudu pravde

No, premijer Mađarske, Viktor Orban u petak je izjavio kako je stajalište te zemlje o vetu na proračun i fond za oporavak Europske unije čvrsto te dodao da ne želi tražiti kompromis u pitanju vladavine zakona. 

Orban: Ne želim kompromis

"Naše je stajalište čvrsto, njihovo je samo politička volja. Njihovo se može promijeniti, naše ne može. Ne želim kompromis", kazao je Orban za mađarski državni radio.

Podršku ima od poljskog kolege, Mateusza Morawieckog koji je potvrdio njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da je Poljska spremna staviti veto na novi višegodišnji proračun EU-a i plan oporavka zbog uvjetovanja isplate novca poštivanjem vladavine prava. 

Njihova će odluka blokirati 1,8 milijardi eura EU sredstava. 

Treba napomenuti kako su ove dvije zemlje među članicama Unije koje primaju najviše europskog novca po glavi stanovnika i objema je novac prijeko potreban za gospodarstvo narušeno pandemijom koronavirusa.

"Svojom izjavom Poljska i Mađarska sve dublje tonu u izolaciju", rekao je visoki diplomat EU za Reuters. 


Tagovi

Veto Proračun Pandemija Fond za oporavak Mađarska Poljska Viktor Orban Mateusz Morawiecki


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]