Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rat u Ukrajini
  • 06.04.2022. 13:30
  • Ukrajina

Mykola Gordiichuk: Okupirani smo, u poljima su mine, nemamo resurse za sadnju krumpira

Ukrajinski uzgajivač sjemenskog krumpira, Mykola Gordiichuk, za Agroklub kaže kako, sve da rat i prestane za nekoliko dana, moći će saditi tek na 50 posto prošlogodišnjih površina

Foto: Mykola Hordiychuk
  • 1.464
  • 138
  • 0

"Prema najboljem scenariju, ako rat prestane za nekoliko dana, moći ćemo posaditi krumpir na 50 posto prošlogodišnjih površina, a prema najgorem, dio uzgoja morat ćemo preseliti u drugu regiju i tada ostvariti tek 20 do 30 posto proizvodnje iz 2021.", za Agroklub otkriva Mykola Gordiichuk, direktor tvrtke "Agrico Ukraine" koja je zbog rata u Ukrajini morala privremeno zatvoriti ured u Kijevu. 

Kaže kako je 24. veljače, nakon što je krenula ruska invazija, napustio stan s obitelji već oko 6 ujutro. Njegova je obitelj sada na sigurnom, a on se vratio na područje Kijeva kako bi se pobrinuo za posao. Pokušao je otpremiti sjemenski krumpir poljoprivrednicima u neokupirani dio zemlje. 

Mine u poljima 

Naime, njihov se prodajni ured i sjedište nalazi u glavnom gradu, a farma i skladište u selu Semipolky, u blizini grada Brovarija, stotinjak kilometara od Buče koja je ovih dana sravnjena sa zemljom. Druga farma na kojoj uzgajaju sjemenski krumpir nalazi se u oblasti Černihiv gdje također traju nesmiljene borbe.  

"Sto posto smo okupirani od strane ruskih vojnika, nemamo pristup farmi, poljima, strojevima. U Semypolkyju su Rusi bili 5-10 kilometara od gospodarstva, možemo čuti granatiranje i eksplozije nekoliko puta dnevno. Većina ljudi je napustila selo", svjedoči ovaj poduzetnik otkrivši kako je na području Brovaryja polje dostupno i ondje bi ga mogli posaditi, ali trebaju pomoć u lociranju mina prije nego uđu traktorima ili kultivatorima. 

Sjemenska roba čeka u skladištu

No, na području Černihiva, na kojega traju intenzivni napadi, niti nemaju pristup zemljištu, ne mogu ga pripremiti, a najvjerojatnije ondje neće moći saditi krumpir.

Nema goriva, gnojiva, traktorista

Kada je riječ o poljoprivrednicima u zapadnom dijelu Ukrajine, kaže kako imaju pristup svojim poljima, ali se suočavaju s drugim problemima. "Nema dizela i benzina za strojeve, gnojiva, obrtnog kapitala jer banke nerado povećavaju kreditne linije ili otvaraju nove zbog rizika u povezanih s ratom. Problem je i logistika, teško je pronaći transport i vozače", priča dodajući da sve to smanjuje dostupnost kemikalija za zaštitu bilja, odnosno, povećava troškove. 

"Zadnje, ali najvažnije je što nedostaju vješti traktoristi. Mnogi od njih su mobilizirani, a većina ih je u vojsku otišla svojom voljom", kaže ovaj agro poduzetnik. 

Fotografija iz mirnodopskih vremena, studeni 2021. 

"Ako se situacija smiri, nećemo imati resursa za sadnju na vrijeme – sjeme, gnojivo, pesticide, gorivo", rezignirano zaključuje. 

Kao drugi kruh

Prema podacima internetske platforme za trgovinu, Tridge, Ukrajina je 3. proizvođač krumpira na svijetu, iza Kine na prvom i Indije na drugom mjestu. U 2020. godini ta je zemlja proizvela 20,8 milijuna tona. Iza nje je Rusija s 19,6 milijuna tona. 

Iako se ova biljna kultura u toj zemlji uzgaja od 18. stoljeća, uglavnom se koristio za proizvodnju škroba i alkohola. Tek se tijekom 20. stoljeća počeo široko uzgajati za prehranu, do te mjere da se danas cijeni kao "drugi kruh", a piroge, jastučići punjeni krumpirom i sirom su omiljeno nacionalno jelo. 

Ekskluzivno iz Ukrajine Oleh Zahorodnii: Zadatak poljoprivrednika je preživjeti i zasijati što više pšenice

Potrošnja u toj zemlji je oko 4 milijuna tona, a prema procjenama Ministarstva zdravlja ona iznosi 120 kilograma po glavi stanovnika. 


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj krumpira Rat u Ukrajini Mykola Hordiychuk Agrico Ukraine Semypolky Sjemenski krumpir


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]