Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mutne rijeke
  • 24.06.2019. 12:45
  • Karlovačka, Karlovac

Mrežnica i dalje neprepoznatljivo mutna - tko je kriv?

Nisu krive samo obilne padaline, nego i nekontrolirana sječa šuma, a vrlo vjerojatno i utjecaj akumulacijskog jezera HE Lešće.

Foto: Mirela Blažanović
  • 998
  • 91
  • 1

Smeđe i mutne, Mrežnica i Korana, rijeke poznate po čistoći i bistrini svoje vode, ovih su dana glavna tema ljubitelja prirode, ali još više lokalnih stanovnika koji se bave riječnim turizmom

Što se događa s rijekama, pitanje je koji si mnogi postavljaju, a pojašnjenja idu od onih da su razlog obilne padaline do toga da je kriva hidro elektrana. Čak ni najstariji stanovnici koji žive uz obale ovih rijeka ne pamte tako mutnu i blatnu vodu usred lipnja. 

Zbog zamućenja rijeka u Karlovcu je u subotu, 22. lipnja zasjedao Stožer civilne zaštite Karlovačke županije. Grad Karlovac u svom priopćenju sa sastanka piše kako se spominje nekontrolirana sječa šuma, posebno privatnih. "U osam godina rada HE Lešće žitelji uz rijeku Dobru i Mrežnicu svjedoče promjenama na vodotoku. Konačno, u ovoj godini dogodila su se četiri rekordna vodostaja – dva na Korani i dva na Mrežnici. Ono što se sigurno može zaključiti da je, između ostalog, uzrok u globalnim klimatskim poremećajima", stoji u priopćenju, a doneseni su i zadaci kao što je spuštanje razine vode akumulacijskog jezera HE Lešće za dva metra dok će Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije inzistirati da u djelokrugu rada povjerenstva koje je imenovala Vlada RH za praćenje utjecaja rada HE Lešće na nizvodni tok rijeke Dobre, bude i promatranje utjecaja na ostale rijeke, a posebno na Mrežnicu. Također, jedan od zadataka je i snimanje dronom iz zraka, posebno na lokacijama gdje dolazi do povećane sječe privatnih šuma. Ostale zadatke i zaključke možete pogledati ovdje

Taj je dan su na portalu Radio Mrežnica dobili dojavu čitatelja o pomoru malih riba i školjki na ušću Korane u Kupu u Karlovcu, te nesnosnom smradu koji se uslijed toga širio. Mještani kažu da je probijen slap zbog čega se spustila razina Korane i dovela do ovog stanja. U Stožeru Civilne zaštite taj su dan najavili sanaciju, odnosno nabačaj kamenog materijala na ovoj lokaciji.

Već idući dan, u nedjelju, 23. lipnja na rijeci Mrežnici zamućenje je i dalje bilo prisutno, međutim u Generalskom Stolu utvrđeno je 75-postotno bistrenje rijeke, u Zvečaju od 30 do 60 posto, dok je na gradskom kupalištu u Dugoj Resi bilo jedva vidljivo. Što se tiče Korane, uzvodno od ušća Mrežnice do ušća Radonje u Tušiloviću je bila manje zamućena iako je Radonjom još uvijek tekla zamuljena voda. Ronioci su obišli četiri velika izvora rijeke Mrežnice u zaseoku Erdelj, Leskar, Mateško Selo i Zvečaj gdje su utvrdili kako isti nisu uzrok zamućenja. 

U svom današnjem priopćenju Grad Karlovac piše kako su koranski pritoci i kiša stabilno, ali je Mrežnica još uvijek zamućena. Kažu, teško je znati kada će se ponovo izbistriti i kada će se u njoj moći kupati. 


Tagovi

Korana Mrežnica Zamućenje rijeka HE Lešće Sječa šuma


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.