Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rabljeni strojevi
  • 22.03.2022. 13:30

Na što paziti kod kupnje rabljenog teleskopskog utovarivača?

Prljav i neuredan stroj često je dokaz lošeg održavanja i rukovanja. Međutim, čisti motorni prostor može prikrivati curenje ulja, napominju iz tvrtke Euromarkt d.o.o.

Foto: Euromarkt d.o.o.
  • 818
  • 49
  • 0

Prije kupnje rabljenog teleskopskog utovarivača potrebno je procijeniti potrebe. Najbitnije stavke na koje treba obratiti pozornost su visina dizanja, nosivost te dimenzije utovarivača, savjetuju iz tvrtke Euromarkt d.o.o.

Kako kažu, prije kupnje valja provjeriti povijest rada stroja. "Prioritet dajte utovarivačima sa servisnom povijesti, a ono što je jako bitno je utvrditi radne sate", istaknuli su. Naime, ovlašteni zastupnik pomoću dijagnostičkog uređaja na strojevima novije godine proizvodnje može provjeriti njihov točan broj što je vrlo bitno s obzirom na to da ih se na tržištu nalazi jako puno na kojim oni prikazani na displayu nisu u skladu sa stvarnim stanjem. 

Važno je ispitati i kompatibilnost priključaka. "Svaki proizvođač ima jedinstven prihvat za radne priključke tako da nisu kompatibilni radni alati različitih proizvođača teleskopskih utovarivača. Svi modeli Manitou teleskopskih strojeva imaju identičan prihvat tako da je moguće koristiti priključke na modelima koji nose oznaku MT, MLT, MRT i MHT", kažu iz ove tvrtke.

Provjerite mehaniku i hidrauliku

Prije kupnje, krucijalna je provjera mehaničkih i hidrauličnih komponenti. Bitna je jer u slučaju kvara može doći do skupih popravaka, a budući da ona vizualna često nije dovoljna da se utvrdi oštećenje, potrebno je napraviti detaljnu analizu raznih mehaničkih dijelova sustava.

Treba ispitati curi li ulje. Dakle, provjerite ima li oštećenja na crijevima utovarivača. Ako nema oštećenja ili ulje ne curi iz motornog prostora, to je dobar pokazatelj da je utovarivač bio ispravno korišten i održavan. Ne zaboravite brtve i ventile, kako bi bili sigurni da nema oštećenja.

Krucijalna je provjera mehaničkih i hidrauličnih komponenti

Nakon što ste utvrdili da nema curenja, ispitajte komponente hidraulike te pratite da li dolazi do curenja ulja ili čudnih zvukova prilikom njezinog rada. Svakako provjerite kočnice i sustav upravljanja. Utvrdite skreće li utovarivač ispravno te zaustavlja li se sukladno standardima.

Obratite pažnju na strukturalna oštećenja

Radni strojevi se u radu često oštete, što nije iznimka ni kod teleskopskih utovarivača. To je ujedno pokazatelj u kakvim uvjetima je korišten te kako se njime rukovalo.

Važno je provjeriti šasiju i teleskop. "To započnite tako da tražite pukotine ili druge znakove oštećenja. Oštećenje na navedenim komponentama može uvelike smanjiti efikasnost stroja te uzrokovati skupi popravak", napominju iz Euromarkta.

Kako dodaju, bitno je ispitati osovine i glavčine tijekom rada. Ovdje je bitno ustanoviti imaju li zračnosti, odnosno lufta tijekom normalnog rada. Prije kupnje s vlasnikom provjerite koje je priključke koristio te jesu li bili kompatibilni sa strojem. "Ako utvrdite da nisu to znači da se stroj neispravno koristio", ističu iz ove tvrtke.

Postoji puno znakova koji nisu odmah vidljivi prostim okom. Možete prepoznati kritične točke tako da jesu li stakla i plastike netaknuti ili imaju pukotine po sebi.

Prije kupnje obavezno istražite servisnu povijest teleskopskog

Na umu imajte gume i pregledajte imaju li oštećenja, koliko su istrošene te koliko su stare. "Novije su često znak kvalitetnog održavanja vozila", kažu iz Euromarkta. Valja upozoriti da čist i uredan motorni prostor često može prikrivati curenje ulja. "Provjerite postoje li takvi znakovi na brtvama i drugim spojevima", savjetuju.

Isprobajte stroj i provjerite dokumentaciju

Nakon pregleda eksterijera stroja potrebno je isto učiniti i za interijer. Ustanovite jesu li svi prekidači u funkciji i je li stroj čist. Naime, prljav i neuredan stroj često je dokaz lošeg održavanja i rukovanja.

Ispitajte jesu li svi instrumenti originalni te da nisu naknadno izmijenjeni, napominju iz Euromarkta. "Prije kupnje obavezno istražite servisnu povijest teleskopskog utovarivača. Od vlasnika zatražite račune za servis te provjerite da li je stroj održavao ovlašteni zastupnik. Vrlo je bitno da je odrađen od strane školovanog i stručnog servisa te da su ugrađeni originalni dijelovi", dodaju.

Ako niste sigurni o odabiru rabljenog radnog stroja, slobodno se obratite prodajnom timu ove tvrtke kako bi Vam ponudili rabljeni stroj s jamstvom. Osim njih, Euromarkt u ponudi ima i nove strojeve. Za više informacija obratite im se na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Rabljeni Kupnja Provjera Utovarivači Teleskopski utovarivači Euromarkt Servis


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Euromarkt d.o.o.

I. Resnik 45, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 098 202 199, e-mail: ilija@euromarkt.hr web: http://euromarkt.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]