Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć stradalima
  • 06.01.2021. 12:00
  • Sisačko-moslavačka, Petrinja, Glina

Na stradalo područje stiglo 130 tona stočne hrane, 90 grla je premješteno

Utvrđena su dosad oštećenja na gospodarskim objektima 481 PG-ova, strojeva i mehanizacije na 128 te je na 10 gospodarstava ustanovljena šteta na poljoprivrednim površinama.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
  • 320
  • 150
  • 0

Čak 130 tona stočne hrane zaprimljeno je na pogođenom području, a timovi Uprave za stručnu podršku i HAPIH-a, u kontaktu su s 1.223 poljoprivredna gospodarstva. Od navedenog broja PG-ova, polovina je, navode iz Ministarstva poljoprivrede, fizički obrađena, a distribuirane su 44 tone hrane potrebitima. 

Potrebe se i dalje utvrđuju, a dosad su ustanovili oštećenja na gospodarskim objektima 481 PG-ova, strojeva i mehanizacije na 128 te je na 10 gospodarstava ustanovljena šteta na poljoprivrednim površinama.

Isplata potpora ovaj tjedan, odobren plavi dizel 

Također, premješteno je 90 grla s 14 PG-ova ugroženih područja na druge farme. Dodatno, žurno je odobrena dodjela 9,66 milijuna litara plavog dizela koju će s današnjim danom, uz ostale poljoprivrednike, moći koristiti 5.793 poljoprivrednika Sisačko-moslavačke županije.

Ministarstvo poljoprivrede, naglašavaju, nastavlja koordinirati zaprimanjem i otpremom donirane hrane za životinje na trima lokacijama u Glini (Dvorska 96) i Petrinji (Sisačka 116, DIP Žužić, bivša ciglana Petrinja i Ulica Milana Nemčića, desni II. Odvojak).

S 14 PG-ova premješteno je 90 grla stoke (Foto: Facebook/Tugomir Majdak)

"Moram još jednom ponoviti da će sva gospodarstva pogođenih područja biti kontaktirana i zbrinuta, a obilaze se i utvrđuju potrebe i onih koji nisu evidentirani u poljoprivrednom upisniku", izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodajući da će se izravna plaćanja vrijedna 35 milijuna kuna početi isplaćivati ovaj tjedan.

"U pripremi je natječaj iz Programa ruralnog razvoja kao i programi financijske pomoći drvoprerađivačima na pogođenom području“, ponovila je. 

Gdje se i kome javiti ako vam treba zbrinuti stoku

U moru onih koji su pohrlili u pomoć pogođenima su i baranjski poljoprivrednici koji su u Petrinju dostavili prvi šleper s tonama kukuruza i ječma za stradale na području Banovine. Za vikend će stići i drugi, ovaj puta u Glinu, no to nije sve. 

Šaljite stočnu vreću u vrećama do 30 kg  

"Poslije toga u koordinaciji sa HGK krećemo u izgradnju štala ciljano svakom pojedincu", otkrio nam je Petar Pranjić u čijoj je koordinaciji obavljena hvalevrijedna donacija prijekopotrebne stočne hrane. 

Svima koji i dalje žele pomoći, s terena poručuju da se šalje hrana u vrećama do max 30 kilograma jer sa jumbo i rinfuzom ne mogu baratati.

"Većina pogođenih su mala gospodarstva kojima treba nekoliko manjih vreća jer nemaju niti skladišnog prostora", poručila je na facebooku stručna savjetnica Anđelka Pejaković. 


Tagovi

Potres Pomoć Stočna hrana Štete Premještanje stoke Marija Vučković Petar Pranjić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).