Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljne kulture
  • 06.06.2023. 09:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Mraz naneo štetu jabuci, zbog padavina posebno ugrožena vinova loza

Velika količina padavina u prethodnom periodu uticaće na pojavu bolesti na voćarskim biljnim vrstama, ali i vinovoj lozi.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 89
  • 4
  • 0

Loši vremenski uslovi proteklih dana sa količinom padavina daleko višom od prosečnih sa jedne strane doprineće rastu svih voćnih vrsta, ali sa druge strane mogu prouzrokovati pojavu bolesti. U regionu Srema obilne kiše dovele su i do poplava. Ponegde su usevi kukuruza i pšenice pod vodom, a na pojedinim parcelama je hlebno žito poleglo što će svakako smanjiti ovogodišnji prinos.

Poljoprivredni stručnjaci kažu da je kada su u pitanju voćarstvo i vinogradarstvo, posebno ugrožena vinova loza pa treba obratiti pažnju na pojavu botritisa, a kod pojednih voćnih vrsta moguća je pojava pepelice. Potrebna je pravovremna zaštita u dogovoru sa zaštitarima.

Problemi u oprašivanju i oplodnji

Savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Rumi Lazar Klještanović kaže da će kiša uticati i na porast korova svih korovskih vrsta. Stoga, dodaje da u narednom periodu treba raditi nešto intenzivniju zaštitu i to u dogovoru sa stručnjacima iz oblasti zaštite bilja.

"Mislim da je najugroženija trenutno vinova loza, pošto tek treba da stigne do feno faze cvetanja, tako da ove velike količine padavina, hladno i vlažno vreme može da dovede do problema u oprašivanju i oplodnji, tako da u ovom periodu treba posebno voditi računa o pojavi botritisa na vinovoj lozi", kaže stručnjak iz Poljoprivredne stručne službe u Rumi.

Najugroženija trenutno vinova loza

"Simptomi oboljenja javljaju se na lastarima, cvetovima i bobicama. Promene na bobicama nastaju tek posle pojave šarka, a naročito pred zrenje. Pojavljuju se okruglaste pege, u okviru pega tkivo omekša i truli u roku dva dana, usled čega se bobica smežura. Trulež se brzo širi i za kratko vreme istruli veliki broj grozdova. Naročito su osetljive vinske sorte zbijenih grozdova, zatim sorte velike rodnosti i bujnosti."

Zato treba obaviti zaštitu odgovarajućim fungicidima, naravno uz savete stručnjaka iz te oblasti.

Jabuka će manje roditi ove godine

Što se ostalih voćnih vrsta tiče Klještanović kaže da treba vodti računa o pojavi pepelnice, nešto manje plamenjače, ali i na pojavu štetnih insekata.

"U Sremu je najzastupljenija voćna vrsta jabuka kod koje je dosta problema ove godine bilo u feno fazi cvetanja, i verovatno će ove godine prinosi jabuke biti nešto niži od prošlogodišnjih. Za sadaje situacija dosta neujednačena, a što svakako zavisi od voćne vrste, ali i terena na kom se zasad nalazi. Podsetiću da je ove godine bilo i problema sa mrazom na jabuci, što je malo čudno jer je ona kontinentalna voćna vrsta", kaže i dodaje da ne može da proceni koliko će rod biti manji, te da to najbolje znaju sami proizvođači.

Jabuku napale zaraze - možete ih tretirati i belim lukom

"Sve to zavisi od reona u kojem se zasad nalazi", kaže rumski stručnjak.

Podseća da pepelnica jabuke napada list, mladare, cvet i plodove. Razvija se na svim zelenim delovima stvarajući karakterističnu brašnastu belosivu navlaku. Optimalne temperature za razvoj infekcije su od 10 do 20 stepeni. Sorte ajdared i greni smit spadaju u jako osetljive sorte, a pepelnica je nakon čađave pegavosti najčešće oboljenje u zasadima jabuke.


Tagovi

Botritis vinove loze Mraz na jabuci Lazar Klještanović Zaštita vinove loze Padavine Poplave


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".