Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska mora
  • 30.06.2020. 07:30

Na pomolu je nepopravljiva šteta za europska mora?

Zbog povećanih prijetnji koje predstavlja prekomjerno iskorištavanje morskih resursa, zagađenje i klimatske promjene potrebne su hitne mjere kako bi se europska mora vratila u dobro stanje, upozorava Europska agencija za okoliš.

Foto: Depositphotos/heiko119
  • 91
  • 9
  • 0

Europski oceani, mora i morski život pod pritiskom su ljudskih aktivnosti uključujući posljedice zagađenja, prekomjerni izlov i utjecaj klimatskih promjena, upozorila je Europska agencija za okoliš (EEA) koja napominje da nemamo vremena za novo desetljeće zanemarivanja i zlouporabe ekosustava jer je na pomolu nepopravljiva šteta.

Dodatan pritisak na već iscrpljen ekosustav

Iako mora i oceani igraju ključnu ulogu u transportu, energetici i prehrambenoj industriji kao i u turizmu te pridonose regulaciji klime, stanovništvo ih i dalje uništava. Naime, morski svijet se suočava s ogromnim gubitkom bioraznolikosti pa tako velik broj morskih vrsta poput tuljana, kitova i bakalara prema analizama pokazuje nepovoljni konzervatorski status.

Greenpeace: Za onečišćenje našeg mora nije kriv otpad iz Albanije i Crne Gore!

Također, trenutna uporaba mora od Baltičkog do Sredozemnog uzima danak što rezultira promjenama u fizičkom, ali i njegovom kemijskom sastavu. Ova vijest je loša jer utječe na našu kvalitetu kao i sredstva za život te ekonomiju.

Prema izvješću, klimatske promjene pojačavaju druge negativne utjecaje na morske ekosustave. Tako će primjerice, prema očekivanjima, nadmetanje u Europskoj uniji za izlov riba, proizvodnju fosilnih goriva, minerala i obnovljive energije rasti što će predstavljati dodatan pritisak na već iscrpljene ekosustave.

Nada je Zeleni plan Europske komisije?

Ipak, prema izvješću EEA-e postoje znakovi oporavka morskog ekosustava u nekim područjima kao rezultat značajnih napora koji se koriste već desetljećima kako bi se smanjio utjecaj zagađivača, eutrofikacijom i prekomorskim ribolovom.

Potpisan Plavi manifest, cilj - čišći oceani i mora do 2030. godine

"Još uvijek imamo priliku obnoviti naše morske ekosustave ako djelujemo odlučno i skladno te ako uspostavimo održivu ravnotežu između načina na koje koristimo mora i našeg utjecaja na morski okoliš", kaže Hans Bruyninckx, izvršni direktor EEA-e. Naime, on polaže nade u zeleni plan Europske komisije i nove strategije biološke raznolikosti EU do 2030. godine.


Tagovi

Europska mora Oceani Zagađenje EEA Ekosustav Hans Bruyninckx


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]