Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata poticaja
  • 14.07.2016. 10:30

Na sastanak s Romićem - iz kurtoazije?

Seljake i nadalje zanima jesu li poticaji u cijelosti isplaćeni. Na pomolu nova politička stranka?

Foto: Petar Pranjić/Facebook
  • 3.509
  • 343
  • 0

Premda je na čelu Ministarstva poljoprivrede pola godine, sada već tehnički ministar, Davor Romić, s predstavnicima seljačkih (kontinentalnih) udruga sastat će se, unatoč ranijim obećanjima, tek danas (četvrtak) u Zagrebu. Kako ističe Petar Pranjić, predsjednik udruge baranjskih seljaka, Baranjska brazda, od sastanka - ne očekuje ništa.

Traže odgovor jesu li poticaji uistinu isplaćeni

"Vlada je na odlasku, a tehnički ministar je izjavio kako ni sam ne zna o čemu se radi, pa u Zagreb odlazim iz kurtoazije", kaže Pranjić, podsjećajući kako su od tehničkog ministra, među ostalim, htjeli saznati je li istinita informacija da su poticaji u potpunosti isplaćeni, kako je najavila Agencija za plaćanje u poljoprivredi. I nadalje tvrdi kako su, upravo na isplati poticaja, svi poljoprivrednici zakinuti, bilo da je riječ o malima ili većima. Osobno je, kaže, dobio 100-injak tisuća kuna manje od očekivanog, a sudeći prema reakcijama čitavog niza poljoprivrednika, u negodovanju uopće nije usamljen.

I te kako smo zagrijani za prosvjede, ali smo sami sebi postavili pitanje, protiv koga? Ove tehničke Vlade uskoro neće biti, pa bi samo nepotrebno provocirali ljude blokirajući prometnice. Nažalost, moramo se pomiriti s ovakvom činjenicom.

"Preraspodjela sredstava, uz određene uvjete, sigurno bi prošla. Rijetki bi se bunili da im je isplaćen i 20-ak posto manji poticaj, ali 40% od planiranih i zajamčenih sredstava nije malo. Zbog toga ćemo morati moliti banke da nam odobre reprograme ili se čak ponovno zaduživati", priča Pranjić, dodajući kako je država već ''ubila'' mljekare, a sada su na redu i ratari. Ne može se oteti dojmu da je netko iskoristio situaciju oko raspuštanja Vlade kako bi, navodno, krenuo u preraspodjelu poticaja, koja je rezultirala činjenicom da su svi zakinuti. Na tome će, izgleda, i ostati. Vuk je pojeo magare.

"I te kako smo zagrijani za prosvjede, ali smo sami sebi postavili pitanje, protiv koga? Ove tehničke Vlade uskoro neće biti, pa bi samo nepotrebno provocirali ljude blokirajući prometnice. Nažalost, moramo se pomiriti s ovakvom činjenicom", objašnjava, navodeći kako se nada da situacija sa selom i poljoprivrednicima više nikada ne bi trebala biti takva. Upravo stoga, aludirajući na izvanredne rujanske izbore, kaže kako im treba nova snaga koja bi vodila resor poljoprivrede, budući da nijedan dosadašnji ministar to nije činio na zadovoljstvo seljaka.

Preniska otkupna cijena pšenice

"Unutar stožera za zaštitu sela već duže razgovaramo o registraciji stranke, jer ćemo samo tako u Saboru ili Vladi štititi naše interese. SDP je HSS-u ponudio ministarstvo poljoprivrede, ali to nije HSS kakvog znamo. Čini mi se da nas sve vuku za nos i mešetare", tvrdi Pranjić, dodajući kako HSS, koji odudara od načela koje je uvijek imao, veći dio seljaka ne doživljava ozbiljno. Stoga se ne treba čuditi ako u registru političkih stranaka osvane nova, koja bi se mogla pojaviti na izbornim listama svih izbornih jedinica.

Pranjić negoduje i protiv niske cijene pšenice, te tvrdi kako će, sukladno parametrima, većina baranjske pšenice biti svrstana u treću klasu, te kako će joj prosječna cijena biti 80 lipa.

Foto: Petar Pranjić/Facebook


Tagovi

Pranjić Poticaji


Autor

Nikola Ivić

Više [+]

S dugim novinarskim stažem, Nikola je veliki zaljubljenik u fotografiju i poljoprivredu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.