Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktori
  • 01.02.2021. 13:30

Na jedan novi traktor registrirana četiri rabljena

Trgovci i analitičari tržišta automobila tvrde da su naše ceste odlagalište tuđeg automobilskog otpada. Što su onda tek naše njive, pita Franjo Dominković. Znate li koja je prosječna starost traktora u RH?

Foto: Depositphotos/YesPhotographers
  • 3.651
  • 457
  • 0

U Hrvatskoj je u 2020. godini novoregistrirano ukupno 4.914 traktora, od čega gotovo 80 posto rabljenih, pokazuju podaci Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme, prema kojima je prosječna starost ovih strojeva kod nas veća od 31 godine.

U prošloj je godini, kako navode iz Udruge, prema tome novoregistriran 381 odnosno 7,2 posto manje nego u 2019. godini.

"Jako dobro u godini koju je obilježila pandemija", kaže u osvrtu na tržište potpredsjednik Udruge Franjo Dominković, no upozorava kako i dalje prevladava uvoz-unos rabljenih. Naime, od ukupnog broja prvi puta kod nas registriranih 987 je novih, a čak 3.927 ili 79,9 posto rabljenih.

Tako su na jedan novi traktor registrirana četiri rabljena.

Najviše se "unosi" iz EU-a odnosno Slovenije, bez plaćenog PDV-a i ikakvih trošarina i ograničenja. 

Lani je, kaže Dominković, uvezeno i 566 IMT-ovih iako je tvornica u Beogradu likvidirana 2014. godine te jako puno drugih brendova čije su proizvodnje davno ugašene, kao naše tvornice Torpedo i Tomo Vinković, francuski Renault, rumunjski Univerzal ili poljski Ursus.

Prosječna starost traktora 31 godinu

Prosječna starost traktora u Hrvatskoj je 31,42 godine, navode iz Udruge napominjući kako je 2007. bila 23,27 godina.

Napominju i kako je prosječna starost ukupno registriranih automobila u RH u 2020. godini bila 14,18 godina, što znači da su ovi poljoprivredni strojevi 2,23 puta stariji nego automobili.

"Trgovci i analitičari tržišta automobila tvrde da su naše ceste odlagalište tuđeg automobilskog otpada. Što su onda tek naše njive?", pita Dominković. Navodi pritom da je od ukupno registriranih 129.694 prema podacima centra za vozila Hrvatske 92 posto starije od 10 godina.

"Mi u Udruzi računamo da je prosjek starosti oko 40 godina, a ima i jako puno pedesetogodišnjaka i starijih. Te prosjeke još ublažava povećani unos novih quadova (motorkotača sa 4 kotača) koji se kod nas svsrstavaju u traktore", kaže.

Lani je, kažu, pala prodaja novih novoregistriranih za 16,6 posto, na 987 komada.

U Sloveniji je, dodaju, ta prodaja pala za 17,3 posto pa smo se u 2020. godini po broju novoregistriranih približili prodaji u toj susjednoj zemlji u kojoj je prodano 1.116 komada, kažu iz Udruge napominjući kako se ondje i obrađuje duplo manje hektara nego li kod nas. 

Upozoravaju i na problem uvoza-unosa rabljenih zbog čega bi, kako navodi, "uskoro mnogima mogla biti puna kapa traktora" i predlagat će da se i nabava novih izostavi s liste potpore iz EU fondova.

Napominje kako je na natječajima iz Programa ruralnog razvoja u razdoblju 2014. do 2020. najveći interes naših poljoprivrednika pokazan za nabavu novih navedenih strojeva i nove druge mehanizacije. 


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Traktori Tržište Novoroegistrirani traktori Franjo Dominković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰