Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 21.08.2020. 18:00

Na dvije farme u Australiji potvrđena ptičja gripa

Svim će dolaznim pošiljkama uvoz biti dozvoljen samo ako su ptice zaklane i obrađene prije 3. srpnja.

Foto: JumpStory
  • 138
  • 86
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede Filipina priopćilo je kako su privremeno zabranili uvoz domaće i divlje peradi te njihovih proizvoda iz Australije nakon što je na jednoj farmi otkriveno prisustvo visoko patogenog virusa ptičje gripe H7N7.

Australija, koja čini manje od 1% uvoza peradi na Filipinima, potvrdila je epidemiju na ovoj farmi, a kasnije i na još jednoj gdje je utvrđen nisko patogeni virus H5N2.  Na prvoj su sve ptice eutanizirane, a na drugoj stavljene u karantenu, stoji na stranici Ministarstva poljoprivrede države Viktorija.

Svim će dolaznim pošiljkama uvoz biti dozvoljen samo ako su ptice zaklane i obrađene prije 3. srpnja.

Osim toga, prošli tjedan su filipinske vlasti također zabranile i uvoz brazilskog mesa peradi, nakon što su u dva kineska grada pronađeni tragovi koronavirusa, uključujući pileća krila iz Južne Amerike.

Covid-19 i na pilećim krilcima, raste zabrinutost o širenju putem hrane?

Treba napomenuti kako je Brazil druga najteže pogođena država u svijetu, kada je riječ o broju zaraženih. Trenutno imaju 3,4 milijuna aktivnih slučajeva, a od početka izbijanja epidemije umrlo je 110.000 ljudi.

Virusom se može zaraziti i čovjek?

Premda rijetko, virus u određenim slučajevima može zaraziti i čovjeka, a njegovi izrazito patogeni sojevi nerijetko mogu dovesti i do smrtnog ishoda. Infekcija se najčešće stječe izravnim kontaktom čovjeka sa zaraženom životinjom ili u kontaminiranom okruženju.

Korona virus nije dovoljan? Vratio se visoko patogen soj ptičje gripe opasan za ljude

Na Filipinima su već zabilježene epidemije ptičje gripe, a posljednji je uključivao visoko zaraznu podvrstu virusa H5N6 otkrivenu na farmi jaja u gradu San Luis u provinciji Pampanga u srpnju.


Tagovi

Ptičja gripa Filipini Australija Uvoz Zabrana Koronavirus Pileća krila


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo