Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 02.11.2022. 16:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Metković, Opuzen

Na pomolu rješenje navodnjavanja poljoprivrednih površina u dolini Neretve?

U rad je ponovno pušten višenamjenski kanal Metković - Opuzen, ali iz Hrvatskih voda poručuju da je adekvatan odgovor na problem projekt zaštite od zaslanjenja tala i voda. A u kojoj je on fazi?

Foto: Matko Begović/PIXSELL
  • 256
  • 60
  • 0

Ovoga se vikenda napokon očekuje kiša u dolini Neretve, ali još bitnije, na pomolu je rješenje problema navodnjavanja na koje tamošnji poljoprivrednici upozoravaju godinama. 

"Pokrenulo se, sporo, ali pokrenulo se", kaže nam ispred proizvođača udruženih u udrugu "Neretvanska mladež" njihov čelnik Željko Bjeliš zahvaljujući na reakciji kako ministrice poljoprivrede Marije Vučković, tako i Hrvatskih voda kojima su još u proljeće, a potom i nedavno uputili apel da se riješi apsurdna situacija u kojoj nemaju vode iako se proizvodnja odvija uz rijeku i postoje sustavi navodnjavanja. Pa čak i novi sustav Glog, ali je vrijedna tekućina u njemu - nekvalitetna.

Uz rijeku su, otvoren je sustav za navodnjavanje, a poljoprivrednici ne mogu do vode?!

Naime, kako doznajemo, višenamjenski kanal Metković – Opuzen, ponovno je pušten u rad 29. listopada. Kako su pojasnili iz Hrvatskih voda, VGI "Neretva-Korčula", već godinama putem tog kanala održavaju Malu Neretvu kao "slatkovodni bazen“, kako bi se osigurala nezaslanjena voda za potrebe lokalnog (individualnog) navodnjavanja u široj zoni, odnosno cijelom lijevom zaobalju rijeke od Metkovića do mora, te od ove godine i za sustav navodnjavanja Glog.

Napominju da su crpna stanica Metković i kanal kao dijelovi sustava Metković-Opuzen, ove godine, kao nikada do sada od izgradnje 1983., pušteni u rad već 13. travnja i kontinuirano su radili do 26. rujna. Prekid rada je nastao nakon ekstremnih oborina početkom rujna, te službenih prognoza novih oborina koje se nisu ostvarile. 

Višenamjenski kanal Metković – Opuzen ponovno radi 

Kažu i da će planiranom izgradnjom sustava navodnjavanja Koševo-Vrbovci, višenamjenski kanal izgubiti svoju projektnu funkciju, tako da svake godine na istome izvode samo nužne sanacije oštećenja kako bi bio spreman za rad. Izvodili su tako i radove sanacije uočene oštećene dionice kanala te je ponovno pušten u rad u subotu, 29. listopada. 

Međutim, napominju, njegov radni kapacitet od 5,0 m3/s nije dovoljan da bi u cijelosti riješio problem zaslanjenja Male Neretve i navodnjavanja šireg područja Donje Neretve, a naročito u hidrološko nepovoljnoj godini kakva je ova. Također, trenutno stanje izgrađenih objekata za potrebe javnog navodnjavanja ne može zadovoljiti potrebe intenzivnih poljoprivrednih kultura kao što je uzgoj folijarni uzgoj jagoda, staklenička i plastenička proizvodnja koja traži cjelogodišnji pristup kvalitetnoj vodi za navodnjavanje.

"Dužni smo upozoriti da ponovnim puštanjem u rad višenamjenskog kanala nije moguće u kratkom roku postići željene parametre kvalitete vode u Maloj Neretvi te će se zaslanjenost smanjiti tek dolaskom prvih značajnijih oborina", napominju iz Hrvatskih voda. 

Poljoprivrednicima je, pak, ovaj kanal, kojeg je izgradio nekadašnji PIK Neretva, "uz određene dorade, misleći pri tom na preljevnice unutar sustava", prihvatljiv i trenutno jedini dostupan. Potrebno je, smatraju, izmijeniti plan rada, što drže da ne bi trebao biti problem.

"Poljoprivredne kulture koje uzgajamo, ne poznaju plan navodnjavanja. Poznaju tek višak, nedostatak ili lošu kvalitetu vode, a što je vidljivo u obliku fizioloških poremećaja", upozoravaju. 

Ambiciozni sustavi navodnjavanja 

Iz Hrvatskih voda naglašavaju da su svjesni problema pa ova tvrtka i resorno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja intenzivno prate problematiku uzgoja tradicionalnih poljoprivrednih kultura u uvjetima zaslanjenih tala, površinskih i podzemnih voda i pokušavaju pružiti adekvatan odgovor u vegetacijskom periodu kroz niz tehničkih mjera.

Tako je u 2021. godini završena izgradnja sustava javnog navodnjavanja Glog na području grada Opuzena na površini od oko 312 ha, vrijedan 24,2  milijuna kuna s PDV-om koji je predan vlasniku - Dubrovačko-neretvanskoj županiji na upravljanje i isti je u ovoj godini pušten u redoviti rad. SN Glog je radio do sredine rujna, odnosno do prvih značajnijih oborina. Županija je pripremila i dijelom potpisala ugovore sa 88 krajnjih korisnika sustava na površinama od oko 124 ha. Sustav, navode, radi u automatskom radu, te da bi mogao raditi u isto vrijeme mora biti navodnjavano minimalno 30 ha površina.

Tu je i sustav navodnjavanja Koševo - Vrbovci (595 ha neto), za koji je izrađena detaljna projektna dokumentacija, ishođena lokacijska dozvola i dovršen glavni projekt, te će se nakon što investitor (Dubrovačko-neretvanska županija) riješi dokaz pravnog interesa pokrenuti postupak ishođenja građevinske dozvole. Vrijednost investicije procjenjuje se na preko 62 milijuna kuna (s PDV-om), a planira se financirati kroz Strateški plan zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2023.-2027.

Navode i Projekt zaštite od zaslanjenja tala i voda na području Donje Neretve koji obuhvaća izgradnju mobilne pregrade na rijeci, kao fizičke barijere prodoru "klina" zaslanjene vode uzvodno te izgradnju sustava kojim će se "slatka voda“ putem crpne stanice, mikroakumulacije i tlačne distribucijske mreže dovesti do poljoprivrednih površina te na taj način omogućiti ispiranje soli iz gornjeg površinskog sloja tla, čime će se poboljšati stanje površinskih i podzemnih voda u dolini rijeke.

Projekt zaštite od zaslanjenja tala i voda jedini adekvatan odgovor?

Provedba ovog projekta planirana je kroz dvije faze: izgradnja mobilne pregrade na rijeci i izgradnja tlačne distributivne mreže za transport nezaslanjene vode na 1.887 ha poljoprivrednih površina. Ishođene su sve građevinske dozvole, izrađeni svi izvedbeni projekti i pripremljena tender dokumentacija. U tijeku je izrada ažurirane Studije o utjecaju na okoliš, kao i ažuriranje Studije izvodljivosti, a sve u sklopu pripreme i prijave projekta za financiranje iz EU fondova. Procijenjena vrijednost investicije iznosi 528 milijuna kuna. 

"U nedostatku nezaslanjene vode poljoprivrednici za navodnjavanje koriste zaslanjenu vodu iz melioracijskih kanala za odvodnju što dovodi do daljnje degradacije, a mjestimice i do trajnog gubitka tla. Iz navedenog se realizacija Projekta zaštite od zaslanjenja tala i voda u dolini Donje Neretve nameće kao adekvatan odgovor", smatraju stručnjaci Hrvatskih voda. 

S druge strane, proizvođači napominju da su sve to hvalevrijedni projekti, međutim, uvjerivši se u neučinkovitost novoizgrađenog sustava Glog, ne preostaje im ništa drugo nego sumnja u svrsishodnost i učinkovitost započetih projekata.

"Pozdravljamo sve vezano za problematiku vode, mada se ne možemo oteti dojmu da su svi ti projekti intenzivni u početnoj istraživačkoj fazi i fazi izrade. Nakon toga sve ide usporeno i teško izvedivo. Međutim, dok se sve to provodi, i mi poljoprivredni proizvođači moramo živjeti, raditi i proizvoditi", navodi u ime Udruge proizvođača Željko Bjeliš podcrtavajući da im je dok se svi ti projekti ne završe potrebna kvalitetna voda, a trenutno jedini dostupni način je kroz višenamjenski sustav Metković – Opuzen. 

Predlažu i osnivanje te kontinuiran rad koordinacije po ovoj temi, gdje bi bili uključeni i predstavnici poljoprivrednih proizvođača, a sve s ciljem izbjegavanja ovakvih i sličnih neželjenih situacija oko nedostupnosti kvalitetne vode za navodnjavanje. Pritom i neprestane poglede u nebo i čekanja na kišu. 


Tagovi

Navodnjavanje Dolina Neretve Poljoprivredne kulture Hrvatske vode Poljoprivrednici


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P