Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijevara
  • 25.02.2021. 18:00
  • Njemačka

Na lažnom eko stočarstvu zaradio više od milijun eura - čeka ga presuda

Farmer iz Njemačke je prodao oko 6.650 svinja i 350 goveda iz lažnog ekološkog uzgoja. Počelo mu suđenje.

Foto: Depositphotos/huggy1
  • 175
  • 96
  • 0

Na sudu u Schwerinu, na sjeveru Njemačke započelo je suđenje poljoprivredniku iz okolice Lübtheena koji je navodno svoje životinje prodavao kao ekološki uzgojene i time zaradio više od milijun eura.

Kako piše NDR, sumnja se da je u razdoblju od 2010. do 2015. godine prodao oko 6.650 svinja i 350 goveda iz lažnog eko uzgoja.

Na početku suđenja optuženi 60-godišnjak priznao je da je krivotvorio račune za kupnju ekološke hrane za životinje. Zanimljiv je podatak da inspekcija nije utvrdila nepravilnosti pri provjeri tih istih računa.

Tamošnji mediji izvještavaju da mu na ruku ide to što su se kontrole loše provodile, a i vjeruje se da mu je revizor bio poznanik.

Prema optužnici, šteta se procjenjuje na 1,6 milijuna eura. Uz lažiranje porijekla mesa, optuženog se tereti da je skrivao i točan iznos prihoda čime je oštetio državu za subvencije.

Očekuje se da će suđenje trajati do sredine ožujka.

Nije ovo prvi put da se konvencionalna hrana prodaje kao ekološki uzgojena. Podsjetimo samo kako je prošle godine utvrđeno da su se kineske smrznute maline prodavale kao eko proizvod iz Čilea. Također, u Bugarskoj je otkrivena prijevara s EU fondovima gdje je jedna tvrtka lažirala uzgoj soje za što je dobila 48.000 eura. 

Nažalost, i u susjednoj Hrvatskoj je zabilježen ovakav slučaj. Podsjetimo na proizvođača voća i povrća Eko Sever kojega su otkrili reporteri Telegrama te objavili informaciju da je godinama obmanjivao svoje kupce, nabavljajući jeftinu robu na veletržnici i prodajući je kao skuplju, eko hranu. 


Tagovi

Prijevara Eko uzgoj Njemačka Svinje Goveda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

32


Glasova: 11

Da 34,4%

Glasova: 16

Ne 50,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]