Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vuk
  • 18.12.2020. 09:40

Na Papuku se pojavio vuk, opasnosti za stočare nema

Ono što je najvažnije u ovom trenutku je da ne predstavlja opasnost niti za fond divljači kojom se gospodari, a jednako tako niti za stočare, napomenuo je ravnatelj Parka Alen Jurenac

Foto: Depositphotos/Iliuta
  • 587
  • 245
  • 0

Nakon obavljenih analiza snimki koje su nastale početkom studenog ove godine na kamerama Čuvarske službe Parka prirode Papuk sa sigurnošću možemo reći da je nakon više od 60 godina zabilježena prisutnost vuka, objavili su na službenim stranicama Parka prirode Papuk.

Kako bi istražili i započeli s praćenjem znakova njegove pojavnosti, čuvari parka, stručnjaci Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirali su prvi stručni terenski obilazak

Stočari ne moraju biti zabrinuti

"Pojavnost vuka nije neočekivana, ali ono što je najvažnije u ovom trenutku je da ne predstavlja opasnost niti za fond divljači kojom se gospodari, a jednako tako niti za stočare", napomenuo je Alen Jurenac, ravnatelj Parka. Dodao je i da su se ranija nagađanja o šteti na stoci na širem području oko Papuka pokazala pogrešnima jer je utvrđeno da nije bila riječ o napadima vukova, nego pasa koji su bili bez nadzora lutali.

Pojavnost vuka nije neočekivana, kažu u PP Papuk

Kako je važno pratiti pojavnost vuka u novom području te obavijestiti sve dionike koji provode gospodarske aktivnosti organiziran je sastanak na Jankovcu.

Raspravljalo se posebice o populaciji čaglja koja bilježi zdrave i jake jedinke, u odstrelu vrlo često visoko trofejne. Zaključeno je da je populacija divljači (jelena i srne) u jako dobrom stanju, a izražena je i bojazan jer je čaglja i vuka vrlo lako zamijeniti pa bi vuk mogao stradati u ovoj lovnoj sezoni.

Planiraju se sastanci za stočare i lovce

U narednom razdoblju, sukladno epidemiološkim uvjetima i preporukama nacionalnog Stožera što se tiče pandemije Covida-19, planiraju se sastanci sa stočarima i lovačkim udrugama koji će tom prilikom biti obaviješteni o postojećim podacima, suradnji i zajedničkom praćenju.

Pogledajte kako vuk šteta Papukom: 


Tagovi

PP Papuk Vuk Stočari Park Prirode


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]