Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupnja gospodarstva
  • 10.12.2022. 12:00

Može li se OPG prodati?

Ako ste odlučili odustati od poljoprivredne proizvodnje i prodati OPG, evo informacija koje morate znati vi i potencijalni kupac.

Foto: Leticija Hrenković
  • 2.579
  • 148
  • 1

Odgovor na pitanje iz naslova je – da, OPG se može prodati. To je propisano samo jednim člankom u Pravilniku o Upisniku OPG-ova, koji je proizašao iz Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu donesenom 2018. godine.

Izmjene tog zakona nastupit će uskoro, u saborskoj je proceduri, ali pitanje prodaje OPG-a, odnosno njegova prijenosa, ostaje nepromijenjeno.

Prema članku 18. Pravilnika, prijenos obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u cijelosti na drugu fizičku ili pravnu osobu, uz zadržavanje matičnog identifikacijskog broja (MIBPG), može se izvršiti na temelju pravnog posla ili pravomoćnog rješenja nadležnog tijela.

Pravni posao je sklapanje ugovora o prijenosu poljoprivrednog gospodarstva u cIjelosti, između postojećeg nositelja i kupca. Tim ugovorom se sa starog na novog nositelja prenose sva prava i obveze koje je dotadašnji imao, te svi proizvodni resursi koje gospodarstvo posjeduje, od poljoprivrednog zemljišta, životinja, mehanizacije, objekata i drugog.

I to je prvo što će vas Agencija za plaćanja tražiti ako se odlučite za prodaju, odnosno kupnju OPG-a - ugovor o prijenosu potpisan i ovjeren kod javnog bilježnika.

Ovakve sitacije prodaje cjelokupnog gospodarstva, doznajemo, vrlo se rijetko događaju, ali ipak ih ima. Obzirom da Pravilnikom nisu propisane detaljnije informacije niti dokumentacija za postupak prijenosa, sa svakim slučajem prodaje postupa se individualno.

Važnost zadržavanja MIBPG-a

Dakle, OPG možete prodati drugoj osobi, sklopiti ugovor s njom te izvršiti prijenos u područnom uredu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Nakon prijenosa, MIBPG ostaje isti, ali se mijenja OIB nositelja gospodarstva. Zadržavanje MIBPG-a je bitno za novog nositelja, jer se time ne gubi kontinuitet poslovanja. To je pak važno zbog mogućnosti javljanja na neke od natječaja za EU sufinanciranje, ili za zakup državnog zemljišta, gdje je uvjet da je korisnik OPG koji je otvoren više godina.

Prije sastavljanja ugovora o prijenosu gospodarske cjeline potrebno je provjeriti je li postojeći vlasnik preuzeo neku od višegodišnjih obveza, poput ekološke proizvodnje i slično.

Prodaja proizvoda OPG-ova putem interneta morat će se registrirati kao dopunska djelatnost

U ugovoru o prijenosu gospodarske cjeline treba navesti sve resurse koje gospodarstvo posjeduje. Treba biti i navedeno da se s poljoprivrednim zemljištem prenose i prava na plaćanja. Bez tih prava novi nositelj ne može ostvariti izravna plaćanja.

Ugovor treba ovjeriti javni bilježnik. U podružnicu APPRRR trebate donijeti presliku osobne iskaznice i ugovor o žiro računu (novog nositelja). Morate imati na umu da javni bilježnik informaciju o sklapanju ugovora šalje u poreznu upravu.

Kako provjeriti posluje li OPG ispravno?

Za informacije o statusu pojedinog OPG-a, njegovim resursima, korištenim potporama, (ne)ispunjavanju propisanih obveza i slično potrebno se obratiti Agenciji za plaćanja.

Jedna od takvih obveza je da poljoprivredna proizvodnja i prodaja proizvoda s OPG-a mora biti registrirana u Evidenciji o poljoprivrednoj proizvodnji i prodaji – i to u kilogramima, litrama ili u komadima.

Evidenciju mora voditi nositelj za svaki dan tijekom kojeg je imao prodaju, a jednom godišnje (do 15. svibnja tekuće godine) dužan je popuniti obrazac u AGRONET-u, te ga u pisanom zapisu čuvati najmanje dvije godine i dati na uvid ako ovlaštena osoba to traži.

Isto tako, treba provjeriti je li na listi dužnika te ima li možda višegodišnje sankcije zbog neispunjavanja obveza proisteklih iz upisa u Upisnik OPG-ova ili Jedinstvenog zahtjeva za potporu, ako je tražio izravna plaćanja.

Zgodno je proučiti i koliko je obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na nekom području, čime se bave, koje resurse posjeduju i slično.

Za to možete koristiti aplikaciju, javni preglednik koji podatke vuče iz AGRONET-a. Aplikacija ne uključuje osobne podatke, a podaci se zanavljaju svaki mjesec.

Za što je odgovoran nositelj

Ako želite kupiti OPG, trebate znati koje su obveze, a za koje u obavljanju gospodarske djelatnosti poljoprivrede odgovara nositelj cjelokupnom svojom imovinom.

Vezano za imovinu, treba reći da se ovrha radi ostvarenja novčane tražbine protiv nositelja ne može provesti na dijelu poljoprivrednih resursa upisanih u Upisnik OPG-ova koji su nužni za obavljanje djelatnosti poljoprivrede, ako mu je ta djelatnost glavni izvor sredstava za život, kao ni na nekretnini koja je u vlasništvu nositelja, a u kojoj stanuje.

Stambeni objekti u kojima se obavlja djelatnost poljoprivrede, u prijedlogu izmjena Zakona o o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, postaju proizvodni resursi.

Tako će se ubuduće proizvodnim resursima smatrati: zemljište, nasadi, stoka, zgrade za stoku, pomoćne zgrade, skladišta, objekti za proizvodnju u zaštićenom prostoru, objekti s opremom za čuvanje, skladištenje, preradu i pakiranje, objekti za boravak i usluge, izdvojeni pogoni, poljoprivredna mehanizacija, priključni, radni i drugi strojevi, uređaji, alati i oprema, transportna sredstva, rad, stručna znanja i vještine te stambene prostorije u kojima se obavlja pojedina gospodarska djelatnost.

Za dopunske djelatnosti plaća se porez

Za sve dopunske djelatnosti OPG mora ispunjavati odredbe posebnih propisa kojima su uređene pojedine djelatnosti.

Ako posluje s hranom neživotinjskog podrijetla rješenje izdaje Državni inspektorat RH.

U slučaju da se radi o hrani životinjskog podrijetla, rješenje izdaje Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede.

Ako želite pružati ugostiteljske usluge, morate imati rješenje o odobrenju koje izdaje upravno tijelo županije  koje je nadležno za poslove ugostiteljstva.

Turističke i ugostiteljske usluge koje se mogu pružati te uvjeti pod kojima se one mogu pružati, propisane su Zakonom o pružanju usluga u turizmu, Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti i Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Kod upisa dopunske djelatnosti na OPG-u, nositelj mora priložiti dokaz o ulasku u porezni sustav, odnosno podliježe plaćanju poreza i obveznih doprinosa sukladno posebnim propisima.

U Upisnik OPG-ova upisuju se raspoloživi proizvodni resursi, a ovisno o dopunskim djelatnostima možete odabrati jedan od sljedećih statusa:

  1. OPG za proizvodnju
  2. OPG za proizvodnju i preradu
  3. OPG za proizvodnju i usluge
  4. OPG za proizvodnju, preradu i usluge

Dopunske djelatnosti na OPG-u su:

  1. proizvodnja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda
  2. proizvodnja neprehrambenih proizvoda i predmeta opće uporabe
  3. pružanje ugostiteljskih, turističkih i ostalih usluga 
  4. pružanje ostalih sadržaja i aktivnosti.

 


Tagovi

Prodaja OPG-a Kupnja OPG-a Posluje li OPG ispravno Odgovornost nositelja OPG-a


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.